Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν ζήτησε και πάλι να παραχωρηθεί «πλήρως ελεύθερη πρόσβαση» στους επιθεωρητές του Οργανισμού που ερευνούν τη χρήση χημικών όπλων στη Συρία.
Προκειμένου «να καθορίσουν τα γεγονότα με αξιόπιστο τρόπο» οι ειδικοί του ΟΗΕ, η αποστολή των οποίων ξεκίνησε σήμερα, θα πρέπει να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στις τοποθεσίες όπου έχει καταγγελθεί ότι έγινε χρήση χημικών, τόνισε ο Μπαν. Θα πρέπει επίσης να μπορούν «να κάνουν τις απαραίτητες αναλύσεις και να συλλέξουν δείγματα» αλλά επίσης να συζητήσουν με μάρτυρες, με θύματα, με το ιατρικό προσωπικό και να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν νεκροψίες.
Ο Μπαν επισήμανε ότι η κατάσταση που επικρατεί στη Συρία «θα έχει επιπτώσεις στις δραστηριότητες» των ειδικών και τόνισε ότι τόσο η κυβέρνηση της χώρας όσο και όλες οι άλλες πλευρές θα πρέπει να εγγυηθούν την ασφάλειά τους.
Ο γενικός γραμματέας παραδέχτηκε επίσης ότι η εντολή που έχουν οι εμπειρογνώμονες δεν προβλέπει ότι θα τους δοθεί η δυνατότητα να καθορίσουν ποια πλευρά χρησιμοποίησε χημικά όπλα αλλά μόνο εάν όντως χρησιμοποιήθηκαν τέτοιου είδους όπλα.
Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων του ΟΗΕ αποτελείται από 10 επιθεωρητές με επικεφαλής τον Σουηδό Όκε Σέλστρεμ. Σύμφωνα με τον Μπαν, θα ερευνήσουν ταυτόχρονα τρεις τοποθεσίες, μεταξύ των οποίων είναι και το Χαν αλ Άσαλ, κοντά στο Χαλέπι, όπου το καθεστώς υποστηρίζει ότι οι αντάρτες έκαναν χρήση χημικών στις 19 Μαρτίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους τουλάχιστον 26 άνθρωποι. Η αντιπολίτευση από την πλευρά της ρίχνει την ευθύνη για την επίθεση αυτή στον πρόεδρο Άσαντ.
Ο ΟΗΕ δεν έχει μέχρι σήμερα ανακοινώσει επισήμως ποιες είναι οι δύο άλλες τοποθεσίες.
Εάν επιβεβαιωθεί η χρήση χημικών όπλων από οποιαδήποτε πλευρά «αυτό θα συνιστά ένα διεθνές έγκλημα και οι υπεύθυνοι θα πρέπει να δώσουν λόγο», κατέληξε ο Μπαν.