Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν συχνά τόσο απροετοίμαστος για τις τηλεφωνικές του επικοινωνίες με τους ξένους ηγέτες, ώστε να δέχεται οδηγίες για τα τηλεφωνήματά του στη διάρκεια της εξέλιξής τους από αρκετά στελέχη του Λευκού Οίκου.
Αυτό γινόταν προκειμένου να αποφευχθούν «εκτροχιασμοί», δήλωσε στο CNN μία πηγή που έχει λάβει γνώση για την πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων, την περίοδο που Προσωπάρχης του Λευκού Οίκου ήταν ο Τζον Κέλι, ο οποίος αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο τον Δεκέμβριο του 2018.
Δεν έχει ακόμη ξεκαθαριστεί αν η πρακτική αυτή εφαρμόζονταν και κατά την περίοδο της τηλεφωνικής συνομιλίας του Τραμπ με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι τον περασμένο Ιούλιο.
Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία καταγγέλθηκε από έναν πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών και εξελίχθηκε στην βάση μιας επίσημης έρευνας για την παραπομπή του προέδρου Τραμπ.
Το CNN ανέφερε προηγούμενα, ότι καθώς οι διαρροές στην διάρκεια της παρούσας αμερικανικής κυβέρνησης είχαν προκαλέσει εκνευρισμό στον πρόεδρο Τραμπ, υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι στην Δυτική Πτέρυγα του Λευκού Οίκου είχαν αρχίσει να περιορίζουν την πρόσβαση στελεχών και συμβούλων στην διάρκεια της πραγματοποίησης των προεδρικών τηλεφωνημάτων, μειώνοντας τον αριθμό των στελεχών, που θα μπορούσαν να ακούσουν το περιεχόμενό τους.
Έτσι, ο κύκλος των ανθρώπων που γνωρίζουν τι συζητούσε ο πρόεδρος Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, έγινε μικρότερος.
Την περίοδο αυτή, μόνο περίπου τέσσερις αξιωματούχοι ακούνε τυπικά τις τηλεφωνικές συνομιλίες του προέδρου Τραμπ με τους ξένες ηγέτες.
Μεταξύ αυτών, ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο Διευθυντής του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, αλλά κι ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής του τομέα ευθύνης της αντίστοιχης γεωγραφικής περιοχής, στην οποία ανήκει η χώρα του ξένου ηγέτη.
Από την πρακτική αυτή, έχουν εξαιρεθεί τα ανεπίσημα τηλέφωνα που κάνει ο Αμερικανός πρόεδρος από το προσωπικό του κινητό τηλέφωνο.
Σύμφωνα με την πηγή που έχει λάβει γνώση για τον τρόπο διεξαγωγής των τηλεφωνημάτων του προέδρου Τραμπ με τους ξένους ηγέτες, την περίοδο της θητείας του Κέλι.
Ο Κέλι ήταν παρών στα τηλεφωνήματα, ενώ συχνά, ο Αμερικανός πρόεδρος δέχονταν οδηγίες από στελέχη του Λευκού Οίκου, στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων.
Η ίδια πηγή πρόσθεσε ότι σε κάποιες περιπτώσεις, ο Κέλι απενεργοποιούσε το ακουστικό του τηλεφώνου, ώστε τα στελέχη που βρίσκονταν στον χώρο, να δώσουν τις κατάλληλες οδηγίες στον πρόεδρο Τραμπ ή να τον συμβουλεύσουν ώστε να αποφύγει να πει κάτι που δεν έπρεπε να ειπωθεί.
«Ο Κέλι ήθελε πάντα μερικοί από εμάς να βρισκόμαστε εκεί στο (Οβάλ Γραφείο)…, ώστε να φροντίζουμε για την πρέπουσα πραγματοποίηση των τηλεφωνημάτων», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Στην διάρκεια του πρώτου χρόνου της προεδρίας Τραμπ, οι ξένοι ηγέτες είχαν συχνά αιφνιδιαστεί από τα τηλεφωνήματα αυτά, αλλά και από το προσωπικό στιλ του Τραμπ.
«Ο ίδιος θα μπορούσε να ξεφύγει από το θέμα μιλώντας με τους ξένους ηγέτες για την έρευνα του Μάλερ. Αυτό ήταν άχρηστο και δεν βοηθούσε καθόλου», εξήγησε η ίδια πηγή.
«Σε μερικές περιπτώσεις, ο ίδιος δεν έθετε τα γεγονότα με την σειρά που είχαν συμβεί και αναστάτωνε τους ξένους ηγέτες, αναφορικά με τον ποιον μιλούσε».
«Οι ίδιοι το καταλάβαιναν αυτό και προσαρμόζονταν, ενώ τα τηλεφωνήματα αυτά, δεν θύμιζαν σε τίποτα ένα κανονικό τηλεφώνημα μεταξύ προέδρων» περιέγραψε η ίδια πηγή.
Την πρώτη περίοδο της παρουσίας του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, αν το τηλέφωνο γίνονταν στο Οβάλ Γραφείο, επτά ή οκτώ στελέχη και σύμβουλοι θα ήταν μαζεμένοι γύρω από το προεδρικό γραφείο ή θα το άκουγαν. Οι οδηγίες από τους συμβούλους δίνονταν, καθώς υπήρχε μικρή πιθανότητα ο πρόεδρος Τραμπ να έχει κοιτάξει στο “προπαρασκευαστικό υλικό ενημέρωσης” πριν από το τηλεφώνημα.”
«Βρισκόμασταν εκεί για να τον κατευθύνουμε σε πραγματικό χρόνο, καθώς ήταν ασυμβίβαστος στην προετοιμασία πριν από το τηλεφώνημα», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Η ίδια πηγή παραδέχτηκε ότι «αν ο πρόεδρος ήταν αποφασισμένος να πει κάτι, δεν μπορούσες να απενεργοποιήσεις το ακουστικό.
Δεν υπήρχε τρόπος να τον σταματήσεις. Ωστόσο, όταν υπήρχε κάποιο κενό εξαιτίας της μετάφρασης που έπρεπε να γίνει, ο Κέλι μπορούσε να απενεργοποιήσει το ακουστικό και τα στελέχη που ήταν στον χώρο, να καθοδηγήσουν τον πρόεδρο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η ίδια πηγή δεν άκουσαν ποτέ κάποια τηλεφωνική επικοινωνία ως «προβληματική», όπως χαρακτηρίζεται το τηλεφώνημα με τον Ουκρανό πρόεδρο στην καταγγελία του πληροφοριοδότη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών.
Ωστόσο, υπήρξαν περιστατικά που προκαλούσαν «πολιτική ενόχληση» και ήταν «απρεπή» στην διάρκεια των τηλεφωνημάτων, ενώ αυτά είχαν «διπλωματικές συνέπειες».
Υπό την απειλή της παραπομπής του ο Τραμπ εντείνει τις επιθέσεις του
Υπό την απειλή της έναρξης της διαδικασίας παραπομπής του ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ αύξησε χθες Δευτέρα τις επιθέσεις του εναντίον των Δημοκρατικών, οι οποίοι ζήτησαν από τον προσωπικό του δικηγόρο Ρούντι Τζουλιάνι να τους παραδώσει έγγραφα σχετικά με την έρευνα.
Στο πλαίσιο της έντασης γύρω από την ουκρανική υπόθεση η εφημερίδα New York Times ανέφερε ότι ο Τραμπ ζήτησε από τον Αυστραλό πρωθυπουργό Σκοτ Μόρισον να τον βοηθήσει να συγκεντρώσει πληροφορίες που θα συνέβαλαν να περιέλθει σε ανυποληψία η έρευνα του ειδικού εισαγγελέα Μάλερ για τη φερόμενη ανάμιξη της Ρωσίας στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016.
Το Κογκρέσο, που ερευνά τις πιέσεις που άσκησε ο Τραμπ στον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι ώστε να διαξαγάγει έρευνες για τον Τζον Μπάιντεν, τον πιθανό του αντίπαλο στις προεδρικές εκλογές του 2020, ανέβασε ταχύτητα.
Ο προσωπικός δικηγόρος του Αμερικανού προέδρου έλαβε εντολή να παραδώσει έγγραφα που αφορούν την υπόθεση. «Η άρνησή σας ή η αποτυχία να σεβαστείτε αυτή την κλήτευση θα αποτελέσει απόδειξη παρακώλυσης της έρευνας της Βουλής» των Αντιπροσώπων, αναφέρουν οι Δημοκρατικοί στην επιστολή που έστειλαν στον Τζουλιάνι στην οποία του δίνουν διορία ως τις 15 Οκτωβρίου.
Νέα δημοσκόπηση του πανεπιστημίου του Κουινίπιακ ίσως αυξήσει την ανησυχία του προέδρου. Δείχνει σημαντική αύξηση του αριθμού των ψηφοφόρων που πιστεύουν ότι θα πρέπει να παραπεμφθεί: πριν μία εβδομάδα ήταν το 37% και πλέον φτάνουν το 47%, ποσοστό ίσο με αυτών που πιστεύουν ότι δεν θα πρέπει να παραπεμφθεί.
Μέσω πολλών tweets με ιδιαίτερα σκληρό τόνο ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ επιτέθηκε εναντίον του επικεφαλής της Επιτροπής της Βουλής των Αντιπροσώπων που έχει αναλάβει την έρευνα, του Άνταμ Σιφ:
«Ο Άνταμ Σιφ παρανόμως κατασκεύασε μια ΨΕΥΔΗ και φρικτή δήλωση, προσποιήθηκε ότι είναι δική μου ως το σημαντικότερο μέρος της τηλεφωνικής μου επικοινωνίας με τον Ουκρανό πρόεδρο. Πρέπει να συλληφθεί για προδοσία;».
Παράλληλα ο Αμερικανός πρόεδρος κατέστησε χθες σαφές ότι επιδιώκει να αποκαλυφθεί η ταυτότητα του ή της μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος που πυροδότησε την έρευνα σε βάρος του.
Η αποκάλυψη της ταυτότητας του προσώπου αυτού θα ήταν εξαιρετικά αμφιλεγόμενη. Ήδη διατυπώνονται προειδοποιήσεις πως ο ή η μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος διατρέχει κίνδυνο.
«Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε» ποιο είναι αυτό το πρόσωπο, είπε ο Τραμπ στον Λευκό Οίκο.
Από την Παρασκευή οι Δημοκρατικοί κοινοβουλευτικοί κλήτευσαν τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο να τους παραδώσει έγγραφα που χρειάζονται για την έρευνά τους.
Ο Πομπέο είναι ένα από τα πρόσωπα που ήταν παρών στην τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ- Ζελένσκι, σύμφωνα με αξιωματούχο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Μετά την Ουκρανία και η Αυστραλία;
Και άλλες τηλεφωνικές επικοινωνίες ενδέχεται να προκαλέσουν πρόβλημα στον Τραμπ, ενισχύοντας τις υπόνοιες ότι χρησιμοποίησε την ισχύ της αμερικανικής διπλωματίας για προσωπικά πολιτικά οφέλη.
Σύμφωνα με τους New York Times, στη διάρκεια πρόσφατης τηλεφωνικής του επικοινωνίας με τον Αυστραλό πρωθυπουργό του ζήτησε να βοηθήσει τον Αμερικανό υπουργό Δικαιοσύνης να συγκεντρώσει στοιχεία με στόχο να απαξιωθεί η έρευνα Μάλερ.
Όπως και με την επικοινωνία με τον Ζελένσκι ο Λευκός Οίκος είχε περιορίσει την πρόσβαση στο απομαγνητοφωνημένο κείμενο της συνομιλίας σε έναν πολύ μικρό αριθμό αξιωματούχων.
Σε ανακοίνωσή του σήμερα εκπρόσωπος της κυβέρνηση της Αυστραλίας επιβεβαίωσε ότι η Καμπέρα «είναι πάντοτε διατεθειμένη να προσφέρει τη βοήθεια και τη συνεργασία της στις προσπάθειες να χυθεί φως σε ζητήματα που τελούν υπό έρευνα».
Ο Αμερικανός πρόεδρος, γνωρίζοντας ότι οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να έχουν επιπτώσεις στις προεδρικές εκλογές, προσπάθησε να περάσει στην αντεπίθεση.
Αυτό το Σαββατοκύριακο ανήρτησε στο Twitter δηλώσεις του βαπτιστή ιεροκήρυκα από το Τέξας Ρόμπερτ Τζέφρις, έναν από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές του: «Αν οι Δημοκρατικοί καταφέρουν να αναγκάσουν τον πρόεδρο να εγκαταλείψει τον θώκο (κάτι που δεν θα καταφέρουν ποτέ), αυτό θα προκαλέσει ένα ρήγμα στη χώρα μας όπως αυτό του εμφύλιου πολέμου από το οποίο η χώρα δεν θα επανέλθει ποτέ».
Αν και στο σύνολό τους οι Ρεπουμπλικάνοι κοινοβουλευτικοί προς το παρόν στηρίζουν τον Τραμπ, ένας εξ αυτών, ο Άνταμ Κίνζιγκερ, εκπρόσωπος από το Ιλινόις εξέφρασε την απέχθειά του για την ανάρτηση αυτή του Αμερικανού προέδρου.
«Έχω επισκεφθεί χώρες κατεστραμμένες από τον εμφύλιο πόλεμο. Δεν μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι ένας Αμερικανός πρόεδρος θα επαναλάμβανε μια τέτοια φράση. Είναι κάτι περισσότερο από απεχθές», έγραψε στο Twitter ο Κίνζιγκερ, ένας πρώην βετεράνος που έχει υπηρετήσει στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Από την πλευρά του ο πρώην γερουσιαστής Τζεφ Φλέικ, επίσης Ρεπουμπλικάνος και γνωστός επικριτής του Τραμπ, κάλεσε τους κοινοβουλευτικούς του κόμματός του να μιλήσουν. «Φίλοι μου Ρεπουμπλικάνοι, υπάρχει ακόμη χρόνος να σώσετε τις ψυχές σας», έγραψε σε άρθρο του στην Washington Post.
«Φίλοι μου Ρεπουμπλικάνοι, έχει έρθει η ώρα να διακινδυνεύσετε τις καριέρες σας για χάρη των αρχών σας. Ανεξαρτήτως αν πιστεύετε ότι ο πρόεδρος αξίζει να παραπεμφθεί, γνωρίζετε ότι δεν αξίζει να επανεκλεγεί», τόνισε.