Χιλιάδες άτομα διαδήλωσαν, χθες το απόγευμα, κατά του έργου του χρυσωρυχείου Rosia Montana στο Βουκουρέστι.
Ήταν η όγδοη ημέρα των κινητοποιήσεων κατά του έργου που πραγματοποιούνται σε πολλές πόλεις της χώρας. Οι διαδηλωτές ζητούν από τη Βουλή να μην προχωρήσει στη συζήτηση του σχεδίου νόμου που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση και εστάλη στο Σώμα για συζήτηση.
Ο πρόεδρος της Γερουσίας Κριν Αντονέσκου δήλωσε -στον ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό Digi TV- ότι οι διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που έγιναν στο Βουκουρέστι κατά του έργου είναι ένα υγιές δείγμα της Κοινωνίας των Πολιτών.
Υπενθύμισε δε, ότι η απόφαση της Βουλής των Αντιπροσώπων για το έργο θα είναι οριστική. Πάντως, εκτίμησε ότι, η νομοθετική διαδικασία θα διαρκέσει περίπου ένα μήνα.
Στο μεταξύ, τέσσερις στους πέντε Ρουμάνους εγκρίνουν τη διεξαγωγή συζήτησης στη Βουλή για το έργο του χρυσωρυχείου, σύμφωνα με όσα προκύπτουν από δημοσκόπηση που διενήργησε το Κέντρο Σπουδών και Έρευνας Infopolitic (CSCI), στις 6 και 7 Σεπτεμβρίου, σε δείγμα 1000 ατόμων.
Οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν στο ερώτημα «Η απόφαση για το έργο Rosia Montana πρέπει να ληφθεί μέσω συζήτησης στη Βουλή. Συμφωνείτε ή είστε αντίθετοι με έναν τέτοιο τρόπο λήψης της απόφασης;». Το 79% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι συμφωνεί, το 9% τάσσεται κατά και το 13% εμφανίστηκε αναποφάσιστο.
Από τη δημοσκόπηση προκύπτει, επίσης, ότι, το 67% των Ρουμάνων «είναι υπέρ των επενδύσεων που δημιουργούν θέσεις εργασίας στα ορυχεία, ακόμη και αν προκύψουν διαμαρτυριών για το περιβάλλον», ενώ το 21% «επιλέγει τις επενδύσεις με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, ακόμη και αν αυτές δεν ‘φέρουν’ την οικονομική ανάπτυξη».
Περισσότερα από τα 2/3 των ερωτηθέντων δήλωσαν πως επιθυμούν επενδύσεις στην εξερεύνηση και εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου (69%), ενώ το 21% δήλωσε πως επιθυμεί την υλοποίηση επενδύσεων για την περιβαλλοντική προστασία.
Το 51% επιλέγει «τις επενδύσεις που δημιουργούν θέσεις εργασίας», το 21% «τις επενδύσεις που φέρνουν περισσότερα χρήματα στον κρατικό προϋπολογισμό», το 15% «τις πρωτοβουλίες ενίσχυσης του ιδιωτικού τομέα» και το 12% «τις επενδύσεις που εξασφαλίζουν ένα υγιές περιβάλλον».