Επικίνδυνη θεωρεί η Σαουδική Αραβία την ανάμιξη του Ιράν και της Χεζμπολάχ στον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία και πρόσθεσε ότι οι αντάρτες πρέπει να λάβουν στρατιωτική βοήθεια για να αμυνθούν.
Μιλώντας κατά τη διάρκεια μιας κοινής συνέντευξης Τύπου με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζον Κέρι στην Τζέντα, ο πρίγκιπας Σαούντ αλ Φάισαλ, υπουργός Εξωτερικών της σαουδαραβικής κυβέρνησης, τόνισε ότι η χώρα του «δεν μπορεί να παραμένει σιωπηλή» όσον αφορά την επέμβαση του Ιράν και κάλεσε να υπάρξει μια απόφαση που θα απαγορεύει τις πωλήσεις όπλων στη συριακή κυβέρνηση.
«Το βασίλειο καλεί να εκδοθεί μια σθεναρή διεθνής απόφαση για να διακοπεί η προμήθεια όπλων στο συριακό καθεστώς και δηλώνει ότι αυτό το καθεστώς είναι παράνομο», είπε ο πρίγκιπας Σαούντ.
Ο Κέρι, ο οποίος επέστρεψε στη Μέση Ανατολή έπειτα από μια διήμερη επίσκεψή του στην Ινδία έχει εξαγγείλει ότι σχεδιάζει να εντείνει και να συντονίσει τις προσπάθειες να ενισχυθεί η συριακή αντιπολίτευση, αλλά και να ξαναρχίσουν οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ισραήλ και στους Παλαιστίνιους.
Ο Κέρι συζήτησε για τα σχέδια της Ουάσινγκτον να δώσει άμεση στρατιωτική βοήθεια στο στρατηγό Σαλίμ Ιντρίς και το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο, τη στρατιωτική πτέρυγα της μεγαλύτερης συμμαχίας της συριακής αντιπολίτευσης.
Ο πρίγκιπας Σαούντ είπε ότι η μεγαλύτερη πετρελαιοεξαγωγική χώρα του κόσμου «δεν μπορεί να σιωπά» για την επέμβαση του Ιράν και της Χεζμπολάχ στο συριακό εμφύλιο και επανέλαβε την έκκληση να δοθούν όπλα στους αντικαθεστωτικούς και να απαγορευτεί η παράδοση όπλων στην κυβέρνηση του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.
«Η πιο επικίνδυνη εξέλιξη είναι η ξένη ανάμιξη της Χεζμπολάχ και άλλων παραστρατιωτικών ομάδων που υποστηρίζουν οι δυνάμεις των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν», ανέφερε ο Σαουδάραβας ΥΠΕΞ.
«Δεν υπάρχει καμιά λογική στο γεγονός η Ρωσία εξοπλίζει ανοικτά το συριακό καθεστώς και τις ξένες δυνάμεις που το υποστηρίζουν», πρόσθεσε ο ίδιος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα έχει δηλώσει πως η κυβέρνησή του θα δώσει οπλισμό στους αντάρτες, αλλά δεν έχει αποκαλύψει τι είδους. Ο Κέρι προσπαθεί να συντονίσει τις παραδόσεις οπλισμού από τους συμμάχους, με στόχο, όπως τονίζει η Ουάσινγκτον, να αποτραπεί το ενδεχόμενο τα όπλα να καταλήξουν στα χέρια εξτρεμιστών.
«Η Συρία είναι αντιμέτωπη με μια διμέτωπη επίθεση, είναι αντιμέτωπη με μια γενοκτονία από την κυβέρνηση και μια εισβολή από το εξωτερικό», υποστήριξε ο Σαούντ αλ Φάισαλ.
«Ο στόχος μας είναι πολύ σαφής. Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να υπάρξει ένας ευρύτερος πόλεμος, δεν μπορούμε να αφήσουμε η σύρραξη να οδηγήσει σε περισσότερη αιματοχυσία και την παράταση της αγωνίας του λαού της Συρίας», είπε από την πλευρά του ο Κέρι.