Η επιτροπή της Κρατικής Δούμας που ερευνά περιπτώσεις ξένων παρεμβάσεων στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας διαπίστωσε παραβιάσεις της ρωσικής νομοθεσίας σε δημοσιεύματα του γερμανικού ομίλου μέσων ενημέρωσης Deutsche Welle (DW), ενώ οι βουλευτές της θα ζητήσουν από το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να αφαιρεθεί η διαπίστευση που έχει στη Μόσχα το δημόσιο αυτό γερμανικό μέσο ενημέρωσης.
Κατά την άποψη των Ρώσων βουλευτών, το γερμανικό μέσο δημοσίευσε εκκλήσεις για συμμετοχή σε διαδηλώσεις οι οποίες δεν είχαν την έγκριση των αρχών, παραβιάζοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο τον νόμο «περί συγκεντρώσεων, διαδηλώσεων, πορειών και πικετοφοριών», τον νόμο «περί πληροφόρησης, πληροφοριακών τεχνολογιών και προστασίας της ενημέρωσης», όπως και τον νόμο «περί των βασικών εγγυήσεων των εκλογικών δικαιωμάτων των πολιτών και των δικαιωμάτων τους, να συμμετέχουν σε δημοψήφισμα».
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Βασίλι Πισκαριόφ δήλωσε ότι οι βουλευτές διαπίστωσαν ενδείξεις εξτρεμισμού στα δημοσιεύματα της DW, τα οποία αναφέρονταν στον Ρώσο μπλόγκερ Βλαντισλάβ Σινίτσα, ο οποίος καταδικάστηκε σε πενταετή φυλάκιση για ανάρτηση του στο Twitter, στην οποία σύμφωνα με το ρωσικό δικαστήριο απηύθυνε εκκλήσεις για άσκηση βίας εναντίον των παιδιών των αστυνομικών.
Ο Πισκαριόφ επισήμανε επίσης ότι η επιτροπή συζήτησε την περίπτωση της παραβίασης της σχετικής νομοθεσίας περί εξτρεμισμού σε δημοσιεύματα της DW του 2009 που είχαν ως θέμα τον Βόρειο Καύκασο.
Ένα από τα παραδείγματα ξένης «επέμβασης» που αναφέρθηκε στην επιτροπή ήταν το tweet της Deutsche Welle της 27ης Ιουλίου που έγραφε: «Μόσχα , βγες έξω! Όχι, ακόμη φαίνεται ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει».
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών αξιολόγησε το εν λόγω tweet ως ανάρτηση που καλούσε σε συμμετοχή στις διαδηλώσεις διαμαρτυρίας που δεν είχαν την έγκριση των αρχών
Εκτός των άλλων γλωσσολόγος που ζήτησε να μην κατονομασθεί επικαλέσθηκε δηλώσεις ατόμων που σχολίασαν το συγκεκριμένο tweet της DW και υποστήριξε πως ουσιαστικά όλοι οι σχολιαστές αποφάσισαν ότι αυτή η φράση ηχεί ως έκκληση, μεταδίδει το πρακτορείο TASS.
Ο Πισκαριόφ δήλωσε επίσης ότι η επιτροπή θα στείλει τα πορίσματα της έρευνας στην Γενική εισαγγελία , στην FSB, στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών και στην επιτροπή εποπτείας των μέσων ενημέρωσης, όπως και στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών «για να αποφασίσει αν θα παρατείνει περαιτέρω την διαπίστευση» της DW.
O γενικός διευθυντής της Deutsche Welle Πέτερ Λίμπουργκ , απέρριψε τις κατηγορίες των Ρώσων βουλευτών περί επεμβάσεων της DW στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας.
«Πάντα λέγαμε , ότι δεν επεμβαίνουμε στις εσωτερικές υποθέσεις της Ρωσίας και δεν προτιθέμεθα να κάνουμε κάτι τέτοιο. Με το ίδιο ακριβώς σκεπτικό δεν απευθύναμε εκκλήσεις μέσω του Twitter για συμμετοχή του κόσμου σε διαδηλώσεις, αλλά απλώς επικαλούμαστε τους διοργανωτές. Αυτό είναι τόσο προφανές, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε όλη αυτή τη φασαρία.
Η κατηγορία ότι παραβιάσαμε τους ρωσικούς νόμους είναι εντελώς ανοησία» , δήλωσε ο Λίμπιουργκ, σύμφωνα με το πρακτορείο Interfax επικαλούμενο τον Λίμπιουργκ.
Η επιτροπή της κρατικής Δούμας αυτή τη στιγμή μελετάει επίσης, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Βασίλι Πισκαριόφ δημοσιεύματα του BBC του MBX media , της «Φωνής της Αμερικής», του ιστόστοπου Meduza , του Current Time και του «Ράδιο Ελευθερία» (Radio Liberty).