Η Malala Yousafzai, που γλίτωσε από θαύμα, μετά τη δολοφονική επίθεση (πυροβολήθηκε στο κεφάλι και το λαιμό) εναντίον της από τους Ταλιμπάν στο Πακιστάν, αποτελεί ήδη ένα σύμβολο αντίστασης στη χώρα της. Δεκάξι χρονών σήμερα, η νεαρή Πακιστανή, από τα 11 της χρόνια καταγγέλλει τη βία των Ταλιμπάν στη χώρα της.
Κάτω από την αιγίδα της Πρωτοβουλίας «Πρώτα η Εκπαίδευση» των Ηνωμένων Εθνών, η Malala Yousafzai θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να γιορτάσει τα 16α γενέθλιά της στις 12 Ιουλίου (μια μέρα που έχει πλέον ονομαστεί Ημέρα της Malala).
Η Malala, θα σηματοδοτήσει αυτή την ημέρα, κάνοντας την πρώτη δημόσια εμφάνισή της στην έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, όπου θα πραγματοποιήσει παρέμβαση σχετικά με τη σημασία της εκπαίδευσης.
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, ο Ειδικός Απεσταλμένος του ΟΗΕ για την Παγκόσμια Εκπαίδευση, και η Οργάνωση «Ένας Κόσμος στο Σχολείο», θα διοργανώσουν ειδική εκδήλωση για την Ημέρα της Malala, για την υποστήριξη της Πρωτοβουλίας «Πρώτα η Εκπαίδευση».
Η Ημέρα της Malala θα μετατραπεί σε μια εκδήλωση για τη νεολαία που θα συγκεντρώσει 400-500 νεαρούς ηγέτες απ’ όλο τον κόσμο, για να επιταχυνθεί ο στόχος του να έχουν όλα τα παιδιά και ιδιαίτερα τα κορίτσια, πρόσβαση στην εκπαίδευση μέχρι το 2015.
Είναι μια ευκαιρία για τους νέους να εκφράσουν το όραμά τους για την εκπαίδευση, αλλά και πέρα από τα όρια της ημέρας, είναι μια ευκαιρία για τους νέους να κινητοποιηθούν μαζί για να διαμορφώσουν το μέλλον που θέλουν.
Οι στόχοι της φετινής Ημέρας της Malala είναι:
· Η παροχή μιας πλατφόρμας για τους νέους, ώστε να εκφράσουν το όραμά τους για την εκπαίδευση.
· Η ενεργοποίηση των νεαρών εκπροσώπων της UNICEF, που συμμετέχουν στην Ημέρα της Malala και η ισχυροποίηση της δέσμευσης της UNICEF για τη νεολαία.
· Η υποστήριξη των τριών προτεραιοτήτων της Πρωτοβουλίας «Πρώτα η Εκπαίδευση»: α) Όλα τα παιδιά στο σχολείο, β) βελτίωση της ποιότητας της μάθησης, γ) προώθηση της έννοιας του πολίτη του κόσμου.
· Η προώθηση των παγκοσμίων προσπαθειών για την εκπαίδευση, προκειμένου να ωφεληθεί και η μετά το 2015 ατζέντα της εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με τη UNICEF, με την ευκαιρία της Ημέρας της Malala:
· Η εκπαίδευση είναι ένα θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, όμως ακόμα 57 εκατομμύρια παιδιά παραμένουν εκτός σχολείου.
· Η Ημέρα της Malala θα φέρει στο επίκεντρο την ανάγκη επίτευξης του στόχου της καθολικής εκπαίδευσης των παιδιών και ιδιαίτερα των κοριτσιών, μέχρι το 2015.
· Τα κορίτσια βρίσκονται σε μειονεκτική θέση από την έλλειψη εκπαιδευτικών ευκαιριών, μια κατάσταση που συνήθως επιδεινώνεται σε καταστάσεις συγκρούσεων.
· Οι νέοι θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε όλες τις συζητήσεις για την εκπαίδευση, παγκόσμιες, ή τοπικές.
· Η άμεση προτεραιότητα της UNICEF για την καινοτομία στην εκπαίδευση, επικεντρώνεται στους τρόπους εκμάθησης, με τον εντοπισμό νέων προσεγγίσεων και τεχνολογιών που έχουν τη δυνατότητα να έχουν ισχυρό αντίκτυπο στην εκπαίδευση των παιδιών.
· Η βιώσιμη ανάπτυξη ξεκινά με ασφαλή, υγιή και καλά μορφωμένα παιδιά και χρειαζόμαστε τις παιδικές φωνές για την οικοδόμηση ενός βιώσιμου μέλλοντος.
· Υπάρχουν εκατομμύρια «Malalas» σε όλο τον κόσμο, που είναι πρωταθλήτριες στην εκπαίδευση, παλεύοντας για τα 57 εκατομμύρια παιδιά που παραμένουν εκτός σχολείου.