Οι κάτοικοι δύο πόλεων στην περιοχή του Αρχάγκελσκ στο βόρειο τμήμα της Ρωσίας, και συγκεκριμένα των πόλεων Αρχάγκελσκ και Σεβεροντβίνσκ σπεύδουν στα φαρμακεία για να αγοράσουν ιώδιο, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε χθες σε πεδίο δοκιμών του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού που είχε ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή του δύο άτομα και να τραυματισθούν έξι.
Η ζήτηση σε σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο έχει αυξηθεί στις δύο αυτές πόλεις και στα φαρμακεία σήμερα είναι σχεδόν αδύνατον να αγοράσει κανείς σκευάσματα που περιέχουν ιώδιο.
Ο πανικός αυτός ξεκίνησε από χθες το βράδυ, δήλωσε στο πρακτορείο Interfax μια φαρμακοποιός. «Χθες αγόρασαν τα πάντα. Στην αρχή αγόραζαν ιώδιο σε χάπια, ιωδιομαρίνη και στην συνέχεια συνηθισμένο ιώδιο και ιωδιούχο κάλιο. Μέχρι την ώρα που κλείσαμε είχαν αγοράσει ότι υπήρχε και δεν υπήρχε», δήλωσε η φαρμακοποιός ενός φαρμακείου. Σε άλλο φαρμακείο , δήλωσαν στο ίδιο πρακτορείο ότι σήμερα αναγκάστηκαν να παραγγείλουν εκτάκτως σκευάσματα ιωδίου, επειδή χθες οι πελάτες τα είχαν αγοράσει όλα και σήμερα συνεχίζουν να έρχονται και να ζητούν τέτοιους είδους ιωδιούχα σκευάσματα.
Στην έλλειψη ιωδίου στα φαρμακεία των δύο πόλεων αναφέρεται και η τοπική ιστοσελίδα 29.ru. Οι δημοσιογράφοι του εν λόγω ιστότοπου επισκέφθηκαν 15 φαρμακεία, όπου διαπίστωσαν ότι στα εννέα δεν υπήρχαν ιωδιούχα σκευάσματα, ενώ στα υπόλοιπα είχαν απομείνει κάποια σκευάσματα, αλλά οι φαρμακοποιοί δήλωναν ότι υπήρχε αυξημένη ζήτηση σε ιώδιο.
Η εφημερίδα Kommersant γράφει ότι χθες, μετά την έκρηξη που σημειώθηκε, η Διεύθυνση λιμένων της δυτικής Αρκτικής απέκλεισε για έναν μήνα τη θαλάσσια περιοχή στον Κόλπο Ντβίνσκι στη Λευκή Θάλασσα. Η σχετική ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Διεύθυνσης λιμένων, αλλά σύμφωνα με ναυτικούς του εμπορικού ναυτικού η απαγόρευση έγινε κατ’ απαίτηση των στρατιωτικών. Ναύτης του πολεμικού ναυτικού δήλωσε στην εφημερίδα ότι η απαγόρευση της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην περιοχή ενδέχεται να σχετίζεται με την καταστροφή του πυραύλου κατά την διάρκεια της δοκιμής.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως περιστατικά στα οποία πύραυλοι έπεσαν στη θάλασσα υπήρξαν και στο παρελθόν και κάθε φορά που συνέβαινε αυτό υπήρχαν περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα.
Αυτό γίνεται όπως δήλωσε η πηγή επειδή το καύσιμο που περιέχει διμεθυλυδραζίνη, διαλύεται στο νερό μετά από τρεις –τέσσερις εβδομάδες σε σημείο που οι συγκεντρώσεις δεν είναι επικίνδυνες και ως εκ τούτου δεν υφίσταται λόγος να υπάρξουν περιορισμοί στην ναυσιπλοΐα.
Η έκρηξη σημειώθηκε χθες σε απόσταση 40 χιλιομέτρων από την πόλη Σεβροντβίνσκ, όπου εν συνεχεία παρατηρήθηκε αύξηση των επίπεδων ραδιενέργειας για μισή ώρα όπως ανακοίνωσε χθες ο Διευθυντής της πολιτικής προστασίας της περιοχής Βαλεντίν Μαγκαμέντοφ, προσθέτοντας ότι τα επίπεδα δεν συνιστούν απειλή για την υγεία και την ζωή των κατοίκων.