Η χθεσινή παραίτηση του προέδρου του Κοσόβου Φατμίρ Σεϊντίου δεν πρόκειται να προκαλέσει εσωτερική πολιτική κρίση, εκτιμούν πολιτικοί αναλυτές στην Πρίστινα και στο Βελιγράδι.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Ντάνας» του Βελιγραδίου, ο Αλβανός αναλυτής Αζέμ Βλάσι χαρακτήρισε την παραίτηση Σεϊντίου «πολιτικά ώριμη και υπεύθυνη απόφαση», επισημαίνοντας ότι, με τον τρόπο αυτό επέδειξε σεβασμό στο σύνταγμα και τη συνταγματική τάξη. Ο Αζέμ Βλάσι εκτιμά πως η παραίτηση Σεϊντίου δεν θα επηρεάσει αρνητικά τη διαδικασία διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, που προσπαθεί να κινήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Την ίδια άποψη έχει και ο Σέρβος πολιτικός αναλυτής, Ντούσαν Γιάνιτς, συμπληρώνοντας ότι αναβαθμίζεται τώρα ο ρόλος του πρωθυπουργού Χασίμ Θάτσι, ο οποίος θα είναι πλέον ο αποκλειστικός χειριστής του ζητήματος του Κοσόβου.

Τα ΜΜΕ στην Πρίστινα επικαλούνται δυτικές διπλωματικές πηγές, που αναφέρουν ότι κατά τις διαβουλεύσεις που είχε ο Σεϊντίου, πριν ανακοινώσει την παραίτηση του, με τον πρωθυπουργό Χασίμ Θάτσι και τους πρέσβεις των ΗΠΑ, της Μ. Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας, συμφωνήθηκε να διατηρηθεί η πολιτική ομαλότητα και να μην προκληθεί θεσμική κρίση.

Ο πρόεδρος του Κοσόβου, Φατμίρ Σεϊντίου, υπέβαλε χθες την παραίτησή του, σεβόμενος, όπως ανέφερε, την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, το οποίο έκρινε ότι δεν μπορεί ταυτόχρονα να εκτελεί χρέη προέδρου Δημοκρατίας και αρχηγού κόμματος.