Για εμπλοκή σε συνωμοσία, που τελικά αποτράπηκε, και προέβλεπε επιθέσεις εναντίον δύο στρατοπέδων των ενόπλων δυνάμεων της Βενεζουέλας κατηγορεί ο Νικολάς Μαδούρο Αμερικανό διπλωμάτη τοποθετημένο στην Μπογκοτά.
Κατά τον ίδιο, τη συνωμοσία απεργάζονταν κυρίως δύο κοινοβουλευτικοί της αντιπολίτευσης, η Γιανέτ Φερμίν και ο Φερνάντο Ορόσκο.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του ενώπιον της Συντακτικής Συνέλευσης, που πρόσκειται στην κυβέρνησή του, ο Μαδούρο τόνισε πως στελέχη της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού πήγαν το βράδυ του Σαββάτου στην κατοικία της Φερμίν, την οποία κατηγόρησε ότι εξύφαινε αυτή τη συνωμοσία μαζί με τον Ορόσκο.
Ταυτόχρονα, σύμφωνα πάντα με τον Μαδούρο, ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Στόρι τηλεφώνησε στον υφυπουργό Εξωτερικών αρμόδιο για τη βόρεια Αμερική Κάρλος Ρον, για να του ζητήσει πληροφορίες σχετικά με τη βουλευτή της αντιπολίτευσης.
«Τον ρώτησε: Κάρλος Ρον, τι έγινε με τη βουλευτή;» είπε ο Μαδούρο και διερωτήθηκε «γιατί ο Τζέιμς Στόρι του τηλεφώνησε ανήσυχος για αυτή το πρώτο δευτερόλεπτο της επιχείρησης της υπηρεσίας πληροφοριών του στρατού; Μια βουλευτή που δεν γνωρίζει κανένας;»
Με αυτό το σχόλιο ο Νικολάς Μαδούρο άφησε να εννοηθεί εμμέσως πλην σαφώς ότι ο Αμερικανός διπλωμάτης ενέχεται στη συνωμοσία, για την οποία η κυβέρνησή του κατηγορεί τους δύο κοινοβουλευτικούς.
Ο Τζέιμς Στόρι ήταν επιτετραμμένος στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Καράκας, η οποία έχει κλείσει εξαιτίας της πολύ τεταμένης σχέσης ανάμεσα στην κυβέρνηση του Αμερικανού Ρεπουμπλικάνου προέδρου Ντόναλντ Τραμπ με αυτή του σοσιαλιστή Μαδούρο.
Διευθύνει πλέον το γραφείο υποθέσεων της Βενεζουέλας που δημιουργήθηκε τον Αύγουστο στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Μπογκοτά, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ.
Ο υπουργός Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Χόρχε Ροδρίγκες κατήγγειλε το Σάββατο πως βρισκόταν σε εξέλιξη συνωμοσία εναντίον του προέδρου Μαδούρο που εξυφαινόταν από τη Φερμίν και τον Ορόσκο. Σύμφωνα με τον υπουργό σκοπός ήταν επιθέσεις σε δύο στρατόπεδα στην Πολιτεία Σούκρε (ανατολικά).
Ο πρόεδρος Μαδούρο επέρριψε την ευθύνη στον Χουάν Γκουαϊδό, πρόεδρο του κοινοβουλίου όπου κυριαρχεί η αντιπολίτευση, ο οποίος αυτοανακηρύχθηκε μεταβατικός πρόεδρος της χώρας της Λατινικής Αμερικής σε κρίση τον Ιανουάριο και έχει αναγνωριστεί ως νόμιμος αρχηγός του κράτους από περίπου πενήντα χώρες, με πρώτες τις ΗΠΑ.
Ο Γκουαϊδό χαρακτήρισε «μυθιστόρημα» όσα προσάπτει η κυβέρνηση στα μέλη του κοινοβουλίου της χώρας της Λατινικής Αμερικής. Κατ’ αυτόν, οι κατηγορίες σε βάρος τους έχουν σκοπό να εκφοβίσουν τα μέλη του κοινοβουλίου ώστε να μην επανεκλεγεί πρόεδρος της Εθνοσυνέλευσης την 5η Ιανουαρίου.