Με ρώσους διπλωμάτες συναντήθηκε σήμερα ο Έντουαρντ Σνόουντεν, στους οποίους επέδωσε αίτημα χορήγησης πολιτικού ασύλου που απευθύνεται σε 15 χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας, όπως μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.
«Ήταν μια κίνηση απελπισίας από την πλευρά του, καθώς η κυβέρνηση του Ισημερινού ακύρωσε τα έγγραφα που του είχαν χορηγηθεί για την πολιτική του προστασία. Στη συνοδευτική επιστολή του ο Σνόουντεν επαναλαμβάνει ότι δεν είναι προδότης και εξηγεί τις ενέργειές του μόνο με την επιθυμία του να ανοίξει τα μάτια του κόσμου στις κραυγαλέες παραβιάσεις του νόμου από τις μυστικές υπηρεσίες των ΗΠΑ όχι μόνο έναντι των Αμερικανών πολιτών, αλλά και πολιτών της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των συμμάχων των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ», είπε μια ρωσική διπλωματική πηγή στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Los Angeles Times, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.
Η ρωσική διπλωματική πηγή δεν αποκάλυψε ποιες χώρες συμπεριλαμβάνονται στη λίστα του Σνόουντεν, όμως αργότερα έγινε γνωστό στην Μόσχα ότι ανάμεσα σε αυτές είναι και η Ρωσία.
Νωρίτερα, ο ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε ότι δεν γνωρίζει εάν ο Σνόουντεν ετοιμάζεται να αναχωρήσει από τη Μόσχα συνοδευόμενος από ηγέτες που μετέχουν στη Διάσκεψη Κορυφής του Φόρουμ των χωρών-παραγωγών φυσικού αερίου στη ρωσική πρωτεύουσα.
Σύμφωνα με το σύμβουλο διεθνών θεμάτων του προέδρου Πούτιν Γιούρι Ουσακόφ, ο ρώσος πρόεδρος συναντήθηκε στο πλαίσιο του Φόρουμ με το νέο πρόεδρο της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο, όμως δεν συζήτησαν το θέμα του πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ο γραμματέας του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Νικολάι Πάτρουσεφ δήλωσε ότι πιθανώς η υπόθεση Σνόουντεν θα γεννήσει την ανάγκη να διαμορφωθούν μελλοντικά νέοι διεθνείς κανόνες, οι οποίοι θα ρυθμίζουν παρόμοιες καταστάσεις. Νωρίτερα ο Β. Πούτιν είχε δηλώσει ότι η χώρα του δεν έχει εκδώσει ποτέ πρόσωπα που έχουν καταφύγει ζητώντας πολιτικό άσυλο σε αυτή και δεν θα το πράξει ούτε τώρα, εξηγώντας ότι ο Σνόουντεν θα μπορούσε να λάβει πολιτικό άσυλο στη Ρωσία «εάν δεν προκαλεί κακό με τη δραστηριότητά του στους αμερικανούς εταίρους μας».
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ανέθεσαν νωρίτερα σήμερα στους επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας (FSB) και του FBI να βρουν μια νόμιμη διευθέτηση για να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί, καθώς ο Σνόουντεν παραμένει στη ζώνη μετεπιβίβασης του αεροδρομίου Σερεμέτιεβα της Μόσχας εδώ και πάνω από μια εβδομάδα.
Εντωμεταξύ οι Πράσινοι στη γειτονική Λευκορωσία ζήτησαν από τον πρόεδρο της χώρας Αλεξάντερ Λουκασένκο να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στον Σνόουντεν, ωστόσο, όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ της Λευκορωσίας Αντρέι Σάβινιχ, έως πριν από λίγο δεν είχε υποβληθεί οποιοδήποτε σχετικό αίτημα.
Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο αναχωρεί αύριο από τη Μόσχα και θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη Λευκορωσία – που δεν φημίζεται ακριβώς για τη συμπάθεια του ηγέτη της, Α. Λουκασένκο, προς τη Δύση και τις ΗΠΑ.