Νέο κύκλο αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Ινδία και Πακιστάν ενδέχεται να ανοίξει η απόφαση της ινδικής κυβέρνησης να αναιρέσει το ειδικό καθεστώς αυτοδιάθεσης της διαφιλονικούμενης περιοχής του Κασμίρ.
Η απόφαση, που μέσα σε 48 ώρες εγκρίθηκε από τα δύο Σώματα του ινδικού Κοινοβουλίου, ήταν αναμενόμενη μετά την απροειδοποίητη ακύρωση από την Ινδία ενός σημαντικού προσκυνήματος σε ινδουϊστικό ναό στα Ιμαλάια και την απομάκρυνση χιλιάδων τουριστών από το Κασμίρ την περασμένη εβδομάδα, όπως εξηγεί το ΑΜΠΕ.
Η απόφαση για ανάκληση της αυτονομίας του Κασμίρ ανακοινώθηκε τη Δευτέρα από τον υπουργό Εσωτερικών Αμίτ Σαχ, υπό τις αποδοκιμασίες της αντιπολίτευσης. Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης και στον νέο νόμο για την Αναδιοργάνωση των Τζάμου και Κασμίρ, που προτείνει τη διαίρεση της περιοχής σε δύο τμήματα υπό την άμεση διοίκηση του Νέου Δελχί, με στόχο τη μετατροπή τους σε «περιοχές της ένωσης», που θα τα εντάσσει στον άμεσο έλεγχο της κεντρικής διοίκησης.
Η κατάργηση του άρθρου 370 του Συντάγματος, που χορηγούσε στην περιοχή για πάνω από 70 χρόνια ειδικό καθεστώς διοίκησης, αποτελούσε μία από τις κύριες προεκλογικές υποσχέσεις του εθνικιστικού κόμματος BJP του πρωθυπουργού, Ναρέντρα Μόντι, που σάρωσε στις εκλογές του Μαΐου 2019.
Ωστόσο, αυτή η απόφαση ενδέχεται να έχει αρνητικές συνέπειες για τον τοπικό πληθυσμό, που δεν αποκλείεται να οργανώσει κινητοποιήσεις εναντίον της και να προκαλέσει αποσταθεροποίηση σε αυτήν την ευαίσθητη περιοχή. «Οι προθέσεις της ινδικής κυβέρνησης είναι σαφείς. Χρησιμοποιούν την περιοχή Τζάμου και Κασμίρ για να τρομοκρατούν τον κόσμο» τονίζει μέσω Twitter o πρώην επικεφαλής της τοπικής κυβέρνησης Μεχμπούντα Μούφτι.
Αλλά και το Πακιστάν, που ιστορικά διεκδικεί αυτήν την περιοχή, δηλώνει πως καταδικάζει αταλάντευτα την απόφαση της Ινδίας, που κινδυνεύει να κλυδωνίσει επικίνδυνα τις ήδη τεταμένες σχέσεις των δύο πυρηνικών δυνάμεων. «Καμία μονομερής απόφαση της ινδικής κυβέρνησης δύναται να μεταβάλει το καθεστώς της διαφιλονικούμενης περιοχής, όπως το έχουν περιγράψει οι αποφάσεις του ΣΑ του ΟΗΕ» ανακοίνωσε το πακιστανικο ΥΠΕΞ, χαρακτηρίζοντας προκλητική την απόφαση του Μόντι.
«Ως τμήμα της διεθνούς διαμάχης, το Πακιστάν θα εφαρμόσει όλες τις πιθανές εναλλακτικές προκειμένου να αντιταχθεί στα παράνομα αυτά μέτρα» για το Κασμίρ, επισημαίνει το πακιστανικό υπουργείο, προσθέτοντας ότι υποστηρίζει την αυτοδιάθεση της περιοχής.