Την ώρα που μας συγκινούν συνήθως τα μεγαλύτερα στην κατηγορία τους πράγματα, οι μινιατούρες μπορούν ωστόσο να κλέψουν εύκολα την παράσταση από τα θεόρατα ξαδερφάκια τους.
Είναι όλη η λεπτοδουλειά και οι μικροσκοπικές διαστάσεις που κάνουν τα πράγματα συναρπαστικά, πόσο μάλλον όταν πρέπει να είναι και λειτουργικά.
Ας εισχωρήσουμε λοιπόν στην κλίμακα του μικροσκοπικού και ας δούμε τα μικρότερα ανθρώπινα κατασκευάσματα που παραμένουν εντούτοις λειτουργικά όσο και τα φυσιολογικού μεγέθους αντίστοιχά τους.
Εύκολο δεν είναι στα σίγουρα…
Όπλο
Το Swiss MiniGun είναι ένα μικροσκοπικό περίστροφο που διαθέτει όλα τα χαρακτηριστικά ενός κανονικού πιστολιού. Το εξάσφαιρο ρεβόλβερ εφοδιάζεται με επίσης μικροσκοπικές σφαίρες διαμετρήματος 2,3 χιλιοστών, ικανές να κάνουν μικρή ζημιά στο θύμα. Αν το όπλο είναι αποτελεσματικό σε συμπλοκή ελέγχεται ακόμα, γεγονός όμως είναι ότι παραμένει το μικρότερο πιστόλι του κόσμου: παρά το γεγονός ότι μοιάζει με μπρελόκ, ακόμα και το μικρότερο βλήμα μπορεί να κάνει το κακό…
Τρένο-μινιατούρα
Παρά το γεγονός ότι και από μόνη της η μικροσκοπική αυτή πλατφόρμα υπαίθρου είναι αρκετά εντυπωσιακή, αν κοιτάξει κανείς καλύτερα θα δει μέσα της ράγες τρένου καθώς και έναν συρμό 5 βαγονιών να τη φέρνει συνεχώς γύρα! Είναι πράγματι η μικρότερη μινιατούρα τρένου του κόσμου και κατασκευάστηκε από τον νεοϋρκέζο David Smith με κόστος 12 δολαρίων. Το μικροσκοπικό τρένο τροφοδοτείται από κινητήρα 5 εκατοστών που είναι καμωμένος στο χέρι από πλαστικό, όπως και η όλη μικρο-κατασκευή. Κι αν θέλουμε να μιλήσουμε για μεγέθη, η κλίμακα του τρένου είναι 1:35.200!
Αυτοκίνητο
Κατασκευασμένο το 1962, το Peel P50 Microcar το μάθαμε όταν ο θηριώδης Τζέρεμι Κλάρκσον το πήγε μια βόλτα για τις ανάγκες της εκπομπής «Top Gear» το 2008. Το μικρότερο αυτοκίνητο παραγωγής που είδε ποτέ ο κόσμος πουλιόταν στη Βρετανία έναντι 200 λιρών, με τα 49 κυβικά του να συνδυάζονται με 3θεσιο κιβώτιο ταχυτήτων (χωρίς όπισθεν!) και 3 τροχούς. Εκτός αυτών, το Peel P50 διαθέτει ένα πράγμα από κάθε κατηγορία: ένα κάθισμα, μία πόρτα, έναν υαλοκαθαριστήρα και ένα εμπρόσθιο φως φυσικά. Το ανανεωμένο ενδιαφέρον για τα σούπερ μίνι και η φήμη που απέκτησε από την έκθεση στην εκπομπή «Top Gear» έκαναν μάλιστα την εταιρία να αναβιώσει το μοντέλο έπειτα από μικρό διάλειμμα… 50 ετών, με το νέο P50 να πιάνει πια τα 72 χλμ/ώρα (από τα 56 χλμ/ώρα του παλιού). Όσο για τις διαστάσεις του, μιλάμε για μήκος 137 εκατοστών…
Κάμερα
Ήταν το 2011 όταν οι ερευνητές του γερμανικού Fraunhofer Institute παρουσίασαν ένα νέο είδος μικροκάμερας μίας χρήσης που θα γινόταν αναπόσπαστο μέλος σε ιατρικές εφαρμογές: η καταγραφή εικόνων από το εσωτερικό του ανθρώπινου σώματος αποδεικνύεται πολύτιμη για την ιατρική επιστήμη, και όλα τα χρωστάμε στο μικροσκοπικό μέγεθος της καμερούλας αυτής. Οι πανεύκολες στην κατασκευή και οικονομικές αυτές μικροκάμερες μίας χρήσης έχουν μέγεθος ενός κυβικού χιλιοστού (σαν κόκκος χοντρού αλατιού δηλαδή), κι ενώ η ανάλυσή τους δεν μοιάζει εντυπωσιακή (0,06 megapixels), είναι κάτι παραπάνω από αρκετή για τον σκοπό που έχουν σχεδιαστεί, να φτάνουν δηλαδή εκεί που καμιά συσκευή καταγραφής εικόνων δεν έχει φτάσει ποτέ (και ναι, σύριγγα είναι στη φωτογραφία, αν αναρωτιέστε!)…
Ηλεκτρονικός υπολογιστής
Μιλώντας για μινιατούρες, η νορβηγική FXI Τechnologies έριξε στην αγορά έναν προσωπικό μικροϋπολογιστή, με την κυριολεκτικότερη δυνατή έννοια του όρου: μη σας ξεγελάει η εμφάνιση, δεν πρόκειται για στικάκι USB, αλλά για πανίσχυρη υπολογιστική συσκευή που διαθέτει θύρα micro USB πάνω της! Το λένε FXI Cotton Candy και πρόκειται για έναν πλήρως λειτουργικό ηλεκτρονικό υπολογιστή, ικανό να τρέχει λειτουργικά συστήματα Android ή Ubuntu. Θέλετε και τεχνικά χαρακτηριστικά; Εδώ είμαστε: διπύρηνος επεξεργαστής 1.2GΗz, μνήμη RAM 1GB και υποδοχή για κάρτες micro SD, ικανές να παρέχουν αποθηκευτικό χώρο ως 64GB! Η συσκευή υποστηρίζει βίντεο Full HD 1080p και διαθέτει Wi-Fi και Bluetooth, ενώ μέσω της θύρας micro USB μπορεί να συνδεθεί εύκολα με κάθε οθόνη HD, όπως και με πληκτρολόγιο και ποντίκι. Η τιμή του; Σύμφωνα με την ιστοσελίδα της εταιρίας, ανέρχεται στα 200 μόλις δολάρια, κάνοντας τον υπολογιστή τσέπης ακαταμάχητο συνδυασμό…
Ποντοπόρο σκάφος
Ο Σουηδός Sven Yrvind είναι ένας γνωστός και αξιοσέβαστος ναυπηγός που έχει βάλει πλέον σκοπό της ζωής του να κατασκευάσει ένα σκάφος για να κάνει τον γύρο της Γης. Όχι όμως ένα οποιοδήποτε σκάφος, αλλά το μικρότερο σκάφος του κόσμου, που μοιάζει σε διαστάσεις με κοινή μπανιέρα! Ο ναυπηγός ισχυρίζεται μάλιστα ότι το μικροσκοπικό μέγεθος του πλοιαρίου του το κάνει ιδανικό για βόλτες στους ωκεανούς, καθώς μπορεί ακόμα και αν ανατραπεί να βγει με ασφάλεια στην επιφάνεια σαν φελλός! Μιλάμε επί της ουσίας για 1,5 τόνο φελλού και fiberglass
στριμωγμένα σε μόλις 3 μέτρα μήκος, με το σκάφος να χρησιμοποιεί ακόμα και την ηλιακή και αιολική ενέργεια για τις μετακινήσεις του. Όταν ολοκληρωθεί η συναρμολόγησή του, θα είναι το μικρότερο σκάφος ικανό για υπερπόντια ταξίδια…
Τηλεόραση
Το 2007 τα Ρεκόρ Γκίνες αναγνώρισαν το μοντέλο ME1602 της σκοτσέζικης φίρμας MicroEmissive ως τον μικρότερο τηλεοπτικό δέκτη του κόσμου! Και παρά την καταιγιστική πρόοδο της τεχνολογίας, το ρεκόρ παραμένει ακόμα και σήμερα. Με οθόνη μόλις 4×3 χιλιοστών, η ανάλυση δεν λογίζεται κρυστάλλινη (160×120, περίπου 30.000 pixels), η τηλεορασίτσα ωστόσο την κάνει τη δουλειά της μια χαρά. Τόσο καλά μάλιστα που οι παραγγελίες πέφτουν βροχή στην εταιρία, από φαρμακευτικές και ιατρικές φίρμες μέχρι και στρατιωτικά επιτελεία έχουν εκφράσει ενδιαφέρον…
Τζετ αεροπλάνο
Από τα τέλη της δεκαετίας του ’60 μέχρι και τα μέσα του ’70, η Bede Aircraft Corporation, η μικρή αμερικανική αεροναυπηγική του σχεδιαστή Jim Bede, κατασκεύασε και πούλησε περισσότερες από 5.000 μονάδες του μοντέλου! Το Bede BD-5J ήταν, είναι και είναι πιθανό να παραμείνει το μικρότερο τζετ αεροσκάφος που κατασκευάστηκε ποτέ, με βάρος λίγο πάνω από τα 150 κιλά. Τα πλήρως λειτουργικά αεροπλάνα-μινιατούρες αγγίζουν ταχύτητες 483 χλμ/ώρα, μπορούν να πετάξουν σε υψόμετρο 23.000 ποδιών και να κάνουν ό,τι και κάθε άλλο αεριωθούμενο αεροπλάνο, παρά το μικροσκοπικό τους μέγεθος, που είναι σαν ένα συνηθισμένο σεντάν αυτοκίνητο…
Drone
Τεχνικώς μιλώντας, το RoboBee είναι drone, μόνο που είναι πολύ πολύ μικρό, εμπνευσμένο από τη βιολογία των εντόμων. Και διαθέτει μάλιστα πολλά ακόμα χαρακτηριστικά και λειτουργίες, πέρα από την πρωταρχική του, που δεν είναι άλλη από την κατασκοπεία. Οι επιστήμονες του Χάρβαρντ, που κατασκεύασαν το RoboBee, ισχυρίζονται ότι μπορεί να πάρει μέρος σε σωστικές αποστολές ή να χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση της κίνησης στους δρόμους αλλά και σε μετεωρολογικές εφαρμογές…
Τεχνητή καρδιά
Ο περίφημος γιατρός Robert Jarvik, που του αποδίδεται εν πολλοίς η ανάπτυξη της τεχνολογίας των τεχνητών καρδιών, κατασκεύασε τη μικρότερη τεχνητή καρδιά του κόσμου για τον μικρότερο ασθενή του κόσμου με αντίστοιχο πρόβλημα: ένα μωρό 16 μηνών. Η εμφυτεύσιμη αντλία του Jarvik, που έπρεπε να αυτοσχεδιάσει για να σώσει τον νεαρό ασθενή του, ζυγίζει μόλις 11 γραμμάρια (με την αντίστοιχη τεχνητή καρδιά για ενηλίκους να αγγίζει τα 900 γραμμάρια) και κατάφερε να κρατήσει στη ζωή το μωρό για 13 ολόκληρες ημέρες (Μάιος 2012), μέχρι να βρεθεί συμβατός δότης. Το επόμενο βήμα για την ερευνητική ομάδα του Jarvik είναι να κάνουν τη μικροσκοπική καρδιά να μπορεί να κρατά στη ζωή τον ασθενή επ’ αόριστο…