Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε απηύθυνε σήμερα έκκληση για πλήρη πρόσβαση των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ στη Συρία προκειμένου να ερευνήσουν σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών.
«Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι πληροφορίες ότι έγινε χρήση δηλητηριωδών αερίων κοντά στη Δαμασκό. Οι πληροφορίες αυτές είναι άκρως σοβαρές και εάν επιβεβαιωθούν αυτό θα είναι εξοργιστικό» δήλωσε ο Βεστερβέλε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Τούρκο ομόλογό του Αχμέτ Νταβούτογλου.
«Ζητούμε να αποσαφηνιστεί η κατάσταση αμέσως και να επιτραπεί στην ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Συρία να ερευνήσει τις καταγγελίες αυτές», υπογράμμισε ο Γερμανός υπουργός.
Από την πλευρά του, ο Νταβούτογλου τόνισε ότι στη Συρία έχει γίνει υπέρβαση όλων «των κόκκινων γραμμών» και επέκρινε τη διεθνή απραξία μετά τις καταγγελίες της αντιπολίτευσης για εκατοντάδες θύματα σε επίθεση με χημικά όπλα.
«Έχει γίνει υπέρβαση όλων των κόκκινων γραμμών, αλλά ακόμα το Συμβούλιο Ασφαλείας δεν έχει λάβει καμία απόφαση. Αυτό είναι ευθύνη όλων των πλευρών που θέτουν ακόμα αυτές τις κόκκινες γραμμές και για όλους εμάς», υπογράμμισε ο Τούρκος υπουργός.
Έκκληση να επιτραπεί στους εμπειρογνώμονες του ΟΗΕ να ερευνήσουν τις καταγγελίες για επίθεση με χημικά όπλα απηύθυναν επίσης σήμερα Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) και η Διεθνής Αμνηστία, προσθέτει το ΑΜΠΕ
Το Παρατηρητήριο των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch) αναφέρει ότι επτά κάτοικοι και δυο γιατροί το διαβεβαίωσαν ότι εκατοντάδες άνθρωποι, ανάμεσά τους πολλά παιδιά, έπαθαν ασφυξία στη διάρκεια επίθεσης, τα ξημερώματα της 21ης Αυγούστου.
«Είτε χρησιμοποιήθηκαν χημικά όπλα είτε όχι, η επίθεση προκάλεσε το θάνατο ενός μεγάλου αριθμού πολιτών και αυτοί που προέβησαν σ’ αυτές τις πράξεις πρέπει να λογοδοτήσουν. Η συριακή κυβέρνηση πρέπει να επιτρέψει αμέσως την πρόσβαση στους επιθεωρητές του ΟΗΕ που έφθασαν πρόσφατα στη Δαμασκό», τονίζει σε ανακοίνωσή του το HRW που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.
Η εντολή των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ περιορίζεται στην έρευνα για να εξακριβωθεί εάν έγινε χρήση χημικών όπλων στο Χαν αλ-Ασάλ (κοντά στο Χαλέπι), στο Αταϊμπέ (κοντά στη Δαμασκό) και στη Χομς (κεντρική Συρία).
«Οι ισχυρισμοί για τη χρήση χημικών όπλων εναντίον πολιτών, τους οποίους η Διεθνής Αμνηστία δεν μπορεί να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή, υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να δοθεί στην ομάδα του ΟΗΕ που βρίσκεται στη Συρία, η εντολή και πλήρης πρόσβαση για να ερευνήσει σχετικά με τις καταγγελίες για χρήση χημικών όπλων», τονίζει σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Αμνηστία.
«Εάν οι ισχυρισμοί αυτοί επαληθευτούν, η χθεσινή επίθεση πρέπει να θωρηθεί εγκλημα πολέμου. Ο μόνος τρόπος να αντιμετωπιστούν οι συνεχιζόμενες παραβιάσεις στη Συρία είναι να παραπέμψει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ την υπόθεση στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο, όπως ζητεί η Αμνηστία από το 2011», δήλωσε η αναπληρώτρια διευθύντρια της οργάνωσης αυτής για τη Μέση Ανατολή και τη βόρεια Αφρική, Χασίμπα Χαντζ Σαχράουι.
Στη Δαμασκό, ανώτερος αξιωματούχος των υπηρεσιών ασφαλείας δήλωσε σήμερα ότι η χρήση χημικών όπλων κατά την πρώτη ημέρα της επίσκεψης στη Συρία των ΟΗΕ θα ισοδυναμούσε με «πολιτική αυτοκτονία».