Οι μαζικές διαδηλώσεις, που παρέλυσαν την περασμένη εβδομάδα τη Βραζιλία, φαίνεται ότι έχουν φτάσει στο αποκορύφωμά τους, αφού πρώτα εστάλη ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση ότι χρειάζεται να γίνουν επειγόντως αλλαγές.
Το πρακτορείο Ρόιτερς αναφέρει ότι είναι πλέον στο χέρι των πολιτικών να κάνουν μεταρρυθμίσεις ώστε να βελτιωθούν οι ανεπαρκείς υπηρεσίες και να υπάρξει περισσότερη διαφάνεια στην κυβέρνηση, δήλωσαν οι απογοητευμένοι πολίτες, ειδάλλως θα αρχίσουν εκ νέου οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Ενώ μικρής κλίμακας διαμαρτυρίες συνεχίζονται να πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση, ο αριθμός των διαμαρτυρόμενων τις τελευταίες ημέρες είναι πολύ μικρότερος σε σχέση με το ένα εκατομμύριο ανθρώπων που συγκεντρώθηκε την περασμένη εβδομάδα.
«Οι δρόμοι λένε στους πολιτικούς: ακούσατε τις φωνές μας, τώρα μένει να δούμε τι θα κάνετε για αυτό», δήλωσε ο καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Καμπίνας, Μάρκος Νόμπρε. «Οι διαμαρτυρίες αποκορυφώνονται, αλλά δεν έχουν τελειώσει. Αυτό είναι μια ένδειξη ανακωχής καθώς οι Βραζιλιάνοι περιμένουν να δουν με ποιον τρόπο θα ανταποκριθεί το πολιτικό σύστημα», πρόσθεσε.
Οι πολιτικοί στη Μπραζίλια σπεύδουν πλέον να κάνουν τα απαραίτητα ώστε να κατευνάσει η οργή των διαδηλωτών. Ωστόσο, οι αναλυτές υποστηρίζουν ότι βαθύτερες μεταρρυθμίσεις θα χρειαστεί να γίνουν για την αποκατάσταση της δημόσιας αξιοπιστίας προς την πολιτική τάξη, καθώς οι Βραζιλιάνοι θεωρούν πως οι πολιτικοί τους είναι διαφθαρμένοι, νοιάζονται μόνο για το ευ ζην τους και παίρνουν παχυλούς μισθούς.
Οι αναταραχές πυροδοτήθηκαν αρχικά από μια μικρή διαδήλωση που πραγματοποιήθηκε κατά της αύξησης του εισιτηρίου στα μέσα μαζικής μεταφοράς, στην πόλη του Σάο Πάολο. Η καταστολή των διαδηλώσεων από την αστυνομία προκάλεσε κύμα οργής μεταξύ των διαμαρτυρόμενων, ακόμη και αφού συμφωνήθηκε να μην αυξηθεί τελικώς η τιμή του εισιτηρίου.
Oι διαδηλώσεις εντάθηκαν εξαιτίας της εκτεταμένης απογοήτευσης που διέπει τους Βραζιλιάνους σχετικά με το ελλιπές εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας, τις υπηρεσίες που αφορούν στην υγεία και τις μεταφορές, την αύξηση της εγκληματικότητας, το υψηλό κόστος ζωής καθώς και τα υπέρογκα ποσά που δαπανώνται για την κατασκευή των εγκαταστάσεων που θα φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, το ερχόμενο έτος.
Μέχρι στιγμής, συνολικά έξι άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων.