Διάλογο με τους διαδηλωτές που τάσσονται κατά του έργου του χρυσωρυχείου Rosia Montana επιθυμεί ο πρωθυπουργός της Ρουμανίας Βίκτορ Πόντα, καθώς – όπως δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3 – «η ιδανική θέση στη Δημοκρατία εκπροσωπείται ούτε από τη δική μου, ούτε από το δρόμο, αλλά από το Κοινοβούλιο».
Ερωτηθείς εάν σκοπεύει να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις έναρξης διαλόγου με τους διαδηλωτές που συνεχίζουν να διαμαρτύρονται για το έργο στην Πλατεία Πανεπιστημίου, ο κ. Πόντα απάντησε καταφατικά, λέγοντας: «Πιστεύω ότι πρέπει να ακούσουμε και αυτούς τους διαδηλωτές».
Χθες, ο ρουμάνος πρωθυπουργός μετέβη στο ορυχείο Rosia Montana όπου και συζήτησε με τους 33 μεταλλωρύχους που είχαν κλειστεί, από την περασμένη Τετάρτη σε μια στοά, εκφράζοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη στήριξή τους στο έργο. Οι μεταλλωρύχοι οχυρώθηκαν στη στοά, για να διαμαρτυρηθούν για το ενδεχόμενο απόρριψης του σχεδίου νόμου του έργου του χρυσωρυχείου από τη Βουλή.
Οι μεταλλωρύχοι βγήκαν από το ορυχείο, αφού πρώτα ο κ. Πόντα δεσμεύθηκε πως τα μέλη της ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής που θα δημιουργηθεί για την υπόθεση, θα συζητήσει μαζί τους το θέμα.
Αύριο Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου η αρμόδια επιτροπή της Βουλής θα συζητήσει το θέμα της σύστασης ειδικής επιτροπής που θα εξετάσει το έργο του χρυσωρυχείου Rosia Montana.
Στην κοινοπραξία Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) εργάζονται περίπου 500 άτομα, οι περισσότεροι εκ των οποίων προέρχονται από το χωριό Rosia Montana και το διάστημα που απασχολούνται δεν ξεπερνά τους τρεις μήνες. Εάν οι συμβάσεις των εργαζομένων δεν ανανεωθούν, τότε είναι ορατός ο κίνδυνος, η ανεργία στην περιοχή να ξεπεράσει το 74%, δήλωσε ο δήμαρχος Ευγκέν Φουρντούι.
Στο μεταξύ, ο εκτελεστικός διευθυντής της RMGC Ντράγκος Τανάσε ξεκαθάρισε, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Antena 3, ότι «το έργο δεν έτυχε ειδικής μεταχείρισης. Έχουμε δημοσιοποιήσει όλες τις σημαντικές πληροφορίες της σύμβασης. Έχουμε επενδύσει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια σ’ αυτό το πρόγραμμα».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η υλοποίηση του έργου θα έχει θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, διότι, όπως υπογράμμισε, η κοινοπραξία θα είναι συνεπής ως προς την περιβαλλοντική αποκατάσταση, από την έναρξη της εκμετάλλευσης του κοιτάσματος.
Την τελική απόφαση για το έργο θα λάβει η Βουλή. Στις 27 Αυγούστου 2013, η κυβέρνηση ενέκρινε το σχέδιο νόμου για το έργο του χρυσωρυχείου. Στις 9 Σεπτεμβρίου, η επιτροπή νομικών υποθέσεων της ρουμανικής Γερουσίας εξέδωσε ομόφωνη αρνητική γνώμη για το σχέδιο νόμου.
Το χρυσωρυχείο αναμένεται να αποφέρει έσοδα περίπου 2,3 δισ. δολαρίων στον κρατικό προϋπολογισμό και να έχει άμεσες επιπτώσεις στην οικονομία, αξίας 2,9 δισ. δολαρίων, σύμφωνα με τον υπολογισμό που πραγματοποιήθηκε με τιμή αναφοράς 1200 δολάρια/ανά ουγγιά.
Τα άμεσα οφέλη για τη ρουμανική οικονομία εκτιμώνται σε ποσό άνω των 5,2 δισ. δολαρίων, αναφέρεται – μεταξύ άλλων – στη σχετική έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα από το Τμήμα Έργων Υποδομών και Ξένων Επενδύσεων.