Οι ένοπλες δυνάμεις του Μάλι έχασαν 38 στρατιωτικούς στις επιθέσεις εναντίον δύο στρατοπέδων τους που εξαπέλυσαν τζιχαντιστές στις αρχές της εβδομάδας, σύμφωνα με νεότερο επίσημο απολογισμό που δόθηκε στη δημοσιότητα χθες βράδυ.
«Είμαι πολύ περήφανος για αυτά τα στελέχη, αυτούς τους αλεξιπτωτιστές που έδωσαν μάχη για τη θέση τους. Όμως, δυστυχώς, μετά την καταμέτρηση (…) θάψαμε 38 πτώματα», δήλωσε ο υπουργός Άμυνας Ιμπραΐμα Νταϊρού Ντεμπελέ στην κρατική τηλεόραση, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ.
Ο προηγούμενος επίσημος απολογισμός, που είδε δημοσιοποιηθεί το βράδυ της Τρίτης, έκανε λόγο για τουλάχιστον 25 νεκρούς στρατιωτικούς και περίπου 60 αγνοούμενους.
Ο νέος απολογισμός επιβεβαιώνει το μέγεθος του πλήγματος που υπέστη ο στρατός της αφρικανικής χώρας τη Δευτέρα και την Τρίτη, όταν έγιναν οι επιθέσεις στο Μπουλκεσί και στο Μοντορό, στο κεντρικό τμήμα του Μαλί, όχι μακριά από τα σύνορα με την Μπουρκίνα Φάσο.
Οι ένοπλες δυνάμεις του Μαλί ανέκτησαν τον πλήρη έλεγχο των στρατοπέδων με την υποστήριξη αεροσκαφών και ελικοπτέρων της αντιτζιχαντιστικής γαλλικής δύναμης Μπαρχάν. Δεκαπέντε τζιχαντιστές σκοτώθηκαν, σύμφωνα με την κυβέρνηση.
Οι ένοπλες δυνάμεις είχαν να υποστούν τόσο βαρύ πλήγμα από τη 17η Μαρτίου, όταν επίθεση τζιχαντιστών σε στρατόπεδο στη Ντιουρά, στο κεντρικό τμήμα της χώρας, είχε στοιχίσει τη ζωή σε 30 στελέχη τους.
Οι επιθέσεις αποτελούν ακόμη μια ένδειξη της συνεχιζόμενης επιδείνωσης της κατάστασης στο Μάλι, όπου από το 2012 μαίνονται εξεγέρσεις αυτονομιστών, σαλαφιστών και τζιχαντιστών και φονικές συγκρούσεις μεταξύ φυλών.
Η κυβέρνηση αντιμετωπίζει συχνά κατηγορίες ότι δίνει στη δημοσιότητα μικρότερους αριθμούς για τις απώλειες των ένοπλων δυνάμεων από τους πραγματικούς. Γυναίκες και παιδιά των στρατιωτικών εξέφρασαν την οργή τους την Τετάρτη στην Μπαμακό, απαιτώντας την αλήθεια και ειδήσεις για τους δικούς τους.
Ο υπουργός Άμυνας, που εκφράστηκε φορώντας τη στολή του στρατηγού στο Μπουλκεσί, διαβεβαίωσε ότι 33 στρατιώτες βρέθηκαν ζωντανοί, από τους οποίους οκτώ δέχθηκαν ιατρικές φροντίδες. Αλλά δεν διευκρίνισε αν οι υπόλοιποι συνεχίζουν να αγνοούνται.
Η επιδείνωση της κατάστασης στο Μάλι προκάλεσε σοβαρή ανθρωπιστική κρίση, με σχεδόν 170.000 πολίτες να είναι εκτοπισμένοι και το ένα πέμπτο του πληθυσμού να χρειάζεται ανθρωπιστική βοήθεια, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.