Για την Ευρωπαϊκή Ένωση πιθανότατα έχει ολοκληρωθεί το έργο όσον αφορά τις διαπραγματεύσεις Βελιγραδίου – Πρίστινας κι αν συνεχιστούν αυτό θα γίνει υπό τη διευθυντική μπαγκέτα της Ουάσινγκτον, εκτίμησε ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου, Πρέντραγκ Σίμιτς.
«Για τη Σερβία, η συγκεκριμένη έκβαση των συνομιλιών δεν εμπνέει μεγάλη ελπίδα ότι η έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι τόσο θετική, όσο πρέπει για να προταθεί καθορισμός ημερομηνίας έναρξης των διαπραγματεύσεων για την ένταξη στην ΕΕ. Αυτό περιπλέκει την κατάσταση» δήλωσε ο κ. Σίμιτς.
Επιπλέον ανέφερε ότι δεν αναμενόταν θαύμα στις Βρυξέλλες, όμως κάτι κινήθηκε, ώστε να υπάρχουν προσδοκίες για συναντήσεις των πολιτικών του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.
«Νομίζω ότι θα έχουμε τις επόμενες μέρες συναντήσεις με πολιτικούς της Πρίστινας και του Βελιγραδίου και ίσως ενεργοποιηθούν οι αξιωματικοί συνδέσμου» τόνισε ο κ. Σίμιτς.
Η Πρίστινα, πρόσθεσε είναι ανυποχώρητη, επειδή η Ουάσινγκτον διατυπώνει τη θέση ότι δεν επιθυμεί μία ακόμη Σερβική Δημοκρατία στα Βαλκάνια.
Όπως αναφέρει το ΑΜΠΕ, μιλώντας για τους Σέρβους στο Κόσοβο νότια και βόρεια του ποταμού Ίμπαρ, ο καθηγητής της Σχολής Πολιτικών Επιστημών σε δηλώσεις του στον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό του Βελιγραδίου RTS είπε ότι θα πρέπει να βρεθούν στην ίδια πλευρά του τραπεζιού, επειδή μόνον τότε θα μπορέσουν στη Βουλή του Κοσόβου να υλοποιήσουν όλα όσα προβλέπονται γι αυτούς στο σχέδιο Αχτισάαρι.
Σχολιάζοντας το γεγονός ότι στη διάρκεια του όγδοου γύρου του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Αλεξάνταρ Βούτσις υπέβαλε παραίτηση, ο κ. Σίμιτς είπε ότι ο κ. Βούτσιτς είναι έμπειρος πολιτικός και ότι αυτή τη στιγμή η συγκεκριμένη έκβαση των διαπραγματεύσεων δεν εξυπηρετεί ούτε τον ίδιο, ούτε τον πρωθυπουργό Ίβιτα Ντάτσιτς.
«Δεν ήταν κάτι απροσδόκητο, πολλές φορές είπε ότι δεν γεννήθηκε σε καρέκλα και νομίζω ότι είναι καλό να ακούγεται αυτό από τους πολιτικούς μας, αν δεν καταφέρνουν όσα έχουν θέσει ως στόχους να υποβάλλουν παραιτήσεις» υπογράμμισε.
Ο διευθυντής του Φόρουμ για τις Εθνοτικές Σχέσεις, Ντούσαν Γιάνιτς δήλωσε ότι η Σερβία τον Ιούνιο δεν θα λάβει συγκεκριμένη ημερομηνία για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ.
Η Σερβία θα λάβει σύσταση και η ημερομηνία θα καθοριστεί το Δεκέμβριο, τόνισε σε δηλώσεις του στον ραδιοτηλεοπτικό σταθμό TV Pink και πρόσθεσε ότι οι δύο πλευρές θα κληθούν ξανά να συνεχίσουν τις προετοιμασίες για τις διαπραγματεύσεις.
Μετά τον όγδοο γύρο του διαλόγου Βελιγραδίου – Πρίστινας στις Βρυξέλλες, οι συνομιλίες θα συνεχιστούν, ανεξάρτητα από τη δήλωση της ύπατης εκπροσώπου της ΕΕ, Κάθριν Άστον ότι το πολιτικό μέρος των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε, είπε ο κ. Γιάνιτς.
Όπως ανέφερε ο κ. Γιάνιτς πιθανώς τις συνομιλίες θα συνεχίσουν ο πρωθυπουργός της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς και του Κοσόβου, Χασίμ Θάτσι και η χθεσινή μέρα (2 Απριλίου) δεν ήταν καταληκτική ημερομηνία.
«Έως τις 15 Απριλίου οι κ.κ. Ντάτσιτς και Θάτσι θα συναντηθούν» τόνισε.