Τεταμένη είναι η κατάσταση στην Αίγυπτο, μία ημέρα προτού διεξαχθούν οι διαδηλώσεις και αντιδιαδηλώσεις στις οποίες κάλεσαν ο αρχηγός του στρατού από την μια και οι υποστηρικτές του ανατραπέντος ισλαμιστή εκλεγμένου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι από την άλλη.

Ο επικεφαλής των ένοπλων δυνάμεων στρατηγός Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι κάλεσε τους Αιγύπτιους να επιδείξουν μαζικά την υποστήριξή τους αύριο στις προσπάθειες «να τελειώνουμε με την τρομοκρατία», σε δηλώσεις που οι υποστηρικτές του Μόρσι, που κι αυτοί εξήγγειλαν διαδηλώσεις για αύριο, χαρακτήρισαν «κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο».

Η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής ανακοίνωσε χθες ότι είναι «πολύ ανήσυχη» μετά την έκκληση του στρατηγού Σίσι κι ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να αναστείλει την προγραμματισμένη παράδοση τεσσάρων μαχητικών F-16 στη χώρα, η οποία λαμβάνει σημαντική στρατιωτική βοήθεια από τις ΗΠΑ.

«Καλώ όλους τους έντιμους Αιγύπτιους να βγουν στον δρόμο την Παρασκευή για να μου δώσουν την εντολή να τελειώνουμε με την τρομοκρατία και με την βία», είπε ο Σίσι, φορώντας γυαλιά ηλίου, κατά την διάρκεια μιας τελετής αποφοίτησης αξιωματικών των ένοπλων δυνάμεων – κάνοντας μια ομιλία που ενίσχυσε την εικόνα του ως του νέου ισχυρού άνδρα της χώρας, παρά το ότι ο στρατός επιμένει ότι είναι απλώς ο υπουργός Άμυνας και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.

Ο στρατηγός κάλεσε τον πληθυσμό να «βγει στον δρόμο για να επιδείξει τη βούλησή του στον υπόλοιπο κόσμο, όπως πριν από την 30ή Ιουνίου και την 3η Ιουλίου», όπως είπε αναφερόμενος στις μαζικές κινητοποιήσεις με αίτημα την αποχώρηση του Μόρσι από την εξουσία, τον οποίο εν τέλει εξεδίωξε από την προεδρία ο στρατός.

Ένας εκπρόσωπος του μεταβατικού προέδρου Άντλι Μανσούρ, ο Άχμεντ αλ Μασλαμανί, δήλωσε ότι η Αίγυπτος έχει «ξεκινήσει έναν πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας».

Οι Αδελφοί Μουσουλμάνοι, το κίνημα του Μόρσι, που αξιώνει την αποκατάστασή του στην εξουσία, καταδίκασαν το «ρητό κάλεσμα σε εμφύλιο πόλεμο» που απηύθυνε ο στρατηγός και κάλεσαν σε συγκεντρώσεις αύριο «εναντίον του πραξικοπήματος», που όπως τόνισαν θέλουν να είναι «ειρηνικές».

«Οι απειλές του Σίσι, του επικεφαλής του αιματηρού στρατιωτικού πραξικοπήματος, αποτελούν κήρυξη εμφυλίου πολέμου», υπογράμμισε το κίνημα, συγκρίνοντας την ομιλία του με εκείνη του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ο οποίος «εξαπέλυσε τον δικό του πόλεμο εναντίον του συριακού λαού απαιτώντας μια παρόμοια εντολή».

Η οργάνωση Ταμαρόντ («Εξέγερση»), η οποία είχε πρωτοστατήσει στις κινητοποιήσεις εναντίον του ανατραπέντος πρόεδρου, εξέφερε την άνευ προϋποθέσεων υποστήριξή της στον στρατηγό Σίσι, καλώντας «το λαό να συγκεντρωθεί μαζικά στις πλατείες της Αιγύπτου για να ζητήσει επίσημα να δικαστεί ο Μοχάμεντ Μόρσι και να υποστηρίξει τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις στον πόλεμο που διεξάγουν εναντίον της τρομοκρατίας».

Ο αρχηγός των ένοπλων δυνάμεων επανέλαβε ότι ο στρατός απλώς ικανοποίησε το λαϊκό αίτημα αποπέμποντας τον Μόρσι – στον οποίο δεν αναφέρθηκε ονομαστικά, επιλέγοντας να χρησιμοποιήσει την έκφραση «ο πρώην πρόεδρος», τον οποίο μάλιστα μέμφθηκε διότι απέρριψε κάθε πρόταση συμβιβασμού με τους αντιπάλους του.

Ο Σίσι είπε επίσης ότι ο «‘οδικός χάρτης’ της πολιτικής μετάβασης δεν έχει επιστροφή», αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος και τις βουλευτικές και τις προεδρικές εκλογές που αναμένεται να διεξαχθούν όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία αυτή.

Οι εφημερίδες της Αιγύπτου, κυρίως εκείνες που είναι εχθρικές προς τους Αδελφούς Μουσουλμάνους, πρόβαλαν με ιδιαίτερη έμφαση το κάλεσμα του Σίσι στα πρωτοσέλιδά τους. Η κρατική εφημερίδα αλ Άχμπαρ με τεράστια γράμματα σε κόκκινο φόντο είχε τίτλο: «το μήνυμα του Σίσι παραδόθηκε. Και ο λαός του απαντά: σου δίνουμε την εντολή». «Ο Σίσι καλεί, ο λαός απαντά», έγραψε η εφημερίδα αλ Μάσρι αλ Γιουμ.

Ωστόσο από το Κατάρ, μια θρησκευτική οργάνωση της οποίας ηγείται ο αιγύπτιος ισλαμιστής πνευματικός Γιούσουφ αλ Καραντάουι εξέδωσε έναν φετφά εναντίον της έκκλησης του Σίσι, προειδοποιώντας ότι θα οδηγήσει σε «εμφύλιο πόλεμο».

Μερικές ώρες πριν από την ομιλία του Σίσι, μια αυτοσχέδια βόμβα είχε σκοτώσει έναν αστυνομικό στην πόλη Μανσούρα στο Δέλτα του Νείλου χθες και δύο στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επίθεση στο βόρειο Σινά, ενώ άλλοι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν σε έκρηξη ενός παγιδευμένου αυτοκινήτου.

Πάνω από 170 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις ταραχές από τα τέλη του Ιουνίου στην Αίγυπτο, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου.