Μια πρώτη νίκη χαρακτήρισε η κόρη της πρώην πρωθυπουργού της Ουκρανίας Γιούλιας Τιμοσένκο την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το οποίο καταδίκασε την Ουκρανία για την «παράνομη κράτηση της αντιπολιτευόμενης».
«Σήμερα πιστεύουμε ότι αυτή είναι μια πρώτη νίκη, ένα πρώτο βήμα προς την πλήρη πολιτική της αποκατάσταση και την άμεση απελευθέρωσή της», δήλωσε η Ευγενία, κόρη της αντιπολιτευόμενης, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο Κίεβο.
«Το δικαστήριο αναγνώρισε ότι η μητέρα μου είναι μια πολιτική κρατούμενη και τώρα οι ουκρανικές αρχές δεν μπορούν να αρνηθούν το γεγονός ότι πρέπει να αφεθεί ελεύθερη», πρόσθεσε.
«Στηριζόμενος στην απόφαση του δικαστηρίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας έχει την δυνατότητα να απελευθερώσει την μητέρα μου. Ελπίζουμε ότι θα πάρει αυτήν την ανθρώπινη απόφαση το ταχύτερο δυνατό», συνέχισε η Ευγενία, προσθέτοντας ότι η μητέρα της θα πρέπει επίσης να «απαλλαγεί από τις ψεύτικες και παράλογες κατηγορίες» που την βαρύνουν.
Το ΕΔΑΔ δικαίωσε σήμερα την Τιμοσένκο, αποφαινόμενο ομόφωνα ότι ήταν «αυθαίρετο και παράνομο» να τεθεί προσωρινά υπό κράτηση το 2011.
Το δικαστήριο του Στρασβούργου καταδίκασε την Ουκρανία για τέσσερις παραβιάσεις των θεμελιωδών δικαιωμάτων της Τιμοσένκο.
Αποφάνθηκε ότι παραβιάστηκε το άρθρο 5 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων («δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια»), όπως και το άρθρο 18 της σύμβασης («περιστολή της χρήσης περιορισμών στα δικαιώματα»).
Ωστόσο, το δικαστήριο απέρριψε την αιτίαση της Τιμοσένκο για κακομεταχείρισή της στην φυλακή.
Η πρώην πρωθυπουργός της Ουκρανίας, η οποία βρίσκεται στην φυλακή από τον Αύγουστο του 2011, καταδικάστηκε δύο μήνες αργότερα σε κάθειρξη επτά ετών για κατάχρηση εξουσίας. Τώρα δικάζεται για μια υπόθεση φορολογικής απάτης, ενώ της έχουν απαγγελθεί κατηγορίες για συνέργεια στην δολοφονία ενός βουλευτή το 1996.
Η αντιπολιτευόμενη καταγγέλλει μια πολιτική βεντέτα από τον πρώην αντίπαλό της, τον νυν πρόεδρο Βίκτορ Γιανουκόβιτς.
Η δίωξή της έχει προκαλέσει σοβαρή κρίση ανάμεσα στην Ουκρανία και την ΕΕ, η οποία θεωρεί ότι υπάρχουν πολιτικά κίνητρα στις δικαστικές αυτές υποθέσεις και ζητεί την απελευθέρωση της αντιπολιτευόμενης.