Σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του ΟΗΕ το ένα τρίτο του παγκόσμιου πληθυσμού, δηλαδή 2 δισ. άνθρωποι, υποφέρουν από την ερημοποίηση και ζουν σε υποανάπτυκτες χώρες.
Ο εκτελεστικός γραμματέας της Σύμβασης του ΟΗΕ για τον Αγώνα κατά της Ερημοποίησης, Λουκ Γκνακάτζα, εξέφρασε τη λύπη του κατά τη διάρκεια διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Αλγερίας.
Τόνισε ότι οι παγκόσμιες συναντήσεις για το περιβάλλον δεν έχουν λάβει τα απαραίτητα μέτρα για την ερημοποίηση και επικεντρώνονται περισσότερο στην υπερθέρμανση του πλανήτη και στην αποψίλωση των δασών.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι ελπίζει να γίνουν προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτής της μάστιγας στην επόμενη διάσκεψη για το κλίμα στο Κανκούν.
«Αν δε συμφωνήσουμε για την αποκατάσταση των υποβαθμισμένων εδαφών, θα υποβαθμίσουμε περισσότερο τα εδάφη και την αποψίλωση», προειδοποίησε ο Γκνακάτζα.
«Ο αγώνας κατά της ερημοποίησης είναι μια στρατηγική πρόκληση επειδή η ξηρασία προκαλεί ανθρωπιστικές καταστροφές και η Αφρική είναι η πρώτη που έχει πληγεί από το φαινόμενο αυτό, το οποίο πλήττει το 41% των παγκόσμιων εδαφών» είπε.
Σύμφωνα με τον ίδιο η μικροβιολογική βιοποικιλότητα κάνει τα εδάφη να έχουν την ικανότητα να αναγεννηθούν αλλιώς υποβαθμίζονται.
Η φτώχεια μπορεί να καταπολεμηθεί με την αύξηση των καλλιεργειών, καθώς μια αύξηση της τάξεως του 10%, μπορεί να μειώσει τη φτώχεια κατά 6%.