Το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2014-2020 και η τραπεζική ενοποίηση είναι οι κύριες προτεραιότητες της λιθουανικής προεδρίας της Ε.Ε., το δεύτερο εξάμηνο του 2013.
Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι επικεφαλής των μονίμων αντιπροσωπειών της Ιρλανδίας και της Λιθουανίας, Ρόρι Μοντγκόμερι και Ραϊμούντας Κάρομπλις αντίστοιχα, με θέμα την ανασκόπηση της απερχόμενης ιρλανδικής προεδρίας της Ε.Ε. και την παρουσίαση των προτεραιοτήτων της λιθουανικής, ο Ραϊμούντας Κάρομπλις δήλωσε ότι υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει σχετικά με το ΠΔΠ. «Αυτή θα είναι η προτεραιότητά μας καθώς είναι κρίσιμης σημασίας για την Ευρώπη. Στόχος μας είναι όλα τα προγράμματα να έχουν ξεκινήσει έως την 1η Ιανουαρίου 2014» ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο του ΠΔΠ, η χώρα του θα πρέπει να προετοιμάσει σημαντικούς φακέλους, όπως αυτός της συνοχής, του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου, της αλιείας, της δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων και των εργαλείων εξωτερικής πολιτικής.
Σε ό,τι αφορά την προώθηση της τραπεζικής ένωσης και τη συνέχιση της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Λιθουανίας εξήγησε ότι οι συζητήσεις σχετικά με την αναδιάρθρωση των τραπεζών θα ξεκινήσουν περί τα μέσα Ιουλίου.
Εξάλλου, σύμφωνα με τον Λιθουανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο στην Ε.Ε., η χώρα του σκοπεύει να συνεχίσει τις προσπάθειες για την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς, την εφαρμογή των μέτρων που αποφασίστηκαν για την απασχόληση, την ολοκλήρωση της εσωτερικής αγοράς ενέργειας, το τρίτο ενεργειακό πακέτο και τις λύσεις για τη δημιουργία «ενεργειακών νησιών».
Τέλος, σε ότι αφορά τη ζώνη Σένγκεν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος δήλωσε ότι η Λιθουανία «θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να επιτρέψει στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία να ενταχθούν» και σημείωσε ότι αναμένονται σχετικές εκθέσεις από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Αναμένουμε μία θετική έκθεση. Ωστόσο αυτός είναι ένας δύσκολος φάκελος, χρειάζεται ομοφωνία και ήδη μία σειρά κρατών έχουν εκφράσει επιφυλάξεις. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να καθησυχάσουμε τους φόβους τους αλλά το ίδιο πρέπει να κάνουν η Βουλγαρία και η Ρουμανία», ανέφερε.