Με τον βαρύ απολογισμό των 27 νεκρών στις διαδηλώσεις που γίνονται σε όλη την Ινδία, μετά τον νόμο για την παροχή υπηκοότητας σε μη μουσουλμάνους πρόσφυγες, οι αρχές της Ινδίας έχουν ενισχύσει σήμερα τα μέτρα ασφαλείας στις μεγάλες πόλεις, ενώ έχουν μπλοκάρει το Ίντερνετ σε κάποιες περιοχές ενόψει νέων κινητοποιήσεων.
Οι αντιδράσεις για τον νόμο αυτό, που υιοθετήθηκε έπειτα από στήριξη της ινδουιστικής, εθνικιστικής κυβέρνησης του πρωθυπουργού Ναρέντρα Μόντι, αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση που έχει αντιμετωπίσει από την εκλογή του το 2014, όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ.
Αν και δεν αφορά άμεσα τους Ινδούς μουσουλμάνους, ο νόμος ενίσχυσε την ανησυχία της μειονότητας αυτής (που αποτελεί το 14% του 1,3 δισ. Ινδών) ότι θα καταλήξουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας.
Η βία έφτασε στο απόγειό της την προηγούμενη Παρασκευή όταν η αστυνομία συγκρούστηκε με διαδηλωτές σε πολλές πόλεις, κυρίως την πολιτεία Ούταρ Πραντές, μετά την εβδομαδιαία προσευχή των μουσουλμάνων.
Η κυβέρνηση του Ούταρ Πραντές, του πιο πολυπληθούς κρατιδίου της Ινδίας, έχει μπλοκάρει τις υπηρεσίες του Ίντερνετ για τα κινητά τηλέφωνα στις 21 από τις 75 περιοχές του κρατιδίου, περιλαμβανομένης της πρωτεύουσας Λάκναου. Στο Ούταρ Πραντές ζουν περίπου 220 εκ. άνθρωποι, το 20% των οποίων είναι μουσουλμάνοι. Εξάλλου τις τελευταίες δύο εβδομάδες 5.000 άνθρωποι έχουν προσαχθεί στην αστυνομία για προληπτικούς λόγους και περισσότεροι από 1.000 έχουν συλληφθεί.
Κάποια τηλεοπτικά δίκτυα μετέδωσαν ότι η αστυνομία επέβαλε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και στην πρωτεύουσα Νέο Δελχί, βάσει της οποίας απαγορεύονται οι συναθροίσεις. Τέτοιου είδους απαγορεύσεις είναι σε ισχύ στο Ούταρ Πραντές εδώ και περισσότερο από μία εβδομάδα.
Παρά τα αυστηρά μέτρα, χιλιάδες διαδηλωτές αναμένεται να συγκεντρωθούν μετά την προσευχή της Παρασκευής στο Νέο Δελχί, το Μουμπάι, την Καλκούτα, τη Μπανγκαλόρ και την Τσενάι.