Περίπου τρεις ώρες κράτησε η τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου για το 2024. Στο σημερινό υπουργικό εξετάστηκαν οι στόχοι για το 2025 με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να επισημαίνει στους υπουργούς του ότι δεν υπάρχει περιθώριο για εφησυχασμό.

«Εμείς, προφανώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Το ξέρουμε καλά ότι η ευθύνη δεν πάει διακοπές. Οπότε θα συνεδριάσουμε και πάλι, όπως είπα, αμέσως μετά, στις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον ετήσιο προγραμματισμό μας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Έκανε επίσης αναφορά στους μπλε φακέλους λέγοντας ότι οι προτεραιότητες για το 2025 «καταγράφονται και στους γνώριμους, πλέον, μπλε φακέλους με τις δράσεις κάθε Υπουργείου για το 2025. Είναι ένα πρόγραμμα έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, κυρίως όμως να το κάνουμε και πραγματικότητα».

Συγκεκριμένα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «ήταν μια ευκαιρία για όλα τα υπουργεία να παρουσιάσουν τις δικές τους προτεραιότητες που καταγράφονται στους γνώριμους μπλε φακέλους για το 2025. Είναι ένα πρόγραμμα έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα που καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε και κυρίως να τα κάνουμε πραγματικότητα. Το βλέμμα μας στρέφεται στο μέλλον και στη νέα γενιά. Θα σταθώ σε δύο νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας. Θα έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε τα νομοσχέδια του υπουργείου Παιδείας και να κάνω μια ειδική μνεία στα δημόσια Ωνάσεια σχολεία ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο που δίνει βάρος στις ανθρωπιστικές επιστήμες στις καλές τέχνες με τις δράσεις να καλύπτονται εξ ολοκλήρου με δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση. Μια πρωτοποριακή παρέμβαση στη δημόσια παιδεία και θα μπορέσει να αποτελέσει οδηγό για δράσεις που θα επεκτείνουμε σε όλο το εύρος των δημόσιων σχολείων.

Το δεύτερο νομοσχέδιο έχει να κάνει με την εισαγωγή του ΙΒ στη δημόσια εκπαίδευση στην πράξη και το ζήτημα είναι πως θα το εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση σε ένα πρόγραμμα δημόσιων πειραματικών λυκείων και μπορεί να είναι ένα διαβατήριο για μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό και δεν θα αφορά μόνο κάποια ιδιωτικά σχολεία αλλά όλα τα παιδιά που θα θέλουν να το επιλέξουν.

Η εισήγηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Ολόκληρη η εισαγωγική τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου
«Καλημέρα σας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι. Θα επιδιώξουμε η σημερινή συνεδρίαση να είναι λίγο πιο σύντομη και θα επανέλθουμε στις 10 Ιανουαρίου με τα υπόλοιπα θέματα του Υπουργικού Συμβουλίου, και λόγω των ημερών.

Επιτρέψτε μου καταρχάς να εκφράσω την ικανοποίησή μου για τη διεξαγωγή της συζήτησης του Προϋπολογισμού και για τη συνολική παρουσία της κυβέρνησης. Νομίζω ότι αποτυπώθηκαν με πολύ μεγάλη σαφήνεια οι κυβερνητικές προτεραιότητες για το 2025 σε επίπεδο οικονομικής πολιτικής, αλλά ήταν νομίζω και μία ευκαιρία για όλα τα Υπουργεία να παρουσιάσουν τις δικές τους προτεραιότητες.

Προτεραιότητες οι οποίες μάλιστα καταγράφονται και στους γνώριμους, πλέον, μπλε φακέλους με τις δράσεις κάθε Υπουργείου για το 2025. Είναι ένα πρόγραμμα έργων με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα το οποίο καλούμαστε σήμερα να εγκρίνουμε, κυρίως όμως να το κάνουμε και πραγματικότητα.

Σε μια τέτοια συγκυρία το βλέμμα μας στρέφεται στο μέλλον και στη νέα γενιά, γι΄ αυτό και θέλω να σταθώ ιδιαίτερα σε δύο νομοσχέδια του Υπουργείου Παιδείας τα οποία θα έχουμε την ευκαιρία να εγκρίνουμε σήμερα.

Να κάνω μία ειδική μνεία στα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία, ένα νέο εκπαιδευτικό δίκτυο το οποίο δίνει ιδιαίτερο βάρος στις ανθρωπιστικές, στις θετικές επιστήμες, στις καλές τέχνες, με τις δράσεις αυτού του δικτύου να καλύπτονται εξ ολοκλήρου με δωρεές του Ιδρύματος Ωνάση. Είναι μία πρωτοποριακή παρέμβαση την οποία κάνουμε στη δημόσια παιδεία, η οποία νομίζω ότι θα μπορέσει να αποτελέσει και οδηγό για δράσεις τις οποίες θα θέλουμε σταδιακά να επεκτείνουμε σε όλο το εύρος των δημόσιων σχολείων μας.

Το δεύτερο νομοσχέδιο προβλέπει την εισαγωγή του International Baccalaureate, του γνωστού μας IB, στη δημόσια εκπαίδευση στην πράξη, διότι είχε καθιερωθεί εδώ και 30 χρόνια περίπου, αλλά το ζήτημα είναι πως θα μπορούμε να το εφαρμόσουμε σε πρώτη φάση σε έναν αριθμό δημόσιων πειραματικών λυκείων. Το διεθνές απολυτήριο μπορεί να είναι ένα «διαβατήριο» για μεγάλα πανεπιστήμια στο εξωτερικό. Δεν θα αφορά, πλέον, μόνο κάποια ιδιωτικά σχολεία τα οποία θα το προσφέρουν, αλλά σταδιακά όλα τα παιδιά τα οποία θα θελήσουν να το επιλέξουν.

Σήμερα, επίσης, ο αρμόδιος Υπουργός Άμυνας θα μας παρουσιάσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για το στεγαστικό πρόγραμμα των Ενόπλων Δυνάμεων. Αξιοποιώντας τη σημαντική ακίνητη περιουσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, νομίζω ότι ο στόχος είναι κάθε στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων που μετατίθεται μακριά από τη μόνιμη κατοικία του να μπορεί να έχει μια αξιοπρεπή διαμονή. Ένα μέτρο το οποίο θυμίζω ότι ακολουθεί και τη σημαντική οικονομική ενίσχυση των ενστόλων που είχαμε την ευκαιρία να ανακοινώσουμε στη διάρκεια της συζήτησης του Προϋπολογισμού, αναγνωρίζοντας στην πράξη και τον επικίνδυνο χαρακτήρα του λειτουργήματός τους.

Ένα τρίτο θέμα το οποίο θα συζητήσουμε σήμερα είναι η αντιμετώπιση ενός διαχρονικού προβλήματος των υπηρεσιών ύδρευσης και αποχέτευσης των Δήμων. Θα προχωρήσουμε σε μια τολμηρή παρέμβαση, σε έναν εκσυγχρονισμό των πολλών φορέων που έχουμε σήμερα. Το κάνουμε με έναν τέτοιο τρόπο ώστε να τους δώσουμε κίνητρα να συγχωνευτούν, να αναταχθούν με σκοπό να γίνουν αποτελεσματικότεροι, να αυξήσουν και την εισπραξιμότητά τους, καθώς έχουμε πολύ μεγάλες διακυμάνσεις ανάλογα με το πόσο επιμελής είναι η κάθε ΔΕΥΑ. Ο Υπουργός Περιβάλλοντος θα κάνει τις σχετικές εισηγήσεις.

Επιτρέψτε μου να αναφερθώ και σε μια ακόμα εκκρεμότητα δεκαετιών, είναι η μετεγκατάσταση των φυλακών Κορυδαλλού. Ύστερα από πάρα πολλές περιπέτειες μπαίνει στην τελική ευθεία και το έργο πλέον υπάγεται στον κώδικα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων ώστε σύντομα να μπορεί να ξεκινήσει η κατασκευή των νέων φυλακών εκτός του αστικού ιστού. Ήταν ένα αίτημα όχι μόνο της τοπικής κοινωνίας, αλλά νομίζω και ένα αίτημα το οποίο ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής μας.

Πριν περάσουμε, τέλος, στην υπόλοιπη ατζέντα, δυο λόγια καθώς βρισκόμαστε λίγο πριν τα Χριστούγεννα. Είναι πάντα μια ευκαιρία για μια σύντομη ανάπαυλα και σίγουρα μια πιο ζεστή επαφή με τους πολίτες, να στρέψουμε το βλέμμα μας και την προσοχή μας στους συμπολίτες μας που το έχουν περισσότερο ανάγκη.

Εμείς, προφανώς, δεν έχουμε την πολυτέλεια του εφησυχασμού. Το ξέρουμε καλά ότι η ευθύνη δεν πάει διακοπές. Οπότε θα συνεδριάσουμε και πάλι, όπως είπα, αμέσως μετά, στις 10 Ιανουαρίου, προκειμένου να ολοκληρώσουμε τον ετήσιο προγραμματισμό μας.

Σε κάθε περίπτωση να ευχηθώ σε εσάς, στις οικογένειές σας καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές, υγεία, χαρές στις οικογένειές σας και βέβαια καλή δύναμη σε εσάς, σε όλους μας, στους συνεργάτες σας.

Mε αυτή την εισαγωγή νομίζω ότι μπορούμε να ξεκινήσουμε τη συνεδρίασή μας».