Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Βενεζουελάνο ομόλογό του Νικολάς Μαδούρο στις συνομιλίες τους στη Μόσχα πως η Ρωσία υποστηρίζει τον διάλογο ανάμεσα στην κυβέρνηση και την αντιπολίτευση προκειμένου να εξευρεθεί μια διέξοδος στην πολιτική κρίση στη Βενεζουέλα, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.
Η αντιπολίτευση στη Βενεζουέλα δήλωσε νωρίτερα αυτόν τον μήνα πως ο διάλογος με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας στην προσπάθεια να επιλυθεί η κρίση στη Βενεζουέλα τελείωσε, έξι εβδομάδες αφότου η κυβέρνηση του Μαδούρο ανέστειλε τη συμμετοχή της.
Οι εκπρόσωποι του Μαδούρο αποχώρησαν από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων τον Αύγουστο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την ενίσχυση των κυρώσεων που επέβαλε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εναντίον της χώρας μέλους του ΟΠΕΚ.
Η Μόσχα είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές του Μαδούρο απέναντι σε αυτό που αποκαλεί «προσπάθειες των ΗΠΑ να τον υπονομεύσουν».
Η Ρωσία σχεδιάζει να χορηγήσει έως 600.000 τόνους σιτηρά στη Βενεζουέλα φέτος από 254.000 τόνους πέρυσι, μετέδωσε εξάλλου το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, επικαλούμενο ένα ενημερωτικό έντυπο που εκδόθηκε πριν από τις συνομιλίες ανάμεσα στους ηγέτες της Βενεζουέλας και της Ρωσίας.
Ο πρόεδρος Νικολάς Μαδούρο πραγματοποιεί συνομιλίες στη ρωσική πρωτεύουσα με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Σε μια άλλη εξέλιξη, οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης έδωσαν σήμερα το πράσινο φως για την επιβολή κυρώσεων σε βάρος επτά αξιωματούχων της Βενεζουέλας που κατηγορούνται κυρίως για «βασανιστήρια», σύμφωνα με διπλωματική πηγή που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο.
Η απόφαση αυτή, που ελήφθη από τους μόνιμους αντιπροσώπους των 28 χωρών μελών, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί επίσημα από συμβούλιο υπουργών. Ανεβάζει σε 25 τον συνολικό αριθμό Βενεζουελάνων αξιωματούχων που έχουν τεθεί στο στόχαστρο με απαγόρευση χορήγησης βίζας και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων τους στην ΕΕ.
Οι μόνιμοι αντιπρόσωποι τάχθηκαν υπέρ των κυρώσεων σε βάρος αξιωματούχων των υπηρεσιών ασφάλειας και των μυστικών υπηρεσιών για περιπτώσεις «βασανιστηρίων και άλλων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτω» είχαν δηλώσει χθες στο AFP διπλωματικές πηγές.
Η Βενεζουέλα έγινε η πρώτη χώρα της Λατινικής Αμερικής στην οποία επιβλήθηκαν κυρώσεις από την ΕΕ το 2017. Εκτός από το εμπάργκο όπλων, οι Ευρωπαίοι επέβαλαν το 2018 κυρώσεις σε βάρος 18 αξιωματούχων.
Τον Ιούλιο, ο Ισπανός υπουργός Εξωτερικών, Ζοζέπ Μπορέλ, είχε ζητήσει από την ΕΕ να «επιβάλει κυρώσεις» σε αξιωματούχους που φέρονται να υπέβαλαν σε βασανιστήρια, που διαπράχθηκαν κατά τη διάρκεια της κράτησής του, τον Ραφαέλ Ακόστα, έναν Βενεζουελάνο στρατιώτη, που απεβίωσε στο νοσοκομείο.
Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης εκτιμούν πως οι Ευρωπαίοι πρέπει να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, τα περιουσιακά στοιχεία του οποίου έχουν «παγώσει» από την Ουάσινγκτον.
Κατά την επίσκεψή του στις Βρυξέλλες στις αρχές του μήνα, ο ειδικός αντιπρόσωπος των Ηνωμένων Πολιτειών για τη Βενεζουέλα, Έλιοτ Άνταμς, είχε καλέσει την ΕΕ να επιβάλει κυρώσεις σε περισσότερους Βενεζουελάνους αξιωματούχους και είχε επικρίνει τη στρατηγική της.