Είναι σχεδόν βέβαιο ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις στην Συρία ευθύνονται για δύο σφαγές που έγιναν τον περασμένο Μάιο, στις οποίες έως και 450 άμαχοι έχασαν την ζωή τους, αναφέρει σε έκθεση που έδωσε σήμερα στην δημοσιότητα η επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ για την Συρία.
Στην έκθεση τεκμηριώνονται συνολικά οκτώ σφαγές, οι οποίες αποδίδονται όλες εκτός από μία στις κυβερνητικές δυνάμεις, αλλά επισημαίνεται ότι και οι δύο πλευρές, η κυβέρνηση και οι Σύροι αντάρτες, έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, στα οποία περιλαμβάνονται ανθρωποκτονίες, σύλληψη ομήρων και βομβαρδισμοί αμάχων στην μάχη τους για να πάρουν τον έλεγχο εδαφών.
Οι σφαγές στην Μπάιντα και το Ρας αλ Νάμπαα, δύο θύλακες υποστηρικτών των ανταρτών που περιβάλλονται από χωριά που είναι πιστά στον Σύρο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ στα περίχωρα της παραλιακής πόλης Μπανιάς, στέλνουν ένα μήνυμα που προκαλεί ρίγη για το τίμημα που έπρεπε να πληρώσουν για την υποστήριξή τους στους αντάρτες.
Στην επιτροπή έρευνας του ΟΗΕ δεν είχε επιτραπεί να μεταβεί στην Συρία, αλλά οι 20 ερευνητές της συγκέντρωσαν 258 μαρτυρίες από πρόσφυγες, Σύρους που αυτομόλησαν και άλλους, που βρίσκονταν στην περιοχή και στην Γενεύη, μέσω και του Skype, για την 11η έκθεση που συντάσσουν μέσα σε δύο χρόνια.
Στην Μπάιντα, σύμφωνα με την έκθεση, από 150 ως 250 άμαχοι, φέρεται ότι σκοτώθηκαν, ενώ μεταξύ αυτών βρίσκονται 30 γυναίκες, που εκτελέστηκαν και βρέθηκαν νεκρές μέσα σε ένα σπίτι. Εκείνη την εποχή, οι Σύροι αντάρτες δεν δρούσαν στην περιοχή, σύμφωνα με την έκθεση.
«Οι μαρτυρίες συγκλίνουν στο ότι τα μέλη των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων εμπλέκονταν ενεργά στις επιδρομές και σε πολλές περιπτώσεις ηγούνταν αυτών», αναφέρεται στην έκθεση.
«Συνεπώς, υπάρχουν βάσιμα αίτια να πιστεύουμε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις και οι προσκείμενες σε αυτές πολιτοφυλακές, συμπεριλαμβανομένων των Εθνικών Ενόπλων Δυνάμεων, διέπραξαν την σφαγή στην Αλ Μπάιντα», προστίθεται στην έκθεση.
Την επόμενη ημέρα, καθώς διαδόθηκε η είδηση ότι μαχητές πολιτοφυλακών προχωρούν με την υποστήριξη του στρατού, εκατοντάδες πολίτες προσπάθησαν να φύγουν από το γειτονικό χωριό Ρας αλ Νάμπαα, αλλά αναγκάστηκαν να γυρίσουν πίσω καθώς δεν τους επετράπη να περάσουν από τα σημεία ελέγχου.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις προχώρησαν στον βομβαρδισμό του χωριού προτού εισέλθουν σε αυτό οι μαχητές πολιτοφυλακών.
«Κατά την επιδρομή τους στο χωριό, πολίτες συνελήφθησαν και εκτελέστηκαν», προστίθεται στην έκθεση, όπου υπογραμμίζεται ότι «η επιχείρηση αυτή δεν έγινε στο πλαίσιο μιας στρατιωτικής σύγκρουσης. Οι κυβερνητικές δυνάμεις είχαν τον πλήρη έλεγχο της περιοχής». Στο Ρας αλ Νάμπαα έχασαν την ζωή τους 150-200 άνθρωποι, σύμφωνα με την έκθεση.
Η μόνη σφαγή αμάχων που αποδίδεται στις δυνάμεις των ανταρτών ήταν αυτή που έγινε τον Ιούνιο, κατά την κατάληψη από τους αντάρτες της Χάτλα, στην ανατολική επαρχία Ντέιρ αλ Ζορ.
«Κατά την κατάληψη της πόλης, αντικυβερνητικές ένοπλες ομάδες μαχητών εισέβαλαν σε σπίτια, σκοτώνοντας και εκτελώντας με συνοπτικές διαδικασίες (πυροβολώντας από μικρή απόσταση) πολλούς σιίτες, συμπεριλαμβανομένων τουλάχιστον 30 αμάχων, μεταξύ των οποίων παιδιά, γυναίκες και ηλικιωμένοι», επισημαίνεται από την ερευνητική επιτροπή του ΟΗΕ.
Οι συντάκτες της 42σέλιδης έκθεσης, η οποία καλύπτει σε εύρος γεγονότα που σημειώθηκαν μεταξύ του περασμένου Μαΐου και του Ιουλίου, κατηγορούν επίσης τις δυνάμεις που είναι πιστές στον πρόεδρο Άσαντ για τον βομβαρδισμό σχολείων και νοσοκομείων και τους αντάρτες για την πραγματοποίηση συνοπτικών εκτελέσεων μετά την καταδίκη πολιτών από ισλαμικά δικαστήρια που επιβάλουν την Σαρία, χωρίς να έχει προηγηθεί μια αρμόζουσα δίκη.
«Οι δράστες αυτών των παραβιάσεων και των εγκλημάτων, σε όλες τις πλευρές, δρουν αψηφώντας το διεθνές δίκαιο», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
Η ερευνητική επιτροπή αυτή του ΟΗΕ για την Συρία, με επικεφαλής τον Βραζιλιάνο Πάουλο Πινέιρο, κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ να οδηγηθούν οι υπεύθυνοι ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.