Στις 8 Οκτωβρίου θα τιμηθεί ο Τόμας Λάμπρου, γιος Ελλήνων μεταναστών, από το Ίδρυμα Νομικής της επαρχίας Ασταμπούλα του Οχάιο για την προσφορά του στην προώθηση των υψηλότερων στάνταρτ των νόμων και της δικαιοσύνης.

Ο Τ. Λάμπρου έγινε το 1952 ο νεότερος επιτυχών στις εξετάσεις του Δικηγορικού Συλλόγου του Οχάιο, ενώ καθιέρωσε ένα εθελοντικό πρόγραμμα δημόσιων συνηγόρων, που παρείχε δωρεάν νομική υποστήριξη σε άπορους κατηγορουμένους.

Σε ηλικία 37 ετών, ο Thomas Lampros διορίστηκε από τον τότε Αμερικανό πρόεδρο Λίντον Τζόνσον, δικαστής στο Ομοσπονδιακό Δικαστήριο. Έπειτα από την επικύρωση του διορισμού του από την αμερικανική Γερουσία, έγινε ο πρώτος Ελληνοαμερικανός που ανέλαβε ποτέ καθήκοντα ομοσπονδιακού δικαστή. Στις 16 Ιανουαρίου 1990, ορκίστηκε ως αρχιδικαστής του Περιφερειακού Δικαστηρίου των ΗΠΑ για το δικαστήριο της βόρειας περιφέρειας του Οχάιο.

Το αμερικανικό Περιφερειακό Δικαστήριο του Οχάιο μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Έλληνα ομογενή, χαρακτηρίζοντάς τον  ως «δίκαιος και ανοιχτόμυαλος» «ευγενικός με τους δικηγόρους αλλά και τους κατηγορούμενους» και «ο πλέον δημιουργικός, καινοτόμος δικαστής της περιφέρειας».

Η γνωστότερη μέθοδός του κι αυτή που έχει ευρέως υιοθετηθεί είναι η «Summary Jury Trial» που καταρτίστηκε το 1980. Βάσει της μεθόδου αυτής, οι δικηγόροι παρουσιάζουν την υπόθεσή τους ενώπιον της έδρας, χωρίς να υποβάλλουν σε χρονοβόρες καταθέσεις τους μάρτυρες, αλλά συνοψίζοντας τα γεγονότα. Ο δικαστής στη συνέχεια εκδίδει μια γνωμοδότηση, η οποία δεν είναι δεσμευτική, αλλά λειτουργεί ως οδηγός για την εξωδικαστική επίλυση της υπόθεσης.