Η επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μέσω του Twitter στην πρέσβειρα Μαρί Γιοβάνοβιτς, την ώρα που εκείνη κατέθετε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, προκάλεσε την έντονη αντίδραση ακόμη και υποστηρικτών του, ενώ οι Δημοκρατικοί έσπευσαν να τον κατηγορήσουν για εκφοβισμό μάρτυρα.
«Ο εκφοβισμός μάρτυρα είναι ποινικό αδίκημα», σχολίασε, επίσης στο Twitter, η γερουσιάστρια και υποψήφια για το χρίσμα των Δημοκρατικών, Καμάλα Χάρις, αφού ο Τραμπ υποστήριξε ότι όπου και αν υπηρέτησε η πρώην πρέσβειρα στη μακρά καριέρα της τα πράγματα «πήγαν άσχημα».
«Ο πρόεδρος σπιλώνει την πρέσβειρα που μάχεται τη διαφθορά ενώ εκείνη καταθέτει εναντίον του. Αυτό το ψέμα είναι μια προσπάθεια να την δυσφημίσει και να αποθαρρύνει άλλους που ίσως είχαν το θάρρος να καταθέσουν εναντίον του. Πρόκειται για ξεκάθαρη επίγνωση της ενοχής του. Εξακολουθεί να ενεργεί ένοχα. Οι αθώοι απλώς δεν κάνουν κάτι τέτοιο», είπε ο Δημοκρατικός βουλευτής Έρικ Σουόλγουελ.
Ο Λευκός Οίκος ωστόσο απέρριψε τον χαρακτηρισμό της προσπάθειας επηρεασμού μάρτυρα εκ μέρους του Τραμπ. «Το τουίτ δεν ήταν εκφοβισμός μάρτυρα, ήταν μόνο η άποψη του προέδρου, την οποία δικαιούται να έχει», είπε η εκπροσωπός του, Στέφανι Γκρίσαμ.
Λίγο νωρίτερα, η Γκρίσαμ ανέφερε ότι ο πρόεδρος δεν παρακολουθεί τις ακροάσεις στην Επιτροπή, παρά μόνο θα έβλεπε την εναρκτήρια δήλωση του Ρεπουμπλικάνου βουλευτή Ντέβιν Νούνες.
Κατά τη διάρκεια της ακρόασης, ο επικεφαλής της Επιτροπής Πληροφοριών της Βουλής, Άνταμ Σιφ, διάβασε στη Γιοβάνοβιτς την ανάρτητη του προέδρου και της ζήτησε να την σχολιάσει. «Δεν μπορώ να πω τι προσπαθεί να κάνει ο πρόεδρος, όμως νομίζω ότι το αποτέλεσμα είναι εκφοβιστικό», είπε εκείνη.
«Θέλω να ξέρετε ότι κάποιοι από εμάς εδώ παίρνουμε πολύ, πολύ σοβαρά τον εκφοβισμό μαρτύρων», απάντησε ο Σιφ.
Το τηλεοπτικό δίκτυο Fox News, οι σχολιαστές του οποίου στηρίζουν ανοιχτά τον Ντόναλντ Τραμπ, επέκρινε επίσης την ανάρτησή του, με τους παρουσιαστές και τους προσκεκλημένους να τονίζουν ότι η Γιοβάνοβιτς είναι αξιόπιστη μάρτυρας και να χαρακτηρίζουν «άστοχα» τα «τουίτ» του προέδρου. «Ήταν ένα σημείο καμπής σε αυτές τις ακροάσεις μέχρι τώρα. (Η Γιοβάνοβιτς) ήδη ήταν συμπαθητική μάρτυρας και οι αναρτήσεις του προέδρου επέτρεψαν στον Σιφ να μιλήσει για εκφοβισμό μάρτυρα σε πραγματικό χρόνο, προσθέτοντας έτσι μια κατηγορία παραπομπής», ανέφερε στο Twitter ο παρουσιαστής του Fox Μπρετ Μπάιερ.
«Δεν υπάρχει τρόπος να εξωραΐσεις μια τέτοια κατάσταση», είπε ο Κεν Σταρ, ο συντηρητικός σχολιαστής και πρώην ειδικός εισαγγελέας στην έρευνα που οδήγησε στην παραπομπή του Δημοκρατικού προέδρου Μπιλ Κλίντον το 1998. «Πρέπει να πω ότι ο πρόεδρος δεν συμβουλεύτηκε κανέναν όταν αποφάσισε να αναρτήσει αυτό το μήνυμα. Εξαιρετικά κακή κρίση. Ο πρόεδρος συχνά λέει ότι ακολουθεί το ένστικτό του. Κάποιες φορές πρέπει να ελέγχουμε τα ένστικτά μας, επομένως αυτό ήταν, προφανώς, πολύ επιζήμιο. Δεν νομίζω ότι φτάνει στο επίπεδο εκφοβισμού μάρτυρα αλλά έτσι θα το χαρακτηρίσουν», πρόσθεσε.
Από την άλλη, ο Ρεπουμπλικάνος βουλευτής Τζιμ Τζόρνταν, δεν συμφώνησε με έναν δημοσιογράφο που τον ρώτησε αν η ανάρτηση του προέδρου κατά τη διάρκεια της κατάθεσης της Γιοβάνοβιτς θα δυσκολέψει τους Ρεπουμπλικάνους που μετέχουν στην Επιτροπή. «Κοιτάξτε, ο πρόεδρος είναι απογοητευμένος με τις συνεχείς επιθέσεις εναντίον του, που ξεκίνησαν πριν καν αναλάβει την προεδρία. Νομίζω ότι αυτή είναι η αιτία», είπε. Σχολιάζοντας τους ισχυρισμούς των Δημοκρατικών περί «εκφοβισμού», απάντησε: «Η μάρτυρας καταθέτει. Δεν θα γνώριζε καν αυτή την ανάρτηση αν δεν της την είχε διαβάσει ο κ. Σιφ».
Ο Νταγκ Χάι, ένας Ρεπουμπλικανός σχεδιαστής στρατηγικής που συχνά επικρίνει τον Τραμπ, σχολίασε ότι η ανάρτηση δεν πρόκειται να αλλάξει την άποψη της κοινής γνώμης για την έρευνα. «Οι γραμμές της μάχης έχουν λίγο-πολύ καθοριστεί και ο κόσμος έχει αποφασίσει. Το πρόβλημα για τον Τραμπ είναι ότι, αντί να αμύνεται περιμένοντας το λάθος του αντιπάλου του, όπως ισχυρίζεται ότι κάνει, απλώς τσιμπάει πάντα το δόλωμα», είπε. «Μάθαμε εδώ και πολύ καιρό ότι, παρά τις επιθυμίες ακόμη και των δικών του συμβούλων, ο Τραμπ δεν πρόκειται ποτέ να σταματήσει το τουιτάρισμα», κατέληξε.
Αργότερα, πήρε θέση για το θέμα και ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος τόνισε πως δεν πιστεύει ότι οι αναρτήσεις του στο Twitter ήταν «εκφοβιστικές».
«Δεν το νομίζω καθόλου», απάντησε σε δημοσιογράφους στον Λευκό Οίκο όταν ρωτήθηκε αν οι αναρτήσεις ή οι λέξεις που χρησιμοποιεί μπορεί να ισοδυναμούν με εκφοβισμό. Πρόσθεσε ότι έχει το δικαίωμα να εκφράζει τη γνώμη του, ότι θέλει να υπάρχει ελευθερία της έκφρασης και ότι η έρευνα για την παραπομπή του είναι μια «πολιτική διαδικασία».
Ο Αμερικανός πρόεδρος πρόσθεσε ότι παρακολούθησε ένα μικρό τμήμα της δεύτερης δημόσιας ακρόασης στην Επιτροπή Πληροφοριών της Βουλής και πιστεύει ότι πρόκειται για «ντροπή».