Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε πριν από λίγη ώρα ο επικεφαλής της ιταλικής κεντροαριστεράς, Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, επαναλαμβάνοντας για άλλη μια φορά τις προτάσεις του για τη διακυβέρνηση της Ιταλίας.
«Παρουσιάσαμε μια πρόταση για την σύσταση κυβέρνησης και παράλληλα ένα σχέδιο για μια Συνθήκη σχετικά με τις αναγκαίες για την χώρα οικονομικές και θεσμικές μεταρρυθμίσεις. Πιστεύουμε ότι η συνολική πρότασή μας αυτή πρέπει να τύχει πιο προσεκτικής αντιμετώπισης», είπε ο Μπερσάνι.
Ο γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος (PD) πρόσθεσε ότι «πρέπει να συγκροτηθεί κυβέρνηση που να ασχοληθεί με τις επείγουσες ανάγκες τις κοινωνίας και να εργαστεί για την εντιμότητα στην δημόσια ζωή».
«Δεν σας κρύβω ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση με ανησυχεί πολύ, αλλά δεν είμαι απαισιόδοξος», δήλωσε ο Μπερσάνι.
Σε ότι αφορά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που είχε λάβει πριν από δέκα ημέρες από τον πρόεδρο της χώρας Τζόρτζιο Ναπολιτάνο ο ηγέτης της κεντροαριστεράς είπε πως «θεωρεί ότι στην φάση αυτή ξεπεράσθηκε από τις εξελίξεις».
Ο Μπερσάνι είπε χαρακτηριστικά πως «θα είναι παρών, μόνον βέβαια αν φανεί πραγματικά χρήσιμος».
Ερωτηθείς για ενδεχόμενη συγκυβέρνηση με τον Μπερλουσκόνι, ο Μπερσάνι την απέρριψε, εξηγώντας πως «θα οδηγούσε σε ξεκάθαρη παράλυση, κάτι που αποδεικνύεται και από την έκβαση της εμπειρίας της κυβέρνησης Μόντι».
«Είμαι πρόθυμος να συναντήσω τον Μπερλουσκόνι—αλλά όχι στις βίλες του, μέσα στο θεσμικό πλαίσιο» τόνισε ο επικεφαλής της κεντροαριστερής συμμαχίας.
Αναφερόμενος στον ηγέτη του Κινήματος Πέντε Αστέρια (M5S) Μπέπε Γκρίλο τον κάλεσε «να σταματήσει να κρατά στην κατάψυξη τα οκτώ εκατομμύρια ψήφων που έλαβε από τους ιταλούς».
Αναφερόμενος στην διαδικασία εκλογής του νέου προέδρου της Δημοκρατίας ο Μπερσάνι δήλωσε ότι «με σεβασμό στα όσα προβλέπει το Σύνταγμα θα αναζητηθεί η εξεύρεση λύσης που να επιτρέπει την ευρύτερη δυνατή σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων».
«Δεν μπορούσαμε να δεχθούμε όμως τον όρο της μπερλουσκονικής κεντροδεξιάς ότι για να στηρίξει την σύσταση κυβέρνησης θα έπρεπε να επιλέξει εκείνη ουσιαστικά τον νέο πρόεδρο και εμείς να συναινέσουμε» είπε στους δημοσιογράφους ο ηγέτης των Δημοκρατικών.
Μιλώντας για τις δυο «επιτροπές σοφών» που συγκροτήθηκαν σήμερα ο Πιερλουίτζι Μπερσάνι είπε ότι «το κόμμα του στηρίζει την πρωτοβουλία και θεωρεί ότι ο ρόλος των δέκα αυτών ειδημόνων είναι να διευκολύνουν τον εντοπισμό σημείων σύγκλισης και διαφωνίας. Αν και η τελευταία λέξη ανήκει στην πολιτική και στο κοινοβούλιο».