Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ ζητεί σήμερα από την συριακή κυβέρνηση να επιτρέψει στις ανθρωπιστικές οργανώσεις να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην Κουσέιρ, στην κεντρική Συρία, με διακήρυξή του, η οποία εγκρίθηκε και από την Ρωσία, η οποία υποστηρίζει τις αρχές της Δαμασκού.
Με την διακήρυξη αυτή, η οποία υιοθετήθηκε ομόφωνα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ζητείται να επιτραπεί η «άμεση, ασφαλής και ανεμπόδιστη πρόσβαση» των οργανώσεων αρωγής στους αμάχους που χρειάζονται εκτάκτως ανθρωπιστική βοήθεια στην Κουσέιρ, τον έλεγχο της οποίας ξαναπήρε χθες ο συριακός στρατός. Σε αυτήν υπενθυμίζεται επίσης στην Δαμασκό ότι φέρει την «πρώτη ευθύνη» για την προστασία των αμάχων.
Εκφράζοντας «μεγάλη ανησυχία» για την ανθρωπιστική κατάσταση στην Κουσέιρ, οι 15 χώρες μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ «ζητούν από όλες τις πλευρές στην Συρία να καταβάλουν τις μέγιστες προσπάθειες για την προστασία των αμάχων και την αποφυγή της απώλειας αμάχων, υπενθυμίζοντας ότι η συριακή κυβέρνηση φέρει την πρώτη ευθύνη στο ζήτημα αυτό».
Οι συριακές αρχές καλούνται «να χορηγήσουν μια άμεση, ασφαλή και ανεμπόδιστη πρόσβαση (…) στους ανθρωπιστικούς παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο ΟΗΕ, για να μπορέσουν να φτάσουν στους αμάχους στην Κουσέιρ που χρειάζονται εκτάκτως βοήθεια, ιδιαίτερα ιατρική».
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, πρόκειται για την πρώτη ομόφωνη διακήρυξη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Συρία «εδώ και πολλούς μήνες», αν δεν ληφθούν υπόψη οι καταδίκες των τρομοκρατικών ενεργειών, σημείωσε ο Βρετανός πρεσβευτής Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, η χώρα του οποίου προεδρεύει του Συμβουλίου αυτόν τον μήνα.
«Αποτελεί μια ένδειξη ότι ίσως το Συμβούλιο Ασφαλείας επανέρχεται ενωμένο λίγο στο συριακό ζήτημα», σημείωσε.
Εξάλλου λίγο νωρίτερα σήμερα ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση για την συγκέντρωση του ποσού ρεκόρ των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (3,9 δισεκατομμύρια ευρώ), για να χορηγήσει βοήθεια ως τον Δεκέμβριο σε περισσότερα από 10 εκατομμύρια Σύρους που έχουν πληγεί από την σύγκρουση, δηλαδή σχεδόν ο μισός πληθυσμός της χώρας.
Πρόκειται για το υψηλότερο ποσό που έχει ζητήσει ποτέ ο ΟΗΕ να συγκεντρωθεί για την παροχή βοήθειας (χωρίς να λαμβάνει υπόψη του το στάδιο ανοικοδόμησης), το οποίο απέχει πολύ από αυτά που ζητούσε για το Ιράκ, το Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Πακιστάν ακόμη και για τον φονικό σεισμό της Αϊτής το 2010 και το τσουνάμι στον Ινδικό Ωκεανό το 2004.
Σχεδόν 4 εκατομμύρια παιδιά, που βρίσκονται στην Συρία ή στην περιοχή, χρειάζονται τώρα ανθρωπιστική βοήθεια, προειδοποίησε η UNICEF.
Το ποσό αυτό για το οποίο απηύθυνε έκκληση ο ΟΗΕ ανταποκρίνεται στις ανάγκες περίπου 100 ανθρωπιστικών οργανώσεων για την παροχή βοήθειας στους Σύρους. Τα Ηνωμένα Έθνη, τα οποία είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο την συγκέντρωση 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων για το πρώτο εξάμηνο του 2013 για την Συρία, δεν διαθέτουν προς το παρόν παρά μόνον 1,2 δισεκατομμύριο για την χώρα αυτήν.
Η βοήθεια αυτή θα χρησιμοποιηθεί για την στέγαση, την διατροφή, την παροχή ιατρικής βοήθειας, σχολικής βοήθειας, την εξασφάλιση πόσιμου νερού για τους πρόσφυγες και για τους ανθρώπους που λαμβάνουν βοήθεια ακόμη και στην ίδια την Συρία. Επίσης επιτρέπουν την ανοικοδόμηση υποδομών και δημόσιων υπηρεσιών.
Εξάλλου τα χρήματα αυτά θα χρησιμεύσουν επίσης στην οικοδόμηση και στην διατήρηση των καταυλισμών προσφύγων, όπως αυτός του Αλ Ζαατάρι στην Ιορδανία, όπου ζουν περισσότεροι από 160.000 άνθρωποι, το οποίο τον έχει καταστήσει την πέμπτη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (PAM).
Αν δεν υπάρξουν οι επιπρόσθετοι αυτοί πόροι, «περισσότεροι άνθρωποι θα πεθάνουν», προειδοποίησε η επικεφαλής των ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ, Βάλερι Έιμος.
Από τα 5,2 δισεκατομμύρια δολάρια που ζήτησε ο ΟΗΕ για ολόκληρη την χρονιά, περίπου 3,81 δισεκατομμύρια θα χρησιμοποιηθούν για την χορήγηση βοήθειας σε περίπου 3,45 εκατομμύρια πρόσφυγες και 1,4 δισεκατομμύριο δολάρια θα επιτρέψουν στον ΟΗΕ να βοηθήσει 6,8 εκατομμύρια Σύρους που έχουν παραμείνει στην χώρα τους (μεταξύ των οποίων 4,25 εκατομμύρια εκτοπισμένοι).
Σήμερα περίπου 4 εκατομμύρια άνθρωποι χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια στην Συρία, και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) υπολογίζει ότι περίπου 1,6 εκατομμύριο Σύροι έχουν καταφύγει στις πέντε χώρες της περιοχής.
«Ως το τέλος του 2013, ο μισός συριακός πληθυσμός θα έχει ανάγκη από βοήθεια», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της UNHCR, η οποία αναμένει εφεξής ότι ο αριθμός των προσφύγων θα ανέρχεται σε 3,45 εκατομμύρια (εκ των οποίων ένα εκατομμύριο στον Λίβανο, ένα εκατομμύριο στην Ιορδανία, ένα εκατομμύριο στην Τουρκία, 350.000 στο Ιράκ και 100.000 στην Αίγυπτο) στα τέλη του 2013.
«Η υποστήριξή μας είναι μια ηθική υποχρέωση, ένα ζήτημα επιβίωσης για τους εκατοντάδες χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες και ένα υπαρξιακό ζήτημα για τις γειτονικές χώρες. Στο εξαιρετικά ασταθές αυτό πλαίσιο η ανθρωπιστική δράση έχει μια απολύτως κρίσιμη σημασία όχι μόνον για να βοηθηθούν τα θύματα, αλλά αποτελεί επίσης έναν παράγοντα για την διατήρηση της περιφερειακής σταθερότητας στο πλαίσιο ενός κινδύνου επέκτασης της σύγκρουσης σε άλλες χώρες», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες της UNHCR.