Την υποστήριξή τους στις συνομιλίες της αφγανικής κυβέρνησης με τους Ταλιμπάν, στο πλαίσιο της στρατηγικής για την εξεύρεση πολιτικής διαδικασίας, ανανέωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες.

Η διακυβέρνηση Ομπάμα υποστηρίζει εδώ και καιρό τις αφγανικές προσπάθειες να βρεθούν γέφυρες με ορισμένους από τις τάξεις των Ταλιμπάν που θα ήθελαν να αποκηρύξουν τη βία και να αποδεχθούν τη σημερινή κυβέρνηση της Καμπούλ.

«Γι αυτά τα στοιχεία που θα ήθελαν να αποδεχτούν τα κριτήρια που έχουμε από κοινού με την αφγανική κυβέρνηση και τον αφγανικό λαό και με τη διεθνή κοινότητα, υποστηρίζουμε αυτή τη διαδικασία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, Π.Τζ.Κρόουλι.

Η εφημερίδα Washington Post έχει γράψει ότι η κυβέρνηση του Αφγανού προέδρου, Χαμίντ Καρζάι έχει αρχίσει μυστικές συνομιλίες με τους Ταλιμπάν. Επικαλούμενη αραβικές και αφγανικές πηγές, η εφημερίδα έγραψε ότι οι συνομιλίες έχουν στόχο την επίτευξη συμφωνίας ειρήνευσης με τους Ταλιμπάν και τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος για την αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν επιβεβαίωσε τις πληροφορίες ότι ήδη γίνονται διαπραγματεύσεις και πρόσθεσε ότι «αυτό είναι θέμα της αφγανικής κυβέρνησης. Την υποστηρίζουμε, αλλά δεν θα εμπλακούμε στη διαδικασία», πρόσθεσε ο Π.Τζ.Κρόουλι.