Να συζητηθεί η τουρκική επέμβαση στην βορειοανατολική Συρία στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ ζήτησε σήμερα η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ, τονίζοντας ότι η επίθεση προκαλεί «ανθρώπινη οδύνη», ενώ οδηγεί σε νέα ανασφάλεια σε ό,τι αφορά τον αγώνα εναντίον του «Ισλαμικού Κράτους».

Η κυρία Μέρκελ κάλεσε για μία ακόμη φορά σήμερα την Τουρκία να σταματήσει την στρατιωτική της επίθεση εναντίον των Κούρδων και χαιρέτισε την αυστηρή καταδίκη της χθες από τους υπουργούς Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Χαίρομαι που υπήρξε ομοφωνία», δήλωσε η Καγκελάριος κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου με την Νορβηγίδα Πρωθυπουργό Έρνα Σόλμπεργκ και πρόσθεσε ότι το ζήτημα θα πρέπει να απασχολήσει και το ΝΑΤΟ, στο οποίο ανήκει η ίδια η Τουρκία. Απέφυγε πάντως να αναφερθεί σε ενδεχόμενες κυρώσεις σε βάρος της Τουρκίας στο πλαίσιο της Συμμαχίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Από την πλευρά της η κυρία Σόλμπεργκ δήλωσε ότι συμφωνεί με την Γερμανίδα Καγκελάριο και καταδίκασε τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στην Συρία. «Ανησυχούμε πολύ για την ραγδαία επιδεινούμενη ανθρωπιστική κατάσταση στην περιοχή. Και καλούμε την Τουρκία να τερματίσει το συντομότερο αυτή την επιχείρηση», δήλωσε η Νορβηγίδα Πρωθυπουργός και, αναφερόμενη στην αναστολή πωλήσεων εξοπλιστικών συστημάτων προς την Τουρκία, πρόσθεσε ότι είναι σημαντικό οι ευρωπαϊκές χώρες να παραμείνουν ενωμένες έναντι της Άγκυρας. Τόνισε ωστόσο ότι είναι προτιμότερο η Τουρκία να παραμείνει μέλος του ΝΑΤΟ, καθώς, όπως είπε, αυτό διευκολύνει τον διάλογο μαζί της. «Δεν μπορούμε ωστόσο να κάνουμε σαν να μην συνέβη τίποτα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Γάλλος πρωθυπουργός: Πολύ βαριά η ευθύνη Τουρκίας και ΗΠΑ για την κατάσταση στη Συρία

Η Τουρκία και οι Ηνωμένες Πολιτείες φέρουν «πολύ βαριά ευθύνη» για την κατάσταση στη βορειοανατολική Συρία και ευρύτερα «στην περιοχή», ανέφερε σήμερα ο Γάλλος πρωθυπουργός Εντουάρ Φιλίπ, εκφράζοντας τη λύπη του για τις «καταστροφικές αποφάσεις», τονίζοντας ότι είναι «αναπόφευκτο» ότι οι ενέργειες Άγκυρας και Ουάσινγκτον θα οδηγήσουν στην επανεμφάνιση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και το Ιράκ.

Οι αποφάσεις αυτές «έχουν και θα έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες», τόνισε ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης σε ερωτήσεις βουλευτών που δέχθηκε στην Εθνοσυνέλευση, εκφράζοντας την «αγανάκτηση» του για την τουρκική επέμβαση κατά των κουρδικών δυνάμεων στη Συρία, μετά την ανακοίνωση της απόσυρσης των αμερικανικών δυνάμεων από την περιοχή.

«Η ευθύνη εκείνων που πήραν αυτές τις αποφάσεις θα είναι πολύ βαριά στην περιοχή, πολύ βαριά για την Τουρκία, και για τις ΗΠΑ που θα πρέπει να οικοδομήσουν και να αναπτύξουν σχέσεις με χώρες στην περιοχή και πιο πέρα», επέμεινε ο Φιλίπ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι αποφάσεις αυτές «θέτουν υπό αμφισβήτηση πέντε χρόνια προσπαθειών του συνασπισμού (σ.σ. του διεθνούς συνασπισμού δυνάμεων) στον οποίο οι Αμερικανοί ήταν ο κύριος εταίρος» κατά του Ισλαμικού Κράτους. «Βλέπουμε ότι το χάος που άρχισε να δημιουργείται θα προωθήσει την ανασύσταση» του ΙΚ, συνέχισε.

«Αυτές οι αποφάσεις είναι ολέθριες για τις Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF), των οποίων η κύρια συνιστώσα είναι οι κουρδικές Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), ανέφερε ο Γάλλος πρωθυπουργός, τονίζοντας το «χρέος που τους οφείλουμε» στον πόλεμο ενάντια στο Ισλαμικό Κράτος.

«Καταστροφικές για τον άμαχο πληθυσμό. Καταστροφικές για την αναζήτηση μιας πολιτικής λύσης στη Συρία, που απομακρύνεται με κάθε προέλαση της Τουρκίας», κατήγγειλε ο Εντουάρ Φιλίπ.

Οι σχέσεις με την Τουρκία «δεν είναι απλές και καμία απόφαση της τουρκικής κυβέρνησης δεν θα τους διευκολύνει», παραδέχτηκε ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, ζητώντας ωστόσο τη «διατήρηση διαλόγου».

Ερωτηθείς για την παρουσία και για την ασφάλεια των γαλλικών ειδικών δυνάμεων στην περιοχή, ο Φιλίπ απάντησε ότι υπάρχουν «μερικοί πολιτικοί και στρατιωτικοί σύμβουλοι της Γαλλίας στη βορειοανατολική Συρία».

«Ο πρώτος μας στόχος είναι να εγγυηθούμε ότι η ασφάλεια τους είναι διασφαλισμένη, και αυτό είναι για το οποίο προσπαθούμε», ανέφερε.

«Δεν βλέπω πιθανότητες επένδυσης της Volkswagen στην Τουρκία υπό τις παρούσες συνθήκες»

Καμία πιθανότητα επένδυσης της αυτοκινητοβιομηχανίας Volkswagen στην Τουρκία «υπό τις παρούσες συνθήκες» δεν «βλέπει» ο Πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας Στέφαν Βάιλ (SPD), ο οποίος συμμετέχει στο Ελεγκτικό Συμβούλιο του Ομίλου, ως εκπρόσωπος του κρατιδίου – έδρας και μετόχου του Ομίλου, με 20% των ψήφων.

«Οι εικόνες που βλέπουμε από την βόρεια Συρία είναι αποτρόπαιες», δήλωσε ο κ. Βάιλ, τονίζοντας ότι η στρατιωτική επιχείρηση αποτελεί προφανή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και έχει προκαλέσει τεράστιο προσφυγικό κύμα και γενικότερη όξυνση της κατάστασης ασφαλείας στην περιοχή. «Δεν μπορώ να φανταστώ ότι η Volkswagen υπό αυτές τις συνθήκες θα επενδύσει στην Τουρκία ένα δισεκατομμύριο», δήλωσε και σημείωσε ότι την άποψή του συμμερίζεται και το προεδρείο του Ομίλου, ο οποίος σχεδίαζε την κατασκευή εργοστασίου κατασκευής αυτοκινήτων κοντά στην Σμύρνη.

Ο πρωθυπουργός της Κάτω Σαξονίας διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτή την στιγμή συζητείται η αναβολή και όχι η ακύρωση του σχεδίου και εξέφρασε την ελπίδα η κατάσταση να εξομαλυνθεί σύντομα.

Νωρίτερα σήμερα έγινε γνωστό ότι ο γερμανικός κολοσσός αναθεωρεί το σχέδιό της για επένδυση ύψους έως και 1,5 εκατομμυρίου ευρώ και δημιουργία 4000 θέσεων εργασίας, το οποίο βρισκόταν στο τελικό στάδιο του σχεδιασμού, εξαιτίας της τουρκικής εισβολής στην Συρία. Την πληροφορία επιβεβαίωσε στην συνέχεια η ίδια η εταιρία, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί «με μεγάλη προσοχή και μεγάλη ανησυχία» τις εξελίξεις.

Το επόμενο προγραμματισμένο Συμβούλιο του Ομίλου έχει οριστεί για τα μέσα Νοεμβρίου, οπότε και θα εξεταστεί εκ νέου η κατάσταση και το εάν η επένδυση έχει πάψει να αποτελεί πολιτικό και οικονομικό ρίσκο.