Το νομπελίστα και πρώην επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας Μοχάμεντ Ελ Μπαραντέι διόρισε η αιγυπτιακή αντιπολίτευση ως εκπρόσωπό της στην προετοιμασία μίας διαδικασίας για την πολιτική μετάβαση, την ώρα που σημαίνον στέλεχος των Αδελφών Μουσουλμάνων, από τους οποίους προέρχεται ο πρόεδρος Μοχάμεντ Μόρσι, κάλεσε τους οπαδούς τους να αντιτάξουν τα στήθη τους στο πραξικόπημα που, κατ’ αυτόν, προαναγγέλλει το τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων.
Το «Μέτωπο της 30ης Ιουνίου», παράταξη που συναθροίζει τα σημαντικότερα κόμματα και κινήματα που αντιπολιτεύονται τον Μόρσι, αναφέρει σε σημερινή της ανακοίνωση πως στο εξής ο Ελ Μπαραντέι θα είναι η «φωνή της».
«Το Μέτωπο εμπιστεύεται στον Ελ Μπαραντέι την ευθύνη να εξασφαλίσει την πραγμάτωση των προσδοκιών του αιγυπτιακού λαού και να προετοιμάσει το σενάριο που αποβλέπει στη σύνθεση ενός οδικού χάρτη της αντιπολίτευσης για μία πολιτική μετάβαση».
Το Μέτωπο βαπτίσθηκε έτσι ένεκα των μεγάλων διαδηλώσεων που διοργανώθηκαν την Κυριακή 30 Ιουνίου απ’ άκρου εις άκρον της Αιγύπτου και στις οποίες συμμετείχαν όλα τα μεγάλα κόμματα και κοινωνικά κινήματα που αντιτίθενται στον Μόρσι, μεταξύ των οποίων και το Αλ Ντόστουρ του Ελ Μπαραντέι.
Την ίδια στιγμή, ο Μοχάμεντ αλ Μπελτάγκι των Αδελφών Μουσουλμάνων τονίζει σε ανακοίνωσή του σχετικά με το χθεσινό τελεσίγραφο των ενόπλων δυνάμεων, που έδινε 48ωρη διορία στους πολιτικούς για να ομονοήσουν σε μία λύση, πως «η αναζήτηση του μάρτυρα εκείνου που θα εμποδίσει το πραξικόπημα είναι αυτό που μπορούμε να προσφέρουμε ως φόρο τιμής στους προηγούμενους μάρτυρες της επανάστασης».
Παράλληλα, και ο εκπρόσωπος του πολιτικού βραχίονα των Αδελφών Μουσουλμάνων, του Κόμματος Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, Μουράντ Άλι ζήτησε από τους οπαδούς του να βγουν στους δρόμους για να αποδείξουν την αντίστασή τους κατά του στρατού και συνέκρινε τα συμβάντα με το πραξικόπημα που κατέληξε στην 60χρονη στρατιωτική διακυβέρνηση της χώρας.
«Πρόκειται για μία πολύ κρίσιμη καμπή στην ιστορία της Αιγύπτου—είμαστε αντιμέτωποι με στιγμές που μοιάζουν πολύ με το 1952», οπόταν ο Γκαμάλ αλ Νάσερ και οι Ελεύθεροι Αξιωματικοί ανέτρεψαν τον διεφθαρμένο βασιλέα Φαρούκ.
«Οι Αιγύπτιοι έχουν μεγάλη επίγνωση του γεγονότος ότι υπάρχουν ορισμένοι που επιδιώκουν να σπρώξουν τη χώρα πίσω στην ιστορία και να την κάνουν να επιστρέψει στην δικτατορία», πρόσθεσε ο ίδιος εκπρόσωπος.