Την κυβέρνηση της Αϊτής κατηγόρησε η ανθρωπιστική οργάνωση Διεθνής Αμνηστία επειδή επιτρέπει τη βίαιη έξωση των εκτοπισμένων κατοίκων που διαμένουν σε πρόχειρους καταυλισμούς σκηνιτών έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό που ισοπέδωσε τη χώρα το 2010, αφήνοντας πίσω του 200.000 νεκρούς και 2 εκατ. αστέγους.
Περίπου 65.000 άνθρωποι απομακρύνθηκαν δια της βίας από 175 καταυλισμούς στο διάστημα μεταξύ Ιουλίου 2010 και Μαρτίου 2013, επισημαίνει σε αναφορά της η Αμνηστία, επισημαίνοντας πως πάνω από το ένα τέταρτο των 320.000 ανθρώπων που εξακολουθούν να διαμένουν στους πρόχειρους καταυλισμούς δυνητικά είναι αντιμέτωποι με εξώσεις.
«Αυτή είναι μία ιστορία διαρκών παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που δημιουργούν μεγάλα δεινά. Οι άνθρωποι που υπέφεραν περισσότερο από τον σεισμό ήσαν εκείνοι που ζούσαν σε συνθήκες ακραίας φτώχειας. Ζούσαν σε καταυλισμούς με αξιοθρήνητες συνθήκες διαβίωσης», υπογράμμισε ο αναλυτής της οργάνωσης Χαβιέρ Σούνιγα.
«Και σα να μην έφθανε αυτό, τώρα απειλούνται με βίαια έξωση και, τελικώς, θα ξαναμείνουν άστεγοι», πρόσθεσε.
Στην ίδια αναφορά τονίζεται πως οι περισσότερες εξώσεις πραγματοποιούνται από ιδιοκτήτες γης και τις δημοτικές αρχές, ορισμένες φορές με τη συνδρομή της αστυνομίας.
Μολονότι ο αριθμός των καταυλισμών αστέγων μειώνεται σε σταθερό ρυθμό μετά τον σεισμό, αυτή η διαδικασία δεν θεωρείται τόσο ταχεία από τους ιδιοκτήτες γης, οι οποίοι ανυπομονούν να πάρουν πίσω τη γη τους.
«Η αναφορά αυτή αποδεικνύει πόσο η κυβέρνηση έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους από τις βίαιες εξώσεις και από άλλες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά τη διαδικασία ανοικοδόμησης μετά τον σεισμό», υπογραμμίζεται στην έκθεση με τίτλο «Πουθενά να πάνε: Βίαιες εξώσεις στους Καταυλισμούς Εκτοπισμένων Κατοίκων της Αϊτής».
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Ζαν Σανόν δήλωσε πως δεν έχει αναγνώσει την αναφορά και ως εκ τούτου δεν μπορεί να σχολιάσει το περιεχόμενό της. Πάντως ο επικεφαλής της Αμνηστίας στην Αϊτή Τζέιμς Μπερκ τόνισε πως είναι πιο αισιόδοξος για την κατάσταση έπειτα από τη σχετική συνάντηση που είχε τη Δευτέρα με τον Σανόν και τον υπουργό Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
«Εμφανώς λαμβάνουν ορισμένα θετικά μέτρα ώστε να υποδείξουν στις δικαστικές αρχές και τις δυνάμεις της τάξης να μην αναμειγνύονται σ’ αυτό», πρόσθεσε ο ίδιος.