Όμηρο ένα στρατιώτη κρατά το αριστερό ανταρτικό κίνημα Στρατός Εθνικής Απελευθέρωσης (ELN) της Κολομβίας, τον οποίο αιχμαλώτισε την προηγούμενη εβδομάδα στη διάρκεια μίας επίθεσης που είχε στοιχίσει τη ζωή σε 11 οπλίτες.
«Ο δεκανέας Κάρλος Φαμπιάν Ουέρτας κρατείται όμηρος», επεσήμανε το ανταρτικό κίνημα σε ανακοίνωσή του που ανάρτησε στον ιστότοπό του (www.eln-voces.com), διευκρινίζοντας πως ο αιχμάλωτός του είναι σώος και αβλαβής.
«Σύμφωνα προς το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο, έχουμε μεταχειρισθεί με αξιοπρέπεια τους τραυματισμένους στρατιώτες, όπως και τον αιχμάλωτό μας», προσθέτουν οι αντάρτες του ELN, ενός κινήματος το οποίο έχει εκφράσει κατ’ επανάληψη τη βούλησή του να εμπλακεί και αυτό σε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του προέδρου Χουάν Μανουέλ Σάντος, κατά τα πρότυπα της ειρηνευτικής διαδικασίας που έχει ξεκινήσει με το έτερο και μεγαλύτερο ανταρτικό κίνημα των FARC.
Το ELN, που από τον περασμένο Ιανουάριο κρατά όμηρο έναν Κολομβιανό μηχανικό μίας εταιρίας εξόρυξης, πρότεινε στην κυβέρνηση με την ίδια ανακοίνωση να εγκαθιδρύσει μία «διμερή εκεχειρία», προκειμένου να ανακουφίσει τον πληθυσμό και να διευκολύνει την «ειρηνευτική διαδικασία στην Κολομβία».
Από την πλευρά του ο Σάντος, σήμερα εξέφρασε ικανοποίηση για την πρώτη συμφωνία που επισφραγίστηκε με τις Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας (FARC), διαβεβαιώνοντας πως αυτή θα οδηγήσει σε μία «πλήρη αγροτική μεταρρύθμιση» στα επόμενα χρόνια.
«Για πρώτη φορά στα χρονικά, η κυβέρνηση και οι FARC καταλήγουν σε μία συμφωνία», δήλωσε ο Σάντος σε χθεσινοβραδινή ομιλία του στο προεδρικό μέγαρο της Μπογοτά, με την ευκαιρία της ορκωμοσίας του νέου υπουργού Γεωργίας Φρανσίσκο Εστουπινιάν.
Οι κολομβιανές αρχές και οι αριστεροί αντάρτες, που εδώ κι έξι μήνες διεξάγουν διαπραγματεύσεις σε ουδέτερο έδαφος, στην Κούβα, ανακοίνωσαν την περασμένη Κυριακή πως κατέληξαν σε συμφωνία για το ακανθώδες θέμα της αγροτικής μεταρρύθμισης, στόχος που αποτελούσε μία από τις καταστατικές προθέσεις της ίδρυσης των FARC.
Προκειμένου «να ανατραπούν τα αποτελέσματα της σύρραξης» και να «εμποδιστεί η επανάληψή τους», αποφασίσθηκε να «αλλάξουν κατά τρόπο ριζικό οι συνθήκες στα χωράφια», μέσα από μία «πλήρη αγροτική μεταρρύθμιση», ανακοίνωσε ο πρόεδρος, αναφερόμενος λεπτομερειακά στους «τέσσερις πυλώνες» της συμφωνίας.
Με βάση τους όρους της συμφωνίας αυτής, προβλέπεται «η δημιουργία ενός μεγάλου ταμείου διαχείρισης των γαιών», που θα επιτρέψει τον αναδασμό καλλιεργήσιμων εδαφών στους ακτήμονες, σε μία χώρα που τα μισά εδάφη βρίσκονται στα χέρια μόλις του 1% του πληθυσμού της. Το σχέδιο αυτό θα προστεθεί στο πρόγραμμα επιστροφής των κατασχεθέντων εδαφών από τους χωρικούς, το οποίο έχει τεθεί σε εφαρμογή προ διετίας.
Ο «δεύτερος πυλώνας» αφορά τα «ειδικά προγράμματα ανάπτυξης» για την «ανοικοδόμηση των περιοχών οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο». Το τρίτο σημείο της συμφωνίας αφορά τα «προγράμματα εκπαίδευσης και υγείας» στις αγροτικές περιοχές, και τέλος η συμφωνία με τους FARC προβλέπει την «παραγωγή μεγάλης ποσότητας αγροδιατροφικών προϊόντων», προκειμένου να καταπολεμηθεί ο υποσιτισμός.
Η εφαρμογή των μέτρων αυτών όμως δεν πρόκειται να ξεκινήσει παρά μόνον εάν αποδειχθούν επιτυχείς οι διαπραγματεύσεις της Αβάνας σε άλλα τέσσερα κεφάλαια: την πολιτική επανένταξη των ανταρτών, το λαθρεμπόριο ναρκωτικών, τον καθολικό αφοπλισμό τους και την αποζημίωση των θυμάτων.