Μπροστά στο γλυπτό αυτό βρέθηκαν όλοι όσοι βρέθηκαν σήμερα στο Χρηματιστήριο του Μιλάνου. Το έργο έχει ύψος 11 μέτρων, ονομάζεται «L.O.V.E.» και αποτελεί τμήμα συνολικού έργου αφιερωμένου στον Ιταλό καλλιτέχνη Maurizio Cattelan.

Μεταξύ των προκλητικών έργων του περιλαμβάνεται κι ένα γλυπτό του Πάπα Ιωάννη Παύλου την ώρα που τον… χτυπά ένας μετεωρίτης.

«Η δουλειά του Cattelan αποτελούν μία αντανάκλαση, έστω και κατακερματισμένη, των καιρών μας», σχολίασε ο υπεύθυνος της πόλης του Μιλάνου για θέματα πολιτισμού.

Ο Cattelan είχε τραβήξει τα φώτα της δημοσιότητας το 2004 με μία εγκατάσταση που περιλάμβανε τρεις κούκλες-βρέφη κρεμασμένες από το κλαδί ενός δέντρου. Κάποιος είχε τότε κόψει το κλαδί και το έργο είχε αποσυρθεί.

Το εικονιζόμενο γλυπτό με το δάκτυλο, που ειρωνεύεται τον χαιρετισμό των Ναζί, αποτελεί τμήμα μιας συνολικής παρουσίασης του έργου του Cattelan με τίτλο «Κατά των Ιδεολογιών» (Against Ideologies).

Η εν λόγω εγκατάσταση έχει προκαλέσει ποικίλες αντιδράσεις μεταξύ πολιτικών και διανοούμενων σχετικά με τα υπέρ και τα κατά της παρουσίασης μιας τέτοιας προκλητικής δουλειάς σε δημόσιο χώρο. Ερωτηθείς για το νόημα του έργου, ο Cattelan  απάντησε πως το έργο του αποτελεί περισσότερο μία κίνηση αγάπης παρά ένα σχόλιο στον κόσμο της οικονομίας. «Αφορά κυρίως τη φαντασία», δήλωσε.

Το γλυπτό θα παραμείνει στο σημείο αυτό έως τις 3 Οκτωβρίου, ενώ ακόμα τρία έργα του ίδιου καλλιτέχνη θα παρουσιαστούν στο Royal Palace του Μιλάνου έως τις 24 Οκτωβρίου. Πρόκειται για το γλυπτό «Η ενάτη ώρα» με τον Πάπα και τον μετεωρίτη κι ακόμη δύο έργα χωρίς τίτλο με μία σταυρωμένη γυναίκα κι έναν μικρό τυμπανιστή.