Ο εισαγγελέας ενός αστικού δικαστηρίου στο οποίο εκδικάζονται υποθέσεις οικονομικού εγκλήματος απήγγειλε σήμερα οκτώ κατηγορίες σε βάρος του Τομ Χέιζ, πρώην χρηματομεσίτη της UBS και της Citigroup, περί απάτης με σκοπό την απόσπαση χρηματικών ποσών με απάτη, ανοίγοντας τον δρόμο για να αρχίσει η πρώτη δίκη σχετικά με την υπόθεση της χειραγώγησης του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Libor.

Ο Χέιζ, 33 ετών, συνελήφθη από την αστυνομία του Λονδίνου και το βρετανικό σώμα δίωξης του οικονομικού εγκλήματος (Serious Fraud Office, SFO) τον περασμένο Δεκέμβριο στο πλαίσιο μιας παγκόσμιας έρευνας που εκτάθηκε από τη Βόρεια Αμερική ως την Ευρώπη και την Ιαπωνία.

Το Libor (London interbank offered rate) αποτελεί ένα επιτόκιο αναφοράς με βάση το οποίο καθορίζονται τα επιτόκια τίτλων αξίας τρισεκατομμυρίων δολαρίων, περιλαμβανομένων υποθηκών και δανείων σε παγκόσμιο επίπεδο.

Μέχρι τώρα οι αρχές των ΗΠΑ και της Βρετανίας έχουν επιβάλει πρόστιμα σε τρεις τράπεζες, περιλαμβανομένης της ελβετικής UBS, συνολικής αξίας 2,6 δισεκατ. δολαρίων για το ρόλο που διαδραμάτισαν στο σκάνδαλο.

Η άσκηση κατηγοριών από μέρους των βρετανικών αρχών θα επιτρέψουν στο σώμα δίωξης οικονομικού εγκλήματος να δηλώσει ότι έχει δικαιοδοσία στην υπόθεση του Χέιζ, Βρετανού υπηκόου που αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο έκδοσής του μετά την απαγγελία κατηγοριών από τις αμερικανικές αρχές πέρυσι.

Μία ημέρα μετά τη σύλληψή του, την 11η Δεκεμβρίου, το υπουργείο Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών είχε καταθέσει ένα κατηγορητήριο που έκανε λόγο περί συνωμοσίας, απάτης μέσω υπολογιστή και παραβίαση της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας από τον χρηματιστή.

Σύμφωνα με το Σώμα, ο Χέιζ θα εμφανιστεί σε δικαστήριο του Λονδίνου την Πέμπτη. Αν δεν δηλώσει ένοχος, αναμένεται να δικαστεί από ανώτερο δικαστήριο. «Όλα θα εξαρτηθούν από την απολογία του», σχολίασε νομικός. Ο συνήγορος του Χέιζ δεν ήταν διαθέσιμος για σχόλια, ενώ ούτε η UBS ούτε η Citigroup έκαναν κάποια ανακοίνωση για την υπόθεση.

Ο Χέιζ ήταν 27 ετών το 2006, όταν προσλήφθηκε από την UBS στο Τόκιο. Κατόπιν ανελίχθηκε σε σημαντικό χρηματιστή που χειριζόταν αγοραπωλησίες παραγώγων επιτοκίων με βάση το Libor, εκφρασμένων στο ιαπωνικό νόμισμα, το γεν. Στα τέλη του 2009 αποχώρησε από την UBS και εντάχθηκε στην Citigroup. Αποχώρησε από τη Citigroup λιγότερο από ένα χρόνο αργότερα.

Ο Χέιζ υπολογίζεται πως παρήγαγε εισόδημα 260 εκατομμυρίων δολαρίων ως τα τέλη του 2009, οπότε έπειτα από διαφωνία για τις αποδοχές του μετακινήθηκε στη Citi.