Σε μια λεωφόρο κατάμεστη από κόσμο, στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, Παλαιστίνιοι διαδηλωτές έκαψαν ομοιώματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ, του υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, διαμαρτυρόμενοι για τη νέα αμερικανική πολιτική απέναντι στον εβραϊκό εποικισμό.
Με μαντίλες στους ώμους και το κεφάλι, χιλιάδες Παλαιστίνιοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο της Νάμπλους και εξέφρασαν την αντίθεσή τους στη νέα πολιτική που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από τον Πομπέο, με βάση την οποία οι ΗΠΑ δεν θεωρούν πλέον ότι οι εβραϊκοί οικισμοί αντίκεινται στο διεθνές δίκαιο.
Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Ραμάλα, τη Χεβρώνα, τη Νάμπλους, οι Παλαιστίνιοι συμμετείχαν μαζικά σ’ αυτήν την «ημέρα οργής», καίγοντας αμερικανικές και ισραηλινές σημαίες.
Στο Μπέιτ Ελ, στην κεντρική Δυτική Όχθη, η Ουαχίντα Τζιχάν μετέφερε ένα ελαστικό για να κλείσει τον δρόμο. «Αν δεν ξυπνήσουμε σήμερα, θα κατασχέσουν τη γη μας και θα σκοτώσουν τους φυλακισμένους μας», είπε η γυναίκα.
«Δεν συμμετείχα σε τέτοιες διαδηλώσεις εδώ και πολύ καιρό, όμως η κατάσταση γίνεται αφόρητη», σχολίασε ένας εκπαιδευτικός, ο Ζιάντ Μπαρακάτ.
Πολλοί από τους διαδηλωτές κρατούσαν πορτραίτα του Σάμι Άμπου Ντιγιάκ, ενός 36χρονου Παλαιστίνιου που είχε καταδικαστεί στο Ισραήλ για δολοφονίες και πέθανε σήμερα από καρκίνο, μέσα στη φυλακή.
Στη Ραμάλα, μεταξύ των διαδηλωτών ήταν ο πρωθυπουργός της Παλαιστινιακής Αρχής Μοχάμαντ Στάγιεχ και πολλοί πολιτικοί αξιωματούχοι.
«Βρισκόμαστε εδώ για να πούμε δυνατά και ξεκάθαρα ότι θέλουμε να τερματιστεί η κατοχή, διεκδικούμε το δικαίωμα της επιστροφής και οι ξένοι στους (εβραϊκούς) οικισμούς δεν έχουν καμία θέση στη γη μας», είπε ο πρωθυπουργός.
Η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος έκανε λόγο για δεκάδες τραυματίες σε όλη τη Δυτική Όχθη, σε συγκρούσεις με τις ισραηλινές δυνάμεις.
Η εποικιστική δραστηριότητα στη Δυτική Όχθη συνεχίζεται από το 1967, όμως εντάθηκε τα τελευταία χρόνια. Σήμερα περισσότεροι από 600.000 Ισραηλινοί ζουν σε αυτούς τους οικισμούς στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ, την οποία οι Παλαιστίνιοι διεκδικούν ως πρωτεύουσα του μελλοντικού κράτους τους.
Με βάση την απόφαση 2334 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 2016 οι οικισμοί αυτοί συνιστούν «κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου».