Για τον βαθμό στον οποίο αναμένεται να επηρεάσουν τις σχέσεις, τις εξελίξεις και τις ισορροπίες στη Συρία και τη μείζονα περιοχή οι δύο πρόσφατες αποφάσεις της Βουλής των Αντιπροσώπων στις ΗΠΑ, για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Αρμενίων και τις κυρώσεις στην Τουρκία σε σχέση με τη στρατιωτική επιχείρηση στη Βόρεια Συρία, μίλησε στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, «Πρακτορείο 104,9 FM», ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (ΙΔΙΣ), Κωνσταντίνος Φίλης.
Με την πρώτη απόφαση εγκρίθηκε με συντριπτική πλειοψηφία το ψήφισμα με το οποίο αναγνωρίζεται από τις ΗΠΑ η γενοκτονία των Αρμενίων και με τη δεύτερη το ψήφισμα που ζητά από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει κυρώσεις και άλλους περιορισμούς στην Τουρκία και σε Τούρκους αξιωματούχους, με αφορμή τη στρατιωτική επιχείρησή της στη βόρεια Συρία.
Σύμφωνα με τον κ. Φίλη είναι σαφές «ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαίρεση στις ΗΠΑ, ένας διχασμός, ένα ρήγμα μεταξύ των δύο σωμάτων -της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας- και του Προέδρου Τραμπ», κάτι που, κατά τον Διευθυντή Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων, οφείλεται στο ότι «η διοίκηση Τραμπ φαίνεται ότι ακολουθεί μια πολιτική, η οποία δεν είναι σύμφωνη με τις απαιτήσεις ή τις θέσεις, τις οποίες κατά καιρούς έχουν εκφράσει τα δύο σώματα στις ΗΠΑ».
Ποια είναι η (υπερ)ισχύουσα άποψη στις ΗΠΑ που διαμορφώνει την τελική πολιτική;
Κατά τον κ. Φίλη είναι επίσης έναν ερώτημα το κατά πόσον ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, «έχει επιβάλει τις δικές του απόψεις και αντιλήψεις και στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας» δεδομένου, όπως λέει, «ότι έχουμε αρκετές αντιφατικές δηλώσεις και από τα υπουργεία, τόσο από τους εκπροσώπους Τύπου τους, όσο και από τους ίδιους τους υπουργούς».
«Είναι χαρακτηριστικό ότι ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, τη μια στιγμή κατέθετε στις ΗΠΑ, λέγοντας ότι η Τουρκία θα ελεγχθεί για τυχόν εγκλήματα πολέμου στη Συρία και την επόμενη ημέρα, ευρισκόμενος στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, όχι μόνο είχε συγχαρεί τον Τούρκο ομόλογό του για το γεγονός ότι η Τουρκία κατάφερε, μέρος έστω, των επιδιώξεών της στη Συρία, αλλά ταυτόχρονα μιλούσε και με πολύ θερμά λόγια για την ανάγκη η Άγκυρα να έρθει ακόμη πιο κοντά στο ΝΑΤΟ, καθότι είναι γνωστό τοις πάσι ότι παρεκκλίνει από αυτό σε διάφορα πεδία» αναφέρει χαρακτηριστικά ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του ΙΔΙΣ.
«Δεν μπορεί λοιπόν κανείς να ψυχολογήσει και να εκτιμήσει με ακρίβεια πραγματικά τι ακριβώς συμβαίνει στις ΗΠΑ, αυτό το οποίο μπορούμε να πούμε είναι όμως με μια σχετική ασφάλεια είναι ότι το Τραμπ έχει μια δική του πολιτική, ενώ και τα δύο σώματα, όπως επίσης και η σκληρή γραφειοκρατία των ΗΠΑ έχουν μια άλλη πολιτική σε σχέση με την Τουρκία, αναφορικά με την ανάγκη παραμονής των αμερικανικών στρατευμάτων και σε ποια σημεία», σημειώνει, επεξηγώντας τα δεδομένα της στιγμής ο κ. Φίλης, που την ίδια στιγμή, για το ζήτημα των πετρελαιοπηγών, θα εκφράσει την πεποίθηση πως «δεν πρέπει να του δίνουμε και τόση σημασία καθώς δεν είναι και τόσο πλούσια σε πετρέλαιο η Συρία για να προκύπτει το ενδιαφέρον».
Επιδραστικοί παράγοντες στα πεδία μαχών της Συρίας και οι διαφορετικοί Αντικειμενικοί Σκοποί
«Δεν ξέρω εάν αυτό που ξεκίνησε τις περασμένες ημέρες, οι μάχες δηλαδή, είναι κάτι που θα συνεχιστεί, γιατί αυτό “χαλάει” λίγο τα σχέδια της Ρωσίας, η οποία θα ήθελε να έχει -και έχει- έναν διαμεσολαβητικό ρόλο μεταξύ συριακού/ασαντικού καθεστώτος και Ερντογάν, πιστεύω δε ότι η Μόσχα θα προσπαθήσει να παρέμβει για να ελέγξει αυτή την κατάσταση», απαντά ο κ. Φίλης, ερωτηθείς για τις εξελίξεις των τελευταίων 24ώρων, όπως αυτές διαμορφώνονται στο πεδίο στην πολύπαθη χώρα, πάντα σε σχέση με τους Αντικειμενικούς Σκοπούς (ΑΝΣΚ) της Ρωσίας, της Συρίας, της Τουρκίας αλλά και των τοπικών μαχητών και πληθυσμών.
«Δεν θα πρέπει να λησμονούμε ότι στο έδαφος της Συρίας δεν υπάρχουν στην πρώτη γραμμή τουρκικά στρατεύματα, εκεί δε, εκ μέρους της Τουρκίας, υπάρχουν σουνίτες Άραβες οι οποίοι χρηματοδοτούνται και ελέγχονται απολύτως από την Τουρκία, μαχητές όμως κυρίως συριακής καταγωγής και οι οποίοι ήθελαν να ανατρέψουν πάση θυσία τον Άσαντ. Ούτε πρέπει να ξεχνάμε πως αυτός ήταν και ο αρχικός και πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας και άλλων δυνάμεων στη Συρία», σχολιάζει ο διευθυντής Ερευνητικών Προγραμμάτων του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων.
«Έτσι μπορεί τα τελευταία χρόνια η Τουρκία να έχει κάνει μια στροφή στις θέσεις της, αλλά αυτοί οι άνθρωποι έχουν εκπαιδευτεί στην Τουρκία και είναι πολιτοφυλακές, οι οποίες προφανώς εάν τους δοθεί η ευκαιρία, μπορεί να στραφούν σε βάρος των ασαντικών δυνάμεων», καταλήγει ο κ. Φίλης, όταν θα ερωτηθεί για το πόσο σοβαρά εκτιμά πως υπάρχει το ενδεχόμενο να έχουμε μεγάλης κλίμακας στρατιωτικές επιχειρήσεις στο συριακό έδαφος το προσεχές διάστημα.