Την ανησυχία του για τα σχέδια της Γαλλίας και της Γερμανίας να μεγεθύνουν το ρόλο των κυβερνήσεων στη λήψη αποφάσεων στην ευρωζώνη εξέφρασε ο Ευρωπαίος Επίτροπος αρμόδιος για θέματα Οικονομίας Όλι Ρεν, κατά την ομιλία του στο Ελσίνκι.
«Με ανησυχούν ορισμένες προτάσεις που παρουσιάζονται σχετικά με την οικονομική διακυβέρνηση της ευρωζώνης. Από πολλές διαστάσεις, (η Γαλλία και η Γερμανία) προτείνουν να ξαναεφεύρουμε τον τροχό», είπε ο Ρεν κατά την διάρκεια ομιλίας του νωρίτερα.
Στα τέλη του Μαΐου, ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ είχε δηλώσει έπειτα από μια συνάντησή του με την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ ότι συμφωνούν να διοριστεί ένας πρόεδρος στο Eurogroup που θα είναι «μόνιμος» και θα διαθέτει «ενισχυμένες» εξουσίες και μέσα, αλλά και να γίνονται περισσότερες σύνοδοι του συμβουλίου των υπουργών.
Για τον Ρεν, ο οποίος δεν διευκρίνισε σε ποια από αυτές τις προτάσεις αντιτίθεται επακριβώς, οι σχεδιασμοί της Γαλλίας και της Γερμανίας θέτουν σε κίνδυνο τη σημερινή λειτουργία του συστήματος οικονομικής διακυβέρνησης, που βασίζεται στην δυνατότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εισηγείται και να συνιστά. Ο Φινλανδός βλέπει σε αυτό τον μηχανισμό «την μέθοδο που καθιστά την ΕΕ αποτελεσματική».
«Η συνεργασία μεταξύ κυβερνήσεων έχει συχνά χαρακτηριστεί πραγματιστική, αλλά πώς μπορούμε να χαρακτηρίζουμε κάτι πραγματιστικό όταν δεν έχει περπατήσει ούτε έχει φέρει αποτελέσματα;» ρώτησε ο Ρεν.
Ο Επίτροπος είχε ήδη επικρίνει μια εβδομάδα νωρίτερα τον Ολάντ, εκτιμώντας ότι είναι παράδοξο ο Ολάντ να προτείνει να σχηματιστεί μια ευρωπαϊκή οικονομική κυβέρνηση αλλά ταυτόχρονα να δηλώνει πως «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν μπορεί να μας υπαγορεύει τι να κάνουμε».