Το σύνολο του γαλλικού Τύπου σχολιάζει σήμερα την πενταετή ποινή φυλάκισης που επιβλήθηκε στον Ζερόμ Κερβιέλ, ο οποίος εμφανίστηκε συντετριμμένος και με την αίσθηση ότι «πλήρωσε για όλους».

Εκτός από τα 5 χρόνια φυλακή που πρέπει να εκτίσει (τα τρία χωρίς αναστολή) ο πρώην διαπραγματευτής της γαλλικής τράπεζας Societe Generale πρέπει να πληρώσει και 4,9 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό ανάλογο με την «τρύπα» που προκάλεσε στη γαλλική τράπεζα.

Ο Ζερόμ Κερβιέλ κατέθεσε έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης του δικαστηρίου και ο γαλλικός Τύπος καταδίκασε σήμερα την απόφαση θεωρώντας την «παράλογη» κατά ενός «αποδιοπομπαίου τράγου».

France Soir: «Ζερόμ Κερβιέλ. Η παράλογη δικαστική απόφαση»

Liberation: «Ο μοναδικός ένοχος»

«Κανείς δεν αμφισβητεί ότι ο Κερβιέλ, ο αποδιοπομπαίος τράγος, το μαύρο πρόβατο, πρέπει να τιμωρηθεί για τις παρεκτροπές του, αλλά έπρεπε να αθωωθεί με τον τρόπο αυτόν η τράπεζά του που έδωσε το πράσινο φως;». γράφει η  επαρχιακή εφημερίδα La Montagne.

«Απαγγέλοντας μια εντυπωσιακή καταδίκη, οι δικαστές αναλαμβάνουν το ρίσκο να απαξιώσουν, ως μη όφειλαν, τον θεσμό τους», σύμφωνα με τη La Tribune.

«Καταδικάζοντας τον Κερβιέλ οι δικαστές τον ενθρονίζουν στον αγαπημένο του ρόλο, τον ρόλο του θύματος», σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Les Echos.

«Εάν ο Ζερόμ Κερβιέλ δεν είναι το αθώο θύμα που ισχυρίζεται ότι είναι, δεν είναι ούτε ο τέλειος ένοχος, στον οποίο το δικαστήριο επέβαλε την “τιμωρία του αιώνα”», αναφέρει η La Republique du Centre,

«Η δικαστική απόφαση ενισχύει καλώς ή κακώς τη γενική εντύπωση ότι ζούμε σε μία κοινωνία όλο και μεγαλύτερων ανισοτήτων,  τονίζεται στην Les Dernieres Nouvelles d’ Alsace,

Διότι πολλοί σχολιαστές θεωρούν ότι η Societe Generale βγαίνει καθαρή, διότι, όπως επισημαίνει η Le Journal de la Haute Marne, «κατόρθωσε να πείσει τους δικαστές ότι ένας και μοναδικός μικρός διαπραγματευτής κατόρθωσε να βραχυκυκλώσει εκατοντάδες ειδικούς της τράπεζας και την ίδια την διεύθυνσή της».

«Το να βλέπουμε σήμερα τη Societe Generale να ντύνεται με το κοστούμι του θύματος είναι το λιγότερο εξοργιστικό. Εξωφρενικό», σχολιάζει η Midi Libre.