«Δεν έχουμε τίποτε να κρύψουμε και δεν κρύβουμε τίποτε», αρκέστηκε να δηλώσει ο πρόεδρος της Τράπεζας του Βατικανού Έτορε Γκότι Τεντέσι, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο έρευνας για υποθέσεις ξεπλύματος «μαύρου χρήματος» κατά τη διάρκεια παρουσίασης ενός βιβλίου για την οικονομία της Ιταλίας.

Ο Γκότι Τεντέσι πρόσθεσε πως «επιθυμία της τράπεζας είναι η απόλυτη διαφάνεια» και αρνήθηκε να απαντήσει στις ερωτήσεις δημοσιογράφων. Ο τραπεζίτης κατηγορείται ότι παραβίασε νόμους που ψηφίστηκαν το 2007 και προβλέπουν τη θέσπιση αυστηρότερων κανονισμών για την κοινοποίηση χρηματοοικονομικών συναλλαγών στην Ιταλική κεντρική τράπεζα ώστε να αποτρέπεται το ξέπλυμα χρήματος. Οι ανακρίσεις για την υπόθεση αναμένεται να ξεκινήσουν την Πέμπτη.

Η έρευνα άρχισε όταν η υπηρεσία οικονομικών πληροφοριών στην Τράπεζα της Ιταλίας κατέγραψε δύο συναλλαγές από την Τράπεζα του Βατικανού που θεώρησε ύποπτες. Η πρώτη αφορούσε στη μεταφορά 20 εκατ. ευρώ στην JP Morgan της Φραγκφούρτης και η δεύτερη στη μεταφορά 3 εκατ. ευρώ στην ιταλικά τράπεζα Banca del Fucino.
Στο στόχαστρο των ανακριτικών αρχών βρίσκεται και ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πάολο Τσιπριάνι.