Την ανησυχία του για ενδεχόμενη επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ του Φρανσουά Ολάντ και της Άνγκελα Μέρκελ, μετά τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου στην Γερμανία, εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας, Φρανσουά Φιγιόν, σημειώνοντας ότι οι γαλλογερμανικές σχέσεις «σπάνια» ήταν τόσο κακές.

«Ο φόβος μου είναι ότι μετά τις γερμανικές εκλογές η κατάσταση θα δυσκολέψει πολύ», δήλωσε ο βουλευτής του γαλλικού δεξιού κόμματος «Ένωση για ένα Λαϊκό Κίνημα» (UMP).

«Προς το παρόν, όλος ο κόσμος βρίσκεται σε μια κατάσταση αναμονής, συμπεριλαμβανομένων των αγορών, και μόλις το θέμα των γερμανικών εκλογών ρυθμιστεί, θα ξαναβρεθούμε αντιμέτωποι με την πραγματικότητα, όπως: γίνεται σεβαστό το Σύμφωνο Σταθερότητας; Γίνονται προσπάθειες για τον ανταγωνισμό; Υπάρχει σύγκλιση των ευρωπαϊκών οικονομιών;», πρόσθεσε ο πρώην πρωθυπουργός της κυβέρνησης του Νικολά Σαρκοζί (2007-2012).

Ο Φιγιόν, ο οποίος συναντήθηκε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, σημείωσε επίσης ότι οι Γερμανοί συνομιλητές του φάνηκαν «να ανησυχούν για την (γαλλογερμανική) σχέση, να ανησυχούν για τις γαλλικές οικονομικές προοπτικές και να ανησυχούν για τον κίνδυνο να δουν την Γαλλία να δοκιμάζει μια αντιγερμανική πολιτική».

«Έχουμε έναν Γάλλο πρόεδρο που αναμένει την πτώση της κυρίας Μέρκελ πιστεύοντας ότι υπάρχει ίσως μια μικρή πιθανότητα, μετά τις εκλογές στη Γερμανία, να εξασφαλιστεί μια αρκετά ουσιαστική αλλαγή στους οικονομικούς προσανατολισμούς της γερμανικής πολιτικής και της ευρωπαϊκής πολιτικής», συνέχισε.

«Οι σχέσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες δείχνουν να αντλούν αρκετά την έμπνευσή τους από την πολιτικάντικη πολιτική», σύμφωνα με τον Φιγιόν. «Ο Ολάντ διάκειται αρνητικά απέναντι στην κ. Μέρκελ επειδή δεν τον δέχθηκε όταν έκανε την προεκλογική του εκστρατεία και δεν της το συγχωρεί», κατέληξε ο Φιγιόν.