Έκθεση του μεσολαβητή της υπηρεσίας απασχόλησης στη Γαλλία, αποκάλυψε σήμερα ότι το 2012 χορηγήθηκαν κατά λάθος σχεδόν 812 εκατ. ευρώ σε ανέργους, τονίζοντας ότι πρέπει να υπάρξει απλοποίηση των κανόνων που διέπουν την επιδοματική πολιτική στη χώρα.
Το 2012 διανεμήθηκαν εξ ονόματος του ταμείου ανεργίας και του κράτους αντίστοιχα 29,7 και 3,3 δισ. ευρώ αντίστοιχα.
Τα αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα σε ανέργους έφθασαν τα 811,67 εκατ. ευρώ, ήτοι το 2,5% του συνόλου των δύο ποσών αυτών. Ωστόσο συνολικά τα 524 εκατ. ευρώ (το 65%) εκ του ποσού αυτού επιστράφηκε στα κρατικά ταμεία από τους ανέργους κατόπιν ειδοποιήσεων.
Οι κατά λάθος καταβολές επιδομάτων οφείλονται στο γεγονός ότι οι δικαιούχοι εργάζονταν χωρίς να το έχουν δηλώσει ή δηλώνοντάς το με μεγάλη καθυστέρηση, ή σε σφάλματα κατά τον υπολογισμό του ύψους των επιδομάτων.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων (66%) των αχρεωστήτως καταβληθέντων επιδομάτων αφορά χορηγήσεις που προχώρησαν ενώ οι δικαιούχοι είχαν έσοδα από κάποιας μορφής απασχόληση ή δραστηριότητα.
Σήμερα προκειμένου να συνεχίζει να λαμβάνει επίδομα ένας άνεργος στη Γαλλία δεν μπορεί να ξεπερνά τις 110 ώρες απασχόλησης ή δραστηριότητας ή να συγκεντρώνει πάνω από το 70% του μισθού που λάμβανε πριν από την απόλυσή του. Η διάρκεια χορήγησης του επιδόματος ανεργίας δεν μπορεί να ξεπερνά τους 15 μήνες.
Η αυτοκτονία τον Φεβρουάριο ενός αιτούντος εργασία, που αυτοπυρπολήθηκε όταν το δημόσιο του ζήτησε να επιστρέψει αρκετές εκατοντάδες ευρώ από επιδόματα προκάλεσε έντονες αντιδράσεις, και πολλές οργανώσεις ζήτησαν να υπάρξει μορατόριο στις ειδοποιήσεις του δημοσίου προς ανέργους να επιστρέψουν αχρεωστήτως καταβληθέντα επιδόματα.
Σύμφωνα με τον μεσολαβητή, τα ποσά που καταβάλλονται αχρεωστήτως ενδέχεται να καταλήγουν στα χέρια «αληθινών απατεώνων», που μάλιστα μπορεί να είναι «οργανωμένοι».
Όμως για πολλούς άλλους, είναι «η ανάγκη που τους αναγκάζει να καθυστερούν να δηλώσουν ή να αποκρύπτουν το γεγονός ότι έχουν βρει δουλειά ώστε να συνεχίζουν να παίρνουν επίδομα για να τα βγάλουν πέρα ώσπου να αρχίσουν να παίρνουν χρήματα». Επιπλέον, σημειώνονται «σφάλματα και παραλείψεις λόγω έλλειψης πληροφόρησης».
Ο μεσολαβητής καλεί να βελτιωθεί το σύστημα πληροφόρησης των ανέργων, ώστε να αυτοί να είναι καλύτεροι ενημερωμένοι, καθώς και να γίνει πληρέστερη η εκπαίδευση των εργαζομένων στο ταμείο ανεργίας.