Η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Νάβι Πιλάι συναντήθηκε την 10η Ιουλίου με τον πρεσβευτή της Αιγύπτου στον Οργανισμό στη Γενεύη για να του ζητήσει εξηγήσεις για τις συλλήψεις που έγιναν στη χώρα μετά τις πολιτικές εξελίξεις της 3ης Ιουλίου.

Όπως ανέφερε σήμερα ο εκπρόσωπός της, η Πιλάι ζήτησε από τον πρεσβευτή τον κατάλογο με τα ονόματα των συλληφθέντων μετά την ημερομηνία αυτή, εφόσον παραμένουν ακόμη υπό κράτηση, καθώς και να της εξηγήσει ποια ήταν η νομική βάση για τις συλλήψεις.

Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, η Πιλάι ζήτησε επίσης πληροφορίες για τον αριθμό των ατόμων που κρατούνται ακόμη και ρώτησε σε ποια νομική βάση στηρίζονται οι συλλήψεις του πρώην προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι και των συνεργατών του.

Ο ΟΗΕ ενδιαφέρεται επίσης για τη σύνθεση της επιτροπής που συγκρότησε η μεταβατική κυβέρνηση για να ερευνήσει τη σφαγή της 8ης Ιουλίου έξω από την έδρα της Ρεπουμπλικανικής Φρουράς.

Τα αιτήματα αυτά υποβλήθηκαν και γραπτώς στην αιγυπτιακή κυβέρνηση, την 12η Ιουλίου. «Δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση μέχρι σήμερα», είπε ο εκπρόσωπος.