Από το αναρίθμητο υλικό που κυκλοφορεί πλέον στο YouTube με τις εχθροπραξίες στη Συρία, παρατηρούμε με έκπληξη το θρυλικό M40 να συμμετέχει στα πολεμικά γεγονότα.
Το όπλο των 106mm, που προσαρμοζόταν συνήθως πάνω σε τζιπ, συνήθιζε να βάλλει κατά οχυρωματικών θέσεων, καταφυγίων, κρυψώνων ελεύθερων σκοπευτών, ακόμα και με άρματα μάχης τα έβαζε. Και κάθε φορά που εκπυρσοκροτούσε, ο πανικός που προκαλούσε πίσω του έμοιαζε μεγαλύτερος από τη ζημιά που εξαπολυόταν από το στόμιο της κάννης του!
Το αμερικανικό ανακρουστικό πυροβόλο M40 των 106mm είχε την τιμητική του στην πολεμική εμπλοκή των ΗΠΑ στο Βιετνάμ και κατόπιν αποσύρθηκε από την ενεργό δράση, κάπου εκεί στις αρχές της δεκαετίας του ’70. Έκτοτε δεν είχε δει μάχη στους πολυάριθμους ανορθόδοξους πολέμους και τα αντάρτικα κινήματα που έπληξαν τον πλανήτη, μέχρι πρόσφατα τουλάχιστον, όταν το M40 έπεσε στα χέρια των ανταρτών της Λιβύης και της Συρίας.
Κι έτσι το ελαφρύ, φτηνό, εύκολο στη μεταφορά και τη λειτουργία πυροβόλο γνωρίζει πλέον μια δεύτερη άνθηση στη Μέση Ανατολή, αυτή τη φορά στο πλευρό των ανταρτών…
Πώς έφτασε όμως στα χέρια των ανταρτών; Παρά το γεγονός ότι ο αμερικανικός στρατός δεν χρησιμοποιεί πλέον επισήμως το M40, διαθέτει ένα μικρό απόθεμα. Μια παρτίδα μάλιστα από τέτοια πυροβόλα βρέθηκαν στο Αφγανιστάν, στο πλευρό μιας ομάδας των αμερικανικών Ειδικών Δυνάμεων. Επιπλέον, οι δυνάμεις της Δανίας και της Αυστραλίας στο Αφγανιστάν φαίνεται να το έχουν χρησιμοποιήσει εκτεταμένα στις χερσαίες επιχειρήσεις τους, αποκτώντας το από την Αμερική δεκαετίες πρωτύτερα.
Στη Λιβύη, το M40 χρησιμοποιήθηκε πρωτίστως στον ανταρτοπόλεμο μέσα στις πόλεις, βάλλοντας κατά τανκς και στρατιωτικών οχυρώσεων. Το πώς έφτασε στην κατοχή των ανταρτών αποτελεί σχετικό μυστήριο: τα πυροβόλα εμφανίστηκαν ταυτόχρονα με τα εκατοντάδες ολοκαίνουρια βελγικά όπλα FN, τα οποία φέρεται να προήλθαν από δυτικά οπλοστάσια. Αυτό οδήγησε πολλούς αναλυτές να υποθέσουν ότι τα προμήθευσαν οι δυτικές μυστικές υπηρεσίες.
Άλλοι πάλι θεωρούν ότι προέρχονται από το Ιράν, καθώς η κρατική βιομηχανία όπλων κατασκεύαζε επισήμως μια ελαφρώς τροποποιημένη εκδοχή του M40, την οποία τιτλοφορούσε «Αντιαρματικό Όπλο 106mm». Το πυροβόλο κυκλοφορούσε στην ελεύθερη αγορά λοιπόν και από κει το προμηθεύτηκε ενδεχομένως ο συριακός στρατός, με τα πυροβόλα να περιέρχονται πρόσφατα στα χέρια των ανταρτών της χώρας.
Κι ενώ το M40 γνωρίζει αναβίωση στη Μέση Ανατολή, μια σειρά από χώρες δεν σταμάτησαν ποτέ να το χρησιμοποιούν, καθώς ο μπαρουτοκαπνισμένος «μαθουσάλας» είναι πολλές φορές πιο αξιόπιστος από τα τεχνολογικά προωθημένα -και πανάκριβα- σύγχρονα αντιαρματικά, όπως το TOW, το Javelin και τα άλλα που ήρθαν για να τον αντικαταστήσουν εδώ και 4 δεκαετίες…