Το ενδεχόμενο παραίτησής του ανήγγειλε ο πρόεδρος της διακομματικής επιτροπής διερεύνησης των επεισοδίων που εξελίχθησαν κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού στη Βουλή της ΠΓΔΜ στις 24 Δεκεμβρίου 2012, Μπόρτσε Νταβίτκοφσκι, κατηγορώντας τα δύο μεγάλα κόμματα της χώρας ότι εμποδίζουν την επιτροπή στην εξαγωγή συμπερασμάτων, καθώς, όπως σημείωσε, έχουν διαμετρικά αντίθετες απόψεις για την απόδοση ευθυνών σχετικά με τα επεισόδια.
Ο κ.Νταβίτκοφσκι ανέφερε ότι θα επισκεφθεί τον πρόεδρο της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, από τον οποίο και είχε λάβει την εντολή να ηγηθεί της επιτροπής, ώστε να του επιδώσει την παραίτηση του.
Η σύσταση της συγκεκριμένης επιτροπής αποτέλεσε μέρος της πολιτικής συμφωνίας μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, από την 1η Μαρτίου, για την άρση του πολιτικού αδιεξόδου που ξέσπασε στην ΠΓΔΜ μετά τα επεισόδια στη Βουλή, στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου.
Η πολιτική συμφωνία είχε επιτευχθεί με τη μεσολάβηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του επιτρόπου για την διεύρυνση, Στέφαν Φούλε.
Η επιτροπή απαρτίζεται από επτά πρόσωπα, δύο εκ των οποίων προέρχονται από το κυβερνών κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι, άλλα δύο από την αντιπολιτευόμενη «Σοσιαλδημοκρατική Ένωση» (SDSM) του Ζόραν Ζάεφ και δύο είναι εμπειρογνώμονες της Ε.Ε χωρίς δικαίωμα ψήφου. Το έβδομο μέλος είναι ο πρόεδρος, ο οποίος έχει οριστεί μετά από συμφωνία κυβέρνησης και αντιπολίτευσης.
Σύμφωνα με αναφορές των Μέσων Ενημέρωσης των Σκοπίων, τα μέλη της αντιπολίτευσης στην επιτροπή επιδιώκουν να χαρακτηριστεί ως «αντισυνταγματική ενέργεια» η βίαιη απομάκρυνση, από την αστυνομία, των βουλευτών της αντιπολίτευσης και δημοσιογράφων από την επεισοδιακή συνεδρίαση της Βουλής, στις 24 Δεκεμβρίου 2012.
Τα δε μέλη της κυβέρνησης στην επιτροπή φέρονται αντίθετα με ένα τέτοιο συμπέρασμα, ενώ ζητούν να αποδοθούν ποινικές ευθύνες σε στελέχη της αντιπολίτευσης επειδή επιχείρησαν να εμποδίσουν με τη βία τη διεξαγωγή συνεδρίασης της Βουλής.
Η επιτροπή έχει προθεσμία μέχρι τις 15 Αυγούστου για να ολοκληρώσει το έργο της, όμως, για την ώρα, θεωρείται αμφίβολο αν θα συνεχίσει τις εργασίες της. Η αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι αν παραιτηθεί ο πρόεδρος τότε η επιτροπή δεν μπορεί να συνεχίσει το έργο της, ενώ, αντίθετα, το κυβερνών κόμμα του Νίκολα Γκρούεφσκι επιμένει πως η επιτροπή μπορεί να συνεχίσει τις εργασίες της και χωρίς τον πρόεδρό της.
Πάντως, ο ίδιος ο Μπόρτσε Νταβίτκσοφσκι, ο οποίος είναι κοσμήτορας της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου των Σκοπίων, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην υλοποιήσει την απειλή παραίτησής του από πρόεδρος της επιτροπής, αν τις επόμενες ημέρες το κυβερνών κόμμα του Ν.Γκρούεφσκι και το αντιπολιτευόμενο του Ζ.Ζάεφ κατορθώσουν να αμβλύνουν τις διαφορές τους σχετικά με τη διατύπωση των συμπερασμάτων που θα περιέχονται στο πόρισμα της επιτροπής.