Τα πυρά της κατά της Le Monde εξαπολύει η Ρωσία απορρίπτοντας ως «αβάσιμη προπαγάνδα» δημοσίευμα της εφημερίδας που αναφέρει ότι Ρώσοι κατάσκοποι χρησιμοποίησαν τις γαλλικές Άλπεις ως ορμητήριο για επιχειρήσεις στην Ευρώπη.
«Θεωρούμε ότι το άρθρο αυτό συνιστά παραπληροφόρηση που έχει στόχο να συντηρήσει τον μύθο της ρωσικής απειλής στη σκέψη της μεγάλης ευρωπαϊκής κοινής γνώμης», κατήγγειλε η ρωσική διπλωματία σε ανακοίνωσή της.
«Η πλήρης απουσία αποδεικτικών στοιχείων δεν αποτέλεσε εμπόδιο για το δημοσίευμα αυτό, το οποίο είναι γεμάτο από περιεχόμενο απροκάλυπτα ρωσοφοβικό και γεμάτο ψευδείς προπαγανδιστικές ειδήσεις», πρόσθεσε το υπουργείο.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό που δημοσιεύθηκε στις 4 Δεκεμβρίου στη γαλλική εφημερίδα, 15 αξιωματικοί της υπηρεσίας κατασκοπείας του στρατού (GRU), ειδικευμένοι στις δολοφονίες κυκλοφορούσαν στη Γηραιά Ήπειρο από το 2014 και διέμεναν σε διάφορες γαλλικές πόλεις της Άνω Σαβοϊας.
Οι πράκτορες εντοπίστηκαν από τις υπηρεσίας αντικατασκοπείας της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Βρετανίας. Οι κατάσκοποι αυτοί φέρεται να έδρασαν στη Βρετανία, τη Βουλγαρία, την Κριμαία τη Μολδαβία ακόμη και στο Μαυροβούνιο.
‘Ένας από τους 15 πράκτορες φέρεται να ταυτοποιήθηκε από το Λονδίνο ως ένας από τους τρεις δράστες της δηλητηρίασης με τον νευροτοξικό παράγοντα «Νοβιτσόκ» τον Μάρτιο του 2018 του Ρώσου πρώην κατασκόπου Σεργκέι Σκριπάλ και της κόρης του Γιούλια στο Σάλσμπερι στην Αγγλία.
Το άρθρο της Le Monde δημοσιεύθηκε τη στιγμή που το Βερολίνο κατηγορεί την Μόσχα ότι βρίσκεται πίσω από τη δολοφονία ενός Γεωργιανού στο Βερολίνο τον Αύγουστο.
Από την πλευρά της, η ρωσική διπλωματία ανακοίνωσε ότι το δημοσίευμα ήρθε στο φως ενόψει της συνόδου κορυφής για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι στις 9 Δεκεμβρίου και ήταν η πρώτη σύνοδος κορυφής μετά το 2016.
«Το άρθρο είχε σαφή στόχο, να θίξει τη φήμη της Ρωσίας και να δυσφημίσει την πολιτική εξομάλυνσης των σχέσεων με τη Μόσχα που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν», αναφέρει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.