Η κεντρική τράπεζα της Αυστρίας έθεσε σήμερα σε διαθεσιμότητα τον υποδιοικητή της, Βόλφγκανγκ Ντούχατσεκ, ενόσω διεξάγεται έρευνα για την κατηγορία ότι συγκάλυψε ή συνέργησε στην διαδικασία των δωροδοκιών με σκοπό τη σύναψη κρατικών συμβάσεων με το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία για την εκτύπωση χαρτονομισμάτων και νομισμάτων — συμφωνίες για τις οποίες ο ίδιος και άλλα οκτώ πρόσωπα αντιμετωπίζουν ποινική δίωξη από την περασμένη εβδομάδα.
Η Αυστριακή Εθνική Τράπεζα ανέφερε ότι το Γενικό Συμβούλιό της, το οποίο επέχει ελεγκτικό ρόλο, έθεσε τον Ντούχατσεκ σε διαθεσιμότητα με άμεση ισχύ και θα εξετάσει την λήψη περαιτέρω μέτρων στην επόμενη σύνοδό του, την 27η Ιουνίου. Τα καθήκοντα του Ντούχατσεκ θα αναλάβει στο μεταξύ να εκτελεί ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Έβαλντ Νοβότνι.
Ο Ντούχατσεκ διαψεύδει ότι έκανε ο,τιδήποτε επιλήψιμο. Η υπόθεση έσυρε και την κεντρική τράπεζα σε μια σειρά σκανδάλων διαφθοράς που υποσκάπτουν την εμπιστοσύνη στους κρατικούς θεσμούς που θεωρείτο ως πρότινος ότι είχαν την μεγαλύτερη ισχύ και το μεγαλύτερο κύρος.
«Φανταζόμουν κάπως διαφορετικά την συνταξιοδότησή μου, πάντως είμαι αθώος», είπε ο 63χρονος Ντούχατσεκ σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα Kurier μερικές ώρες πριν από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου.
Ο υποδιοικητής είναι ως εκ της θέσης του πρόεδρος της OeBS, μιας θυγατρικής εταιρείας της τράπεζας η οποία ειδικεύεται στο τύπωμα χαρτονομισμάτων η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο της έρευνας για δωροδοκία, ξέπλυμα χρήματα κ.ά. κακουργήματα. Η θητεία του Ντούχατσεκ επρόκειτο ούτως ή άλλως να λήξει την 11η Ιουλίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν προκύψει από την εισαγγελική έρευνα, η οποία διαρκεί 18 μήνες, η OeBS και ένα νομισματοκοπείο είχαν συνάψει συμφωνίες για το τύπωμα χαρτονομισμάτων και το κόψιμο κερμάτων με το Αζερμπαϊτζάν και τη Συρία μεταξύ του Ιουνίου του 2005 και του Ιουνίου του 2011. Οι τιμές που αναφέρονταν στις κρατικές αυτές συμβάσεις ήταν εικονικές, διογκωμένες κατά έως και 20%, ώστε να δωροδοκούνται τραπεζικοί και στις δυο χώρες. Κατά τους εισαγγελείς, οι άνθρωποι που έκαναν τις παραγγελίες έλαβαν 14 εκατ. ευρώ σε μίζες.
«Δεν γνωρίζω ακόμη και σήμερα εάν πληρώθηκαν μίζες», είπε ο Ντούχατσεκ στην Κουρίρ. “Για εμένα επρόκειτο για προμήθειες», πρόσθεσε.
Ο ίδιος διέψευσε τις κατηγορίες πως όχι μόνο γνώριζε περί τίνος επρόκειτο αλλά υπήρξε ο άνθρωπος-κλειδί στη σύναψη των συμφωνιών. Ο Ντούχατσεκ δήλωσε πως το ελεγκτικό συμβούλιο είχε λάβει την διαβεβαίωση από την διοίκηση της OeBS πως οι πληρωμές ήταν σύννομες.
Οι ύποπτοι μπορούν να εφεσιβάλουν το κατηγορητήριο.
Σε περίπτωση καταδίκης του, ο Ντούχατσεκ αντιμετωπίζει ποινή κάθειρξης έως και 10 ετών για δωροδοκία, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και απιστία.
Ως μέλος των διοικητικών συμβουλίων τόσο της OeBS όσο και του νομισματοκοπείου ο Νοβότνι γνώριζε τα υψηλά τιμήματα που καταβλήθηκαν για να εξασφαλιστούν οι επίδικες συμβάσεις. Όμως οι εισαγγελείς δεν μπόρεσαν να αποδείξουν πως ο Νοβότνι, ο οποίος είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, γνώριζε λεπτομέρειες ή είχε πρόθεση να τελέσει κάποια αξιόποινη πράξη, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, που επικαλέστηκαν ΜΜΕ στην Αυστρία.