Οι αρχές του Χονγκ Κονγκ επικαλέστηκαν σήμερα έναν νόμο περί έκτακτης ανάγκης που έχει να χρησιμοποιηθεί από το 1967 για να απαγορεύσουν την κάλυψη του προσώπου με μάσκα στη διάρκεια των διαδηλώσεων, σε μια προσπάθεια να δοθεί τέλος στις άνευ προηγουμένου κινητοποιήσεις που γίνονται στην πρώην βρετανική αποικία εδώ και τέσσερις μήνες.
Το Χονγκ Κονγκ αντιμετωπίζει από τον Ιούνιο την χειρότερη πολιτική κρίση από την επιστροφή της κυριαρχίας του στο Πεκίνο το 1997, με σχεδόν καθημερινές διαδηλώσεις και ολοένα και πιο βίαιες συγκρούσεις ανάμεσα στις δυνάμεις της τάξης και διαδηλωτές που φορούν μάσκες.
Η κεντρική κινεζική κυβέρνηση, όπως και η κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, η οποία της είναι πιστή, δεν έχουν μπορέσει να περιορίσουν την κινητοποίηση αυτή.
Σήμερα η επικεφαλής της κυβέρνησης του Χονγκ Κονγκ Κάρι Λαμ, στο πρόσωπο της οποίας εστιάζεται το κίνημα διαμαρτυρίας, επικαλέστηκε διατάξεις έκτακτης ανάγκης που χρονολογούνται από το 1922 για να απαγορεύσει την χρήση μάσκας στις διαδηλώσεις.
«Πιστεύουμε ότι ο νέος νόμος θα λειτουργήσει αποτρεπτικά για τους βίαιους διαδηλωτές και τους ταραχοποιούς που φορούν μάσκες και θα βοηθήσει την αστυνομία στην αποστολή της για την διατήρηση της τάξης», δήλωσε η Λαμ σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε κατά την οποία σημείωσε ότι η απαγόρευση αυτή τίθεται σε ισχύ από αύριο Σάββατο.
Η ίδια διευκρίνισε ότι η χρήση του νόμου αυτού δεν σημαίνει ότι η κυβέρνησή της κηρύττει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στο ημιαυτόνομο αυτό έδαφος.
«Μολονότι ο νόμος περιλαμβάνει τους όρους ‘έκτακτη ανάγκη’, το Χονγκ Κονγκ δεν τελεί υπό κατάσταση έκτακτης ανάγκης», σημείωσε η Κάρι Λαμ.
Πριν ακόμη κάνει την ανακοίνωση αυτή, η οποία είχε προαναγγελθεί από τα μέσα ενημέρωσης, χιλιάδες πολίτες του Χονγκ Κονγκ είχαν κατέβει στους δρόμους της πόλης, δεσμευόμενοι να μην σεβαστούν την απαγόρευση.
Εξάλλου μόλις ανακοινώθηκαν τα νέα μέτρα, δεκάδες διαδηλωτές που φορούσαν μάσκες έστησαν οδοφράγματα σε δρόμο που βρίσκεται στο κέντρο του Χονγκ Κονγκ, χρησιμοποιώντας φράγματα από πλαστικό, ξύλινες παλέτες ή ακόμη και φράγματα που χρησιμοποιούνται για τον έλεγχο της κυκλοφορίας, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές είχαν καταλάβει το οδόστρωμα.
Από τον Ιούνιο που άρχισαν οι κινητοποιήσεις, οι διαδηλωτές υιοθέτησαν την συνήθεια να διαδηλώνουν φορώντας μάσκες για να μην μπορούν να αναγνωριστούν και να αποφεύγουν τις δικαστικές διώξεις.
Παράλληλα μετά την αναγγελία της απαγόρευσης αυτής από την κυβέρνηση του Χονγκ Κονγκ, το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του ΟΗΕ ανακοίνωσε ότι οποιαδήποτε κυβερνητικά μέτρα λαμβάνονται στο Χονγκ Κονγκ πρέπει να στηρίζονται στο νόμο και να προστατεύουν την ελευθερία του συνέρχεσθαι.
« Οποιοσδήποτε περιορισμός θα πρέπει να στηρίζεται στον νόμο και να επιβάλλεται κατ’ αναλογία και να έχει τον μικρότερο δυνατό παρεμβατικό χαρακτήρα», δήλωσε η εκπρόσωπος του γραφείου του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Μάρτα Ουρτάδο, απαντώντας σε ερώτηση για την απαγόρευση που επέβαλαν οι αρχές του Χονγκ Κονγκ στους διαδηλωτές να καλύπτουν το πρόσωπό τους με μάσκες.
«Η ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα και θα πρέπει να ισχύει χωρίς περιορισμούς στον μέγιστο δυνατό βαθμό», πρόσθεσε.
Η εκπρόσωπος σημείωσε επίσης όσον αφορά την χρήση πυροβόλων όπλων ότι αυτή είναι αποδεκτή μόνον ως «έσχατη λύση» και μόνον για να προστατευτεί κάποιος από μια άμεση απειλή.
Στις διαδηλώσεις που έγιναν την Τρίτη ένας διαδηλωτής τραυματίστηκε στο στήθος από πραγματική σφαίρα. Πρόκειται για τον πρώτο διαδηλωτή που τραυματίζεται από πραγματική σφαίρα της αστυνομίας από τον Ιούνιο που ξέσπασε η άνευ προηγουμένου πολιτική κρίση στην ημιαυτόνομη αυτή περιοχή στη νότια Κίνα.