Άκαρπη αναμένεται να αποβεί και η αυριανή τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του νέου προέδρου της ιταλικής Δημοκρατίας.

Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην τέταρτη ψηφοφορία, αύριο το απόγευμα, όταν θα επαρκεί η σχετική πλειοψηφία —το 50% συν μια ψήφος— των 1.007 εκλεκτόρων.

Αναλυτές εκτιμούν ότι η υποψηφιότητα του Φράνκο Μαρίνι δεν έχει πλέον μέλλον. Το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) καλείται να αποφασίσει, κατά συνέπεια τις αμέσως επόμενες ώρες πώς εννοεί να πορευτεί. Θα συνεχίσει να επιδιώκει την εκλογή ενός προσώπου που να χαίρει της αποδοχής του Μπερλουσκόνι; Ή προτιμά να προσπαθήσει να εκλέξει αυτόνομα έναν εκπρόσωπο της κεντροαριστεράς, για να συσπειρωθεί το PD;

Η δημόσια τηλεόραση Rai μεταδίδει πως τις τελευταίες ώρες αυξάνονται οι πιθανότητες να προταθεί ως διέξοδος, η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ρομάνο Πρόντι, αναφέρει το ΑΜΠΕ.

Σε αυτή την υποψηφιότητα όμως ο Μπερλουσκόνι δεν πρόκειται να δώσει ποτέ την συγκατάθεσή του.
Σε περίπτωση εκλογής του Πρόντι οι προσπάθειες για σχηματισμό κυβέρνησης ευρείας συμμετοχής μάλλον θα εγκαταλειφθούν οριστικά και θα υπάρξει άμεση επιστροφή στις κάλπες.

Ο Μπερλουσκόνι δήλωσε ότι «πρέπει να ανάψουν οι μηχανές για μια νέα προεκλογική εκστρατεία, την οποία η κεντροδεξιά μπορεί να κερδίσει τόσο στην βουλή όσο και στην γερουσία».

Ο επικεφαλής του PD Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι πρόκειται να συναντηθεί ξανά απόψε με τους βουλευτές και γερουσιαστές του, σε αναζήτηση λύσης: «πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι μπήκαμε σε μια νέα φάση. Έχουμε την ευθύνη και την υποχρέωση να καταθέσουμε νέα πρόταση στο κοινοβούλιο», δήλωσε πριν από λίγο.

Μια σαφή κεντροαριστερή υποψηφιότητα στηρίζει και ο Νίκι Βέντολα, επικεφαλής του κόμματος Αριστερά και Ελευθερία, ο οποίος με τους γερουσιαστές και βουλευτές του ψήφισε τον υποψήφιο του Κινήματος Πέντε Αστέρων καθηγητή νομικής Στέφανο Ροντοτά.

Μένει να διαπιστωθεί πως θα κινηθεί ο Μπέπε Γκρίλο: αν θα επιμείνει μέχρι τέλους στην υποψηφιότητα Ροντοτά, ενός προσώπου που είναι αρεστό σε μεγάλο μέρος των κεντροαριστερών ψηφοφόρων, ή αν τελικά δεχθεί να στηρίξει ένα τρίτο πρόσωπο—όπως ο Ρομάνο Πρόντι.

Οι εξελίξεις των τελευταίων ωρών πάντως ενίσχυσαν τον Γκρίλο: ο Μαρίνι, ο υποψήφιος των μεγάλων κομμάτων, δεν εξελέγη. Επίσης υπέρ του M5S μοιάζει να αποβαίνει η κλιμάκωση της σύγκρουσης στο εσωτερικό της κεντροαριστεράς, ενώ η υποψηφιότητα Ροντοτά χαρακτηρίσθηκε ένα «ισχυρό και έγκυρο χαρτί» από πολλούς σχολιαστές.